Güncelleme Tarihi:
Bakanlar Kurulu, 2001 yılı bütçesini ise 48.4 katrilyon lira olarak karara bağladı. Devlet Bakanı Gürel, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, 2001 yılı bütçesi hakkında bilgi verdi. Gürel, Bakanlar Kurulu'nda, Yüksek Planlama Kurulu'nda alınan kararlar ve bütçe büyüklüğünün onaylandığını vurgularken, Kurul'un 2001 yılı bütçesinin, 48 katrilyon 400 trilyon lira olarak bağlanmasını kararlaştırdığını bildirdi.
2001 yılı bütçesinin yarın TBMM'ye sunulacağını anlatan Devlet Bakanı Gürel, bugünkü toplantıda, memur maaşlarına 2001 yılının ilk altı ayında yüzde 10'luk bir artış yapılmasının benimsediğini belirterek, şöyle devam etti:
"Bizim hükümet olarak programımızdaki temel ilkemiz, kamu çalışanlarını enflasyon karşısında ezdirmemektir. Biliyorsunuz, daha önceki uygulamalarımızda da, eğer TÜFE'deki artış oranı memurlarımız için öngördüğümüz artış oranının üzerinde bir orana ulaşacak olursa, o oranı yakalayan ve aynı zamanda bu oranın yüzde 2 kadar üzerinde bir refah payı artışı da öngören artışı memurlarımıza sağlamıştık. Aynı uygulamayı gelecek bütçe yılında da sürdüreceğimizden herkesin emin olması gerekiyor. Bu yüzde 10'luk artış, en az artış oranıdır. Eğer tüfe'de bunun üzerine çıkan bir artış söz konusu olursa, o zaman memurlarımıza bu artış sağlanacak hem de yüzde 2'lik bir refah payı da sağlanacaktır."
Personel giderleri 12 katrilyon lira
Bu yılın ikinci yarısında memur maaşlarındaki artış enflasyonun altında kalırsa, bu maaşlara yansıtılacak ve yüzde 10'luk artış bunun üzerine gelecek. Şükrü Sina Gürel, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra 2001 bütçesi hakkında bilgi verirken, bu yıl sonunda enflasyonda hangi hedeflerin tutturulabildiğine bakılacağını söyledi.
Gürel, buna göre memurlar için öngörülen ikinci altı aylık artışın, bu enflasyondaki artışı karşılayıp karşılamadığının görüleceğini ve ona göre bir ayarlama yapılacağını vurguladı. Gürel, "2001 yılı ilk yarısında yapılacak yüzde 10'luk artış da, bunun üzerine gelecek bir artış olacak" dedi.
Şükrü Sina Gürel, 48.4 katrilyon lira olarak karara bağlanan 2001 bütçesinde personel giderlerinin ise yaklaşık 12 katrilyon lira civarında olacağını da belirtti. Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Şükrü Sina Gürel, tüketici fiyatlarındaki artışın bu yıl devlet memurlarına verilen maaş artışını geçmesi halinde, aradaki farkın yıl sonunda "yüzde 2 refah payı" ile birlikte maaşlara yansıtılacağını bildirdi.
Gürel, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamaların ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gürel, maaşlarla ilgili bir soru üzerine, "tüketici fiyat endeksindeki artış, eğer öngördüğümüz memur maaş artışından çok çıkacak olursa, yıl sonunda maaşların aynı oranda yüzde 2'lik refah payıyla birlikte arttırılması gündemimizde olacak" diye konuştu.
Bakan Gürel, memura yüzde 10'luk zam oranının "içlerine sinip sinmediğine" ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, hep birlikte katlanılması gereken özveriler bulunduğunu, bunların da ekonomik ve toplumsal olarak Türkiye'yi düze çıkaracağına inandıklarını vurguladı.
Devlet Bakanı Gürel, ek vergilerin Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine, "hayır" yanıtını verdi. Gürel, Maliye Bakanı Oral'ın YPK'dan sonra bütçeyle ilgili ayrıntılı açıklama yaptığını, bu açıklamalardaki rakam ve oranların Bakanlar Kurul'na sunulduğunu söyledi.Gürel, Bakanlar Kurulu'nda bütçe tasarısının bütün olarak görüşüldüğünü, ayrıntılar üzerinde ise durulmadığını ifade etti.
Programa dönük kararlılık sürecek
Hükümet Sözcüsü Gürel, "enflasyonla ilgili geleceğe yönelik bir endişeniz var mı?" şeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı: "Bizim kararlılığımızla ilgili herhangi bir tereddüdü, kimsenin duymaması gerekir. Bu programın uygulanmasında hükümetimiz son derece kararlıdır. Ve gerçekte ülke ekonomisinin toplumsal yaşamın kısa bir sürede düze çıkabilmesi için, bu önlemlerin ve bu programın uygulanması gerekir. Biz bu inançla halktan özveri isteğinde bulunma cesaretini kendimizde bulabildik. Ve bu cesareti ve kararlılığı da sürdüreceğiz."
2001 bütçe açığı 5.2 katrilyon lira
Bakanlar Kurulu'nda bazı bakanların bütçeleriyle ilgili görüş belirttiklerini, ancak bunun temelde bir değişiklik yaratmayacağını ifade eden Bakan Gürel, bütçe açığının da YPK'dan gelen şekliyle 5.2 katrilyon lira civarında bulunacağını bildirdi.
Bakan Gürel bir başka soru üzerine de, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı'na yapılacak atamanın, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınmadığını kaydetti.
Maliye Bakanı Oral: "Enflasyona göre artış 2001'de de devam edecek"
Maliye Bakanı Sümer Oral, 2001 yılı bütçe gelirlerine yönelik, ek önlemlerin bugünkü Bakanlar Kurulu'nda görüşülmediğini söyledi. Oral, Başbakanlık'tan ayrılırken gazetecilerin "ek önlemler"in ele alınıp alınmadığı sorusu üzerine, ek önlemler için daha önlerinde vakit bulunduğunu belirtti ve "Bugün görüşülen konular, bütçenin tümü, genel dağılımı ve memur maaş artışı... Onların dışındaki konuları görüşmedik. Görüşürüz, daha önümüzde vakit var" dedi.
Bakan Oral, bir başka soruyu yanıtlarken de, 2001 yılının ilk yarısı için memur maaşlarına yüzde 10 artış öngörüldüğünü hatırlattı ve yeni yılda da memura enflasyonun üzerinde bir artış sağlanması ilkesinin devam edeceğini vurguladı. Oral, "Mühim olan 46. madde. Memura enflasyonun altında değil, tüketici fiyatlarının üzerinde maaş artışı ilkesi, 2001 yılında da devam ediyor" diye konuştu.
46. madde memur maaşlarının enflasyona göre düzenlenmesini içeriyor.