Güncelleme Tarihi:
Referans Gazetesi'nin haberine göre, 2007 genel seçimlerinden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bacası tütsün" talimatıyla can yeleği attığı Mensa Mensucat, aldığı tüm desteğe rağmen belini doğrultamıyor. Başbakan'ın talimatının ardından AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ın girişimleriyle, İş Bankası'na olan olan borcu Halk Bankası'nın açtığı 23 milyon 750 milyon dolarlık kredi ile kapatılan ve üstüne 15 milyon dolar da işletme krerisi alan Mensa Mensucat, borçlarını ödeyemediği gerekçesiyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) kotundan çıkarıldı. 1997 yılında 65.8 milyon dolarlık piyasa değeri ile halka açılan, cuma günü itibari ile değeri 12.5 milyon dolara inen Mensa Mensucat İMKB'de artık İkinci Ulusal Pazar'da işlem görecek. AK Parti'nin şirkete desteği Mensa hisselerinin 9 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında yüzde 726 yükselmesini sağlamıştı.
Talihsiz bir karar
İMKB Yönetim Kurulu kottan çıkarma kararını, Mensa Mensucat nezdinde uzmanlarınca gerçekleştirilen incelemelerde şirketin ticari borçlarını, banka kredilerini, işçi ücretlerini, kamu borçlarını, İMKB kotasyon ücretlerini ödemede güçlük çekmesi ve almış olduğu siparişlere ilişkin daha önce ilettiği özel durum açıklamaları ile ilgili olarak gelişmeleri kamuya tam olarak açıklamadığı gerekçesiyle aldı. Global krizi gerekçe göstererek üretime ara vermesiyle birlikte işçileri ile de sıkıntılı bir süreç yaşayan Mensa Mensucat'ın Yönetim kurulu Başkanı Faik Ulutaş, Başbakan'ın bile "Bu şirketin sıkıntıları var yardımcı olalım" dedikten sonra İMKB'nin açıklamasını talihsiz bulduğunu belirtti.
Ağustos 2008'de 13 milyon liralık sigorta primleri borcu yapılandırıldığını belirten Ulutaş, "Taksit ödemelerini elimizden geldiğince yapıyoruz. Bunun dışında kamuya olan borcumuz 1 milyon lirayı bulmuyor" dedi.
Sürpriz olmadı
Durumun ifşasının sürpriz olmadığını kaydeden Ulutaş, "Mensa'nın bir süredir bazı yükümlülüklerini tam olarak yerine getiremediği malum. Piyasadaki birçok firmada benzer sıkıntılar var. Kaldı ki biz kamu ve personel borçları da dahil borçlarını yeniden yapılandırmış bir firmayız. Bu kapsamda da ödemelerimizi gerçekleştiriyoruz" diye konuştu. İMKB yönetimi ile görüşeceklerini belirten Faik Ulutaş, 2008'in tamamında 3.4 milyon dolar vergi, 4.2 milyon dolar sigorta primi, 2.6 milyon dolar da Botaş'a ödeme yaptıklarını söyleyerek, "Ama demek ki kendimizi iyi ifade edemedik ve böyle bir karar alındı. Ulusal Pazar'dan çıkarılmak her şirket için geçerli olabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Yeni kredi alabiliriz
Ulutaş, Halk Bankası'ndan 15 milyon doları rotatif işletme kredisi olmak üzere toplam 39 milyon dolarlık kredinin karşılığında 70 milyon dolarlık teminat bulunduğunu ifade etti. Şirketin yeni bir kredi ihtiyacı doğabileceğini de belirten Ulutaş, "Önümüzdeki günlerde durumu değerlendireceğiz. Kredi ile ilgili gerek çalıştığımız bankalara, gerekse başka bankalara gidilebilir" dedi.
Mensa Mensucat, üretime ara verilmesinin ardından işçileri ve onların bağlı olduğu Tekstil İşçileri Sendikası ile de sıkıntılar yaşıyor. Sendika'nın "Bankadan aldığı 70 milyon doları şirket için kullanmadı" iddialarına karşılık Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuran Mensa Mensucat'ın 12 Ocak'ta başlaması planlanan üretimi de ertelendi. 12 Ocak'ta başlaması gereken üretimi bir süre daha ertelediklerini ve sendika ile ilgili sıkıntılar giderilinceye kadar başlamayacaklarını bildiren Ulutaş, bu dönemde çalışmanın zararın artması anlamına geldiğini ve üretime ara vermenin bugün yapılacak en doğru hareket olduğunu söyledi. Şirket bünyesinde 347 kişi çalışıyor.
Kısa çalışma ödeneği alacak
Üretime ne zaman başlanacağı konusunaki çalışmaların sürdüğünü kaydeden Faik Ulutaş, bir süre önce başvurusunu yaptıkları "Kısa Çalışma Ödeneği" taleplerinin ise onaylandığını söyledi. Ulutaş üretime ara verilmiş olmasına rağmen Mensa'nın hala gelir elde edebilen bir şirket olduğunu vurguladı.