Memuru yüzde 10’la ’denge’ledi ’uçuk kaçık istek’ sözüyle kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

Memuru yüzde 10’la ’denge’ledi ’uçuk kaçık istek’ sözüyle kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2008 07:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, memur maaşına ortalama yüzde 8.4 ’denge artışı’ sağlandığını açıkladı. En düşük memur maaşında 103 YTL ek ödeme yapılacak. Erdoğan, kamu çalışanlarına "Uçuk kaçık taleplere ’evet’ demeyiz" uyarısı yapınca tepki topladı.

MEMUR maaşlarında ’denge tazminatı’nın yerini alan ’ek ödeme zammı’nın ayrıntıları belli oldu. "Eşit işe eşit ücret" sağlamak için hazırlanan kararnameyle belirlenen ek zam oranlarına göre, en düşük memur maaşı yüzde 10, ortalama memur maaşı da yüzde 8.4 zamlanacak. Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ek zam oranlarıyla en düşük memur maaşı, Aralık 2007’de 843 YTL iken Ağustos 2008’de 1119 YTL’ye çıktı. Erdoğan’ın açıkladığı, ek zam oranları 15 Ağustos’tan itibaren uygulanacak. Yeni zamlar maaşlara, "En düşük memur maaşına 103 YTL, memur maaşına 112 YTL, din görevlisi maaşına 112 YTL, öğretmen maaşına 112 YTL, astsubay çavuş maaşına 127 YTL, teğmen maaşına 132 YTL, polis memuru maaşına 161 YTL, araştırma görevlisi maaşına 171 YTL, mühendis maaşına 264 YTL ek zam yapılacak" şeklinde yansıyacak.

Yükü 947 milyon YTL

Erdoğan, bu düzenleme sonucunda kamu personelinin kurumlar arası var olan ücret dengesizliğinin giderilmesi ve "eşit işe eşit ücret" sağlanması yönünde önemli mesafe kaydetmiş olunduğunu söyledi. Yeni artışın bütçeye ne kadar ek yük getireceği ve ek yükün nasıl karşılanacağı yönündeki soruya ise Erdoğan, şu yanıtı verdi: "Bunun bütçeye getirdiği yük, 2008’le ilgili olarak 947 milyon YTL. Bütün bunlarla ilgili olarak bazı bakanlıklarımızda döner sermaye ile ilgili olarak havuzlarda toplananları artık tek bir havuzda topluyoruz. Bunun yanında yine aynı şekilde bu çalışmayı biz belediye gelirlerinde de yapmıştık. Her bakanlığın kendi yapmış olduğu bu dengelemeyi merkezi anlayışa dağıtmayı planladık. Yani ek yük filan gelmiyor."

Öyle talepler var ki

Erdoğan, memurla yürütülen toplu görüşmelerin hatırlatılması üzerine ise çalışmaların yeni başladığını ve sendikaların taleplerini ortaya koyacağını belirterek, "Ancak uçuk kaçık talepler falan, bunlar evet diyebileceğimiz şeyler değil. Öyle taleplerde bulunuluyor ki ülke gerçekleriyle alakası yok. Bu taleplerde bulunan arkadaşlara diyorum ’gelin kendinizi bizim yerimize koyun, ülkeyi nasıl yönetirim’ diye düşünün. " diye konuştu. Erdoğan’ın uçuk kaçık taleplerle ilgili sözleri sendikaları kızdırdı.

Bir yılda yüzde 18.7 zam

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın katılımıyla düzenlediği toplantıda, asgari geçim indiriminden kaynaklı artışlar hariç 2008 yılında en düşük memur maaşına yüzde 22.7, ortalama memur maaşına ise yüzde 18.5 oranında artış getirildiğine dikkat çekti. Erdoğan, bu yıl içindeki artışlar, aile yardım ödeneği ve bu son ek zamla birlikte yükseler maaşlar konusunda şu örnekleri verdi: "Aralık 2007’de 843 YTL olan en düşük memur maaşı Ağustos 2008’de 1119 YTL’ye, öğretmen maaşı 1037 YTL’den 1334 YTL’ye, mühendis maaşı 1512 YTL’den 1992 YTL’ye, teğmen maaşı 1645 YTL’den 2 bin YTL’ye, araştırma görevlisi maaşı 1187 YTL’den 1553 YTL’ye ve polis memuru maaşı 1406 YTL’den 1776 YTL’ye çıktı."

Milletin cebinden çalıp memura veremeyiz

TAYYİP Erdoğan, hükümetin memur sendikalarıyla toplu görüşmelerdeki tutumunu şöyle anlattı: "Bizim hükümetimiz, böyle kimsenin hakkı olmadığı halde, para basmak suretiyle memuruna işçisine para verme ahlaksızlığına düşen bir hükümet olmamıştır. Bunu yapamayız. Çünkü bunu ben milletin cebinden çalmak olarak görüyorum. Geçmişte bu yapıldı. Yapılan artışlarla memur kardeşimin alım gücünün ne kadar arttığını göreceksiniz. Burada artış var azalma yok."

Enflasyon farkını hep ödedik, yine öderiz

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, "Zamlar çarpıcı olsa da bu yapılan zamlar enflasyon tarafından yenmeyecek mi" sorusu üzerine, şöyle konuştu: "Merkez Bankasının açıkladığı enflasyon oranı yüzde 10 civarında. Bizim açıkladığımız oran yüzde 20.4 gibi bir rakam. Bu ne demek? Enflasyonun üzerinde 12 civarında bir ilave, sadece bir ek ödenekte koyuyoruz. 2009’dan itibaren enflasyondaki gelişmeler zaten normal maaşta gözetilecek. Ayrıca, yaptığımız zam, eğer enflasyonun altında kalıyorsa o zaman da aradaki farkı da biz bugüne kadar hep ödedik. Yine böyle bir şey zaten olmaz ya, olacaksa veya olursa, biz bu farkı da hep ödedik, öderiz."

Sokaklarda yürümekle bu tür şeyler çözülmez

MEMUR toplu sözleşme görüşmelerinde pazartesi günü ikinci tur çalışmalara başlanacağını hatırlatan Başbakan Tayyip Erdoğan, bu konuda şunları da dile getirdi: "Malum bir sendikamızın (KESK’ten söz ediyor), daha toplantı başlamış, toplantının 10’uncu dakikasında kalkıp da bu toplantıyı terk etmesini şık bulmuyorum, ki sayın bakanım bu konu da farklı bir hoşgörü anlayışı sergiledi. Ve kendilerini masadaki yerleri boş duruyor, tekrar geri gelirler diye, tekrar davet çağrısını yaptı. Arkadaşlar, sokaklarda yürümekle bu tür şeyler çözülmez. Daha işin 10’uncu dakikasında çekip gitmekle bu işi çözemezsiniz. Sokaklarda yaptığınız yürüyüşlerle, vesaireyle bu şova dönüşür. Sadece buralardan ben nemalanıyorum, buralardan ben bu tür şeyleri elde ediyorum mantığı. Oturursun masada, konuşursun."

En yüksek zammı mühendisler aldı

EK
ödemelerde en yüksek artış oranını mühendisler alırken, Başbakan Tayyip Erdoğan bunu şöyle açıkladı: "Ulaştırma, bayındırlık, enerji, çevre orman ve tarım bakanlığında bu noktada belli bir cazibeyi oluşturmamız lazım. Bu tablo bile bizler için ideal değil ama ekonomik şartlarımız buna müsaade ediyor. Biz parayı iyi idare edemezsek bunun faturası bize çıkacak milletimize böyle bir fatura ödetmek istemiyoruz."

Memur maaşları bir yılda ne oldu (YTL)

Aralık Ağustos

20072008

En düşük8431.119

Öğretmen10371.334

Mühendis15121.992

Teğmen16452.000

Araştırma görevlisi1.1871.553

Polis memuru1.4061.776

Kim ne kadar ek zam alacak (YTL)

En düşük103

Din görevlisi112

Öğretmen112

Astsubay çavuş127

Teğmen132

Polis memuru161

Araştırma görevlisi171

Mühendis264

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!