Memura part-time çalışma bilmecesi

Güncelleme Tarihi:

Memura part-time çalışma bilmecesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2013 13:15

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışma hayatındaki en önemli sorunların başında gelen kıdem tazminatı, taşeron işçilik sorununa çözüm bulmak için hazırladığı paket tartışılmaya devam ediyor. Üçüncü çocuğu doğuran kadının süt izni 20 saate mi çıkacak? Devlet memurları da isterlerse 'part time' çalışabilecek mi'? İşte tüm bu soruların yanıtı...

Haberin Devamı

ayalp@hurriyet.com.tr

Başbakan Erdoğan’ın ‘taraflar üzerinde anlaşmadan’ bana getirmeyin, talimatı nedeniyle konu iki hafta önce Çalışma Meclisi’nde ele alınmıştı. Aradan geçen süre içinde işçi ve işveren sendikaları konfederasyonları konuyu kendi aralarında değerlendirirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, bayram öncesi tarafları bir kez daha bir araya getirebileceği öğrenildi.

Ancak Çalışma Bakanlığı’nın tarafların gündemine sunduğu ‘esnek çalışmanın’, 657 sayılı kanuna tabi olarak çalışan memurları da kapsayıp kapsamayacağı tartışma konusu oldu. Bakanlık yetkilileri, son yıllarda hazırladıkları tüm yasalarda ‘işçi’ ‘memur’ ayrımı yapmaksızın ‘tam çalışanlar’ için çıkarıldığına dikkat çekerek, ‘esnek çalışmanın’ bu nedenle memurları da kapsayacağını dile getirdiler. Ama bunun tüm memurlar için geçerli olmasının mümkün olmadığına dikkat çeken bürokratlar, “Hemşire, doktor, polis, asker, pilot part-time çalışmak isterse izin verilecek mi? Tabii ki bu mümkün değil. Bu nedenle özel sektördeki gibi bir esnek çalışma kamuda mümkün olamaz. Bunun sınırları çizilecek. Henüz bu konu çalışılmadı. Konuşmak için çok erken” dediler.

Haberin Devamı

600 BİN MEMUR BELKİ

Bir başka bakanlık yetkilisi ise, kamuda esnek çalışmanın bazı memurlar için geçerli olabileceğini, bunların da ‘avukat’, ‘müfettiş’, ‘denetmen’, ‘mühendisler’ olabileceğini söyledi. 2 milyon 100 bin kadrolu memurdan ancak 500-600 bininin esnek çalışmaya tabi olabileceğine dikkat çekti. Öğretmen, öğretim görevlisi, imam, polis, asker gibi kadrolarda bunun mümkün olmayacağını belirtti.

SÜT İZNİ 20 SAAT

Bakanlık yetkilileri, çalışan kadınların doğuma teşvik edilmesine ilişkin düzenlemenin de bu pakette yer alacağını belirtirken, hem bakanlıklar arası hem de aynı bakanlık içindeki birimler arasında farklılık dikkat çekiyor. Öyle ki bir bakanlık 3.çocuğa ücretli doğum izni süresinin 24 aya kadar çıkabileceğine ilişkin düzenleme olacağını söylerken; diğer bakanlık sürenin sadece 16 haftadan 18 haftaya çıkacağını vurguluyor.

Haberin Devamı

24 ay ücretli izin almak isteyen kadının, maaşının tam olarak yatacağı; dilerse de haftalık çalışma süresinin 40 saatten 20 saate ineceği; bir başka ifadeyle süt izninin haftalık 20 saate çıkacağı konuşuluyor. Bu düzenlemenin özel sektördeki kadınlar için mümkün olmayacağı, patronların böyle bir çalışana ‘tazminatını’ verip işten çıkaracağı tahminleri yapılırken; “Ama kamuda mümkün olabilir” deniyor. Bu durumda memur anne, üçüncü çocuğunu yaparsa isterse 5 gün boyunca yarım gün işe gelecek; isterse de iki gün tam zamanlı çalışıp, bir diğer gün 4 saat işe gelmesi yeterli olacak. Çalışma düzenini tamamen anne ayarlayacak.

SON SÖZ BAŞBAKANIN

Paketin en önemli maddelerinden birini de ‘kıdem tazminatı’ oluşturuyor. Herkesin kıdem alabilmesi için bir fon kurulması, böylece bir gün bile çalışanın kıdemini alır, hale gelmesi formülü üzerinde duruluyor. Ancak burada da kıdem süresinin 12 aya 1 ay olarak uygulanmasının devam edip etmeyeceği tartışılıyor. İşverenler bu sürenin 15 güne inmesini isterken; işçi sendikaları hiçbir şekilde süreye dokunulmasına izin vermeyeceklerini belirtiyor.

Haberin Devamı

İşte hem kıdem tazminatı hem de esnek çalışma, dolayısıyla da üçüncü çocuğa teşvik paketinde değil bakanlıklar, ilgili kurumlar arasında bile uyum sağlanamaması nedeniyle son sözü Başbakan Erdoğan’ın söyleyeceği vurgulanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!