Nilgün KARATAŞ
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2010 00:00
Hükümetin 3 memur konfederasyonuyla başlayıp biriyle tamamladığı görüşme 4+4 zamla tamamlansa da tartışma bitmedi. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın ‘oyçokluğuyla mutabakat’ sözüne karşılık KESK Başkanı Sami Evren, “350 bin üyeli Memur-Sen imza attı ama 700 bin memurun temsilcisi 2 konfederasyonun imzası yok” dedi.
HÜKÜMETİN 3 memur konfederasyonu ile başlayıp, sadece Memur-Sen ile tamamladığı 9’uncu dönem toplu görüşmeler 4+4 zam ve 80 lira ek ödemeyle tamamlanırken, verilen zam kadar görüşmelerin şekli de tartışmalara neden oldu. Devlet Bakan Hayati Yazıcı, Memur-Sen ile varılan anlaşmayı “Oy çokluğu mutabakat tutanağı” olarak açıklarken, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, çoğunluğu tutanakta imzası olmayan 2 konfederasyonun temsil ettiğini savundu. Evren, Memur-Sen’i hükümetin yetkili sendikası gibi davranmakla eleştirirken, 350 bin üyeli bir konfederasyonun imzasına karşılık yaklaşık 700 memurun temsilcilerinin bu anlaşmaya imza koymadığına dikkat çekti. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise, “çirkin oyunlar sahnelendi” dediği görüşmelerde, tek yanlı bir durum sergilendiğini savundu.
Bakan yanlışı biliyorHükümetle, memur konfederasyonları arasında 15 Ağustos’ta başlayan görüşmelerde ‘toplu sözleşme’ talebinin kabul edilmemesi üzerine masadan kalkan KESK Başkanı Sami Evren, gelinen aşamayı şöyle değerlendirdi: “Ortada 4688 sayılı bir yasa var, üyelerinin haklarını ve çıkarlarını korumak için kurulmuş 3 tane konfederasyon var. Ancak biz sadece hükümetin sözünün geçtiği, tek taraflı bir görüşmeyi kabul etmedik. Zaman bizi haklı çıkardı. Sonuçta ortada bir pazarlık yoktu. Pazarlığın olmadığı bir masada oturmamıza gerek de yoktu. Baştan beri Memur-Sen’in imza atmaktan başka çaresi olmadığını söyledik ve imzayı da attı. Bakan yanlış yapıldığını biliyor, o yüzden ‘oy çokluğu mutabakatı’ diyor, ortadaki şaibeyi örtmek için böyle söylüyor. Tamam 350 bin kişiyle en çok üye Memur-Sen’de olabilir ama 700 bin yakına memurun temsilcileri de imza atmamış durumda. Bu işe 2 konfederasyon onay vermemiş, oy çokluğu ise sonuçta 2 federasyon zaten onaylamıyor.”
Görüşme masasına oturmakla birlikte, tutanağa imza koymayan Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, mücadele etmeden masadan kalktığı için KESK’i, pasif kaldığı için Memur-Sen’i eleştirirken, şu değerlendirmeyi yaptı: “
Seçim öncesinde elimizde bulunan bu gücü, tüm sendikalarla ortak hareket ederek ve kararlılık göstererek kamu görevlilerinin lehine kullanabileceğimize inanmıştık. Ne yazık ki süreç, sendikaların, siyasi irade ile birlikte gücümüzü kırmak için oynadığı çirkin oyunlara sahne oldu. Masada memurları temsil eden diğer konfederasyon, tüm kamu görevlileri için talep ettiği artış miktarını sınırlı tutunca, pazarlıkların en alt seviyeden başlamasını sağlamış ve siyasi iradenin kendisine verdiği öncelikli görevi yerine getirdi. Takınılan baskıcı ve tek taraflı tutumu anlamak mümkün olmadı.”
Sözleşmeli personel hacca da gidebilecekHÜKÜMET ile Memur-Sen arasında imzalanan tutanağa göre kamu çalışanlarının sorunlarının çözümü için bir dizi çalışma yapılması kararlaştırılırken, bugüne kadar görevlendirilmeyen sözleşmeli personelin hacda görev alması da gündeme alınan maddelerden biri oldu. Sözleşmeli personele idari görevlere atanabilme, kamuya personel alımı yapılmadan önce kurum içi boş pozisyonlara başvurma gibi haklar sağlanması ve sözleşmeli personelin yönetici olabilmesi için de çalışılacak. İmzalanan mutabakat metninde yer alan, diğer bazı düzenlemeler ise şöyle:
Kamu görevlileri sendikaları mevzuatının, toplu sözleşme sürecine uyumunun sağlanması amacıyla Devlet Personel Başkanlığı (DPB) koordinatörlüğünde çalışma başlatılacak.
Engelli personelin hizmete alınmasına ilişkin sınavların merkezi olarak yapılması ve aylıklarını zamanında alamayan bazı belediyelerde çalışanların aylıklarının zamanında ödenmesi konusunda Başbakanlık genelgesi yayımlanması için çalışma yapılacak.
Memur kadrolarında derece sınırlamasının kaldırılarak tüm kamu çalışanlarına eğitim durumlarına uygun olarak yükselebilecekleri derece ve kademelere kadar ilerleme imkanı sağlanacak.
Sözleşmeli personelin eş durumu dolayısıyla atanması konusu değerlendirilecek.
Ek ödemelerdeki aksaklıklar giderilecek. Lojman, kreş gibi sosyal haklara ilişkin olarak yapılan çalışma ve komisyonlarda sendika temsilcileri bulunacak.
800 bin çalışan ve 1.8 milyon emekli ek ödeme alamıyorKAMU-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, şu noktaya dikkat çekti: “Ek ödemelerin maaş artışlarından bağımsız şekilde verilmesi gerekli. Üstelik tam 800 bin çalışan ve 1.8 milyon emekli de bu ödemeyi alamıyor. Dolayısıyla ek ödeme önerisinin bir maaş artışı gibi kabul edilmesi mümkün değil. Bu ancak kamu görevlileri için bir iyileştirme değil, bir harçlık niteliği taşıyor.”
Hükümet zaten bu kadarını verecektiKESK Başkanı Sami Evren, “Memur-Sen o masada olmasaydı da, hükümet zaten yine bu zammı yapacaktı, yine aynı oranları verecekti” derken, şöyle konuştu:
Baştan konfederasyonlar birlikte davransaydı, bir grev kararı alsaydı, masaya öyle otursaydık o zaman gerçek anlamda zamdan söz edebilecektik.
Bizi ‘yaramaz, uyumsuz sendikacı’ pozisyonuna sokuyorlar ama Memur-Sen de imzalamasa sonuç değişmezdi. Çünkü, son sözü söyleyen Bakanlar Kurulu’dur. Geçmişte de bizim imza atmadığımız sözleşmeler var.
Açıklanan zam rakamları da gerçeği yansıtmıyor zaten. Herkesi aile yardımı alıyormuş gibi hesaplıyorlar. Halbuki 2 milyon memurun 700 bin kadarı aile yardımı alıyor.
Konfederasyonlar ne istediKESK: Ortalama 300 TL’lik seyyanen zamla, en en düşük memur maaşı 1650 TL olmalı.
KAMU-SEN: Seyyanen 200 TL, yüzde 10 maaş zammıya en düşük maaşa 310 lira zam yapılmalı.
MEMUR-SEN: Birinci ve ikinci 6 da yüzde 5’er zam yapılmalı, ek ödemeler en az 120 TL artmalı.
Hükümet ne verdi2001’in birinci ve ikinci 6 ayları içir yüzde 4’er zamla, 80 lira ek ödeme. Ayrıca 6 aylık periyodlarla 20’şer lira artırılacak aile yardımı. Toplu görüşme primi olarak 3 ayda bir 45 lira.