Memura ikinci ek zam yolda

Güncelleme Tarihi:

Memura ikinci ek zam yolda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kasım ve aralıkta aylık enflasyonun binde 3 ve üzerinde gerçekleşmesi halinde, memurlar yılın ikinci yarısı için aldıkları yüzde 10 maaş artışının yanısıra enflasyon farkı ve yüzde 2 refah payıyla ikinci bir ek zam alacak.

Hükümetin memur maaş zammını enflasyonun üstünde tutma politikası nedeniyle devlet memurları ile memur emeklilerine bu yıl için ikinci bir ek zam yapılması gündeme gelecek. Ekim sonu itibarıyle tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 30.8'e ulaştığına dikkat çeken Maliye yetkilileri, Kasım'da enflasyon yüzde 0.3 dahi olsa ek zam yükümlülüğü ile karşı karşıya kalınacağını vurguluyor.

2000 yılı Bütçe Kanunu'nun ‘‘Maaş artış oranının tüketici fiyat endeksinin altında kalması halinde aradaki farkın 2 puanlık refah payı ile birlikte maaşlara yansıtılması’’ hükmü, 15 Haziran'dan sonra memur maaşlarına ikinci bir ek zammın yapılmasını gerektirecek. Bilindiği gibi Hükümet, bu yılın Ocak-Haziran dönemi için maaşlarayüzde 15 oranında zam yapmıştı. Ancak Mayıs sonu itibarıyle enflasyonun yüzde 17.2'ye ulaşmasının ardından 2 puan da refah zammı eklenerek, zam oranı 15 Haziran'da yüzde 19.1'e yükseltilmişti. Hükümet, Temmuz ayında ise yılın ikinci yarısına yönelik maaş artışını yüzde 10 olarak ilan etmişti.

Maliye Bakanı Sümer Oral, Temmuz zammının belirlendiği Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 15 Haziran'daki ek zamla birlikte Ocak-Haziran döneminde memur maaşlarının yüzde 19.1 oranında arttırıldığını, Temmuz ayından itibaren memur ve emekli maaşlarına yapılacak yüzde 10'luk zam ile toplam zammın yüzde 31'e yükseldiğini bildirmişti. Yılın 1. yarısında olduğu gibi 2 yarıda da maaş artışının enflasyon oranının üzerinde seyredeceğini kaydeden Bakan Oral, Temmuz-Aralık döneminde de tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 31'i aşması halinde, aradaki farkın memur ve emekli maaşlarına yansıtılacağını söylemişti. 2001 bütçesiyle memurlara yılın ilk 6 aylık dönemi için yüzde 10 zam kararı alınan Ekim'deki Bakanlar Kurulu'nun ardından da Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Şükrü Sina Gürel, benzer ifadelerle ‘‘Memur maaşlarındaki yıllık artış, tüketici fiyat artışının altında kalırsa, aradaki fark, yüzde 2'lik refah payı ile birlikte maaşlara eklenecek. 2001'in ilk dönemine ilişkin yüzde 10'luk zam da bunun üstüne gelecek’’ açıklamasında bulunmuştu.

Maliyecilerin yaptığı değerlendirmeye göre, Kasım ve Aralık aylarında tüketici fiyatlarında aylık bazda yüzde 1.5'lik artış dahi olsa memurlara 2 puanlık refah payı ile birlikte yüzde 5.5'in üstünde bir ek zam gerekecek. Aylık enflasyon yüzde 2'ler düzeyinde seyrettiğinde ise ek zam oranı yüzde 7'lere ulaşacak. Ek zamda, Haziran'da olduğu gibi 31 Aralık 1999 maaşları baz alınacak. Maaş artışı, yıllık enflasyon kaç oldu ise buna 2 puan da refah payı eklenerek belirlenecek yeni katsayılar ile enflasyonun üstüne çıkartılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!