Memurlara ikinci yarıda yüzde 25 zam hazırlığı

Güncelleme Tarihi:

Memurlara ikinci yarıda yüzde 25 zam hazırlığı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı, memur ve emekli maaşlarına yapılacak temmuz zammı için ön hazırlıklara başladı. Maliye'ye göre, bütçede temmuz için yüzde 20 olarak öngörülen zam oranı, yüzde 25 seviyesine yükseltilebilecek.

Maliye Bakanlığı, devlet memurları ve emekli maaşlarına yapılacak temmuz zammı için ön hazırlıklara başladı. Maliyeciler, bütçede temmuz için yüzde 20'lik zam öngörülmesine karşılık, söz konusu oranın yüzde 25'ler düzeyine çıkabileceğini bildirirken, Kamu-Sen, maaşlara yüzde 50 ile 70 oranında zam istedi.

1 Temmuz'dan geçerli olacak ikinci yarı yıl zammı için Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nde çalışmalara başlandı. Bütçeciler, bütçedeki personel ödeneklerinin durumu, çeşitli zam alternatifleriyle ödeneklerin ne olacağı konularını irdeleyen bir rapor hazırladılar.

Bütçeden sorumlu bürokratlar, önümüzdeki günlerde Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'e maaş zammı konusunda detaylı bilgi verecek ve ikinci yarı zammı için kendisinin ve hükümetin görüşünü öğrenecek. İlk 5 aydaki enflasyon ve yılın geri kalan bölümünde enflasyona ilişkin beklentiler ile ödeneklerdeki son durum da dikkate alınarak, zamma ilişkin nihai çalışmalar yapılacak.

ÖDENEKLERDE SIKINTI

Maliye Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, maaşlara ocakta yüzde 30, temmuzda ise yüzde 20 oranında zammı öngören 1998 bütçesindeki personel ödeneklerinde bir sıkıntı yaşanacak. Bu durumun yaşanmasındaki en büyük etken ise ek zamlar olarak gösteriliyor. Öğretmen ve öğretim üyelerine yapılan maaş artışının bütçeye getirdiği yıllık ek yük 150 trilyon lira olarak hesaplanıyor.

Halen bütçede personel ödenekleri için ayrılan para, 3 katrilyon 125.1 trilyon lira seviyesinde bulunuyor. Yedek ödenekte de memur maaşları için 375 trilyon liralık bir kaynağa yer veriliyor.

Böylece, yıl sonuna kadar personel harcamalarında kullanılabilecek para 3.5 katrilyon lira olarak belirleniyor. Maliyeciler, yedek ödeneğe genel giderler için konulmuş olan 95 trilyon liranın da memur maaşlarında kullanılmasını planlıyor.

Maliyecilere göre, bütçede yüzde 20 olarak öngörülmüş olmakla birlikte temmuzda maaşlara daha yüksek bir oranda zam yapılabilecek. Bu oran yüzde 25'ler düzeyine çıkabilecek. Ancak, bu konudaki son kararı, çeşitli etkenleri de gözönünde bulunduracak olan hükümet verecek. Yılın ilk yarısında yapılan ek zamlardan sonra 3.5 katrilyonluk personel ödeneğinin yüzde 20'lik bir zammı dahi karşılamasının uzak olduğunu belirten Maliyeciler, şu değerlendirmede bulundular: ‘‘Memurun bu yıl enflasyona ezdirilmeyeceği sözü verildi. Personele aktarılabilecek tüm kaynaklar buraya tahsis edilir, ancak yine bir açık söz konusu olur. Başbakan'ın ek bütçe yapılmayacağı açıklaması doğrultusunda da, bu açık, ya doğrudan bütçe açığına yansır ya da vergideki ek hasılatın bir bölümü ile kapatılır. Vergi gelirlerindeki gelişme, bize bir rahatlık verecek görünüyor.’’

Zam hesabı için özel bilgisayar programı

Memur ve emeklilere yapılacak ara zam konusundaki çalışmaları tamamlayarak bir rapor hazırlayan Maliye bürokratları, Başbakan Mesut Yılmaz ve Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'e verecekleri brifing için özel bir bilgisayar programı hazırladılar. Söz konusu programda, memur maaş zamlarına yönelik dökümler ve her 1 puanlık artış sonucu bütçenin ve maaşların ne olacağını içeren ayrıntılar yer aldı. Program, bilgisayara girilen zam oranına göre bütçenin pozisyonunu hesaplayarak bunu grafiksel olarak gösterebiliyor.

Asgari ücret brüt 47 milyon olacak

Asgari ücret, 1 Ağustos 1998'den itibaren yüzde 35 zamlı olarak uygulanacak. 1 Ağustos 1997'de brüt 35 milyon 437 bin 500 lira olarak yürürlüğe giren asgari ücret, Komisyon'un o dönemde kararlaştırdığı biçimde yüzde 35 zamlanınca, brüt 47 milyona ulaşacak. İşveren kesiminin önerisinin kabulü ile asgari ücret, bundan sonra ağustos veya eylül ayında değil, yılbaşı itibariyle yürürlüğe girecek. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu Üyesi Salih Kılıç, dört kişilik bir ailenin aylık mutfak masraflarında yüzde 100'lere varan artış yaşandığını belirterek, şöyle devam etti: ‘‘Asgari ücretlinin reel kaybını hesaplayacağız. Komisyon'dan kayıpların telafi edilmesini isteyeceğiz. Ayrıca, asgari ücretin vergi dışı bırakılması, sosyal kesintilere son verilmesi, asgari ücretin net olması gibi taleplerimizi tekrar gündeme getireceğiz.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!