Güncelleme Tarihi:
Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ve beraberindeki heyet kamu işçileri toplu iş sözleşmelerini görüşmek üzere Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile bir araya geldi. Nabız yoklama niteliğini taşıyan ilk görüşme Başbakanlık'ta başladı. Böylece, 118 işyeri ve işletmede toplam 322 bin 921 kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmeleri başlamış oldu.
Şahin, Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantıda yaptığı konuşmada, göreve gelmelerinin ardından Türk-İş ile 3. kez toplu iş sözleşme görüşmeleri yürüttüklerini bildirdi.
“MEMURLARLA KIYASLANDIĞINDA”
Şahin, kamu işçisinin ortalama giydirilmiş ücretinin bin 699 YTL'yi bulduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
“Bu, memurlarımızın üzerinde bir rakam. Bunu eleştirmek için söylemiyorum. Keşke memurlarımızı da oraya doğru çıkarabilsek. Keşke ortalama işçimizin ücretlerini daha fazla artırabilsek. Bu rakam, memurlarla kıyaslandığında oldukça yüksek bir rakam. Ama toplu sözleşme sonunda bunu bir miktar daha artırmaya gayret edeceğiz. Ama, hangi oranda artıracağımızı sonunda göreceğiz.”
Şahin, bir soru üzerine, bugün zam oranı telaffuz etmeyeceğini, Türk-İş'in talebini alacağını ve değerlendireceklerini belirterek, oluşturulacak takvim çerçevesinde sözleşme sürecini yürüteceklerini kaydetti.
Salih Kılıç da 9. dereceden 1. dereceye kadar olan memurlarla işçiler kıyaslandığı zaman kamu işçilerinin ücretlerinin düşük olduğunu savundu. Başbakan Yardımcısı Şahin, bir soru üzerine, toplu sözleşme sürecini seçim öncesinde bitirmeyi ve mutabakat zaptı imzalamayı arzu ettiklerini, makul bir süre içinde bu noktaya ulaşılacağına inandığını ifade etti.
124 bin 149 kamu işçisinin sözleşmesi 1 Ocak 2007, 21 bin 106'sının sözleşmesi 1 Şubat 2007, 175 bin 206'sının sözleşmesinin ise 1 Mart 2007'den itibaren geçerli olacak.
Çay İşletmeleri, PETKİM, TEKEL, TPAO, Türkiye Şeker Fabrikaları, BOTAŞ, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, TEDAŞ, EÜAŞ, TEİAŞ, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TCDD ve Milli Savunma Bakanlığı iş yerleri, toplu iş sözleşmesi yürütülecek olan kamu iş yerleri arasında yer alıyor.
TÜRK-İŞ'İN TALEBİ
Türk-İş Genel Başkanı Kılıç, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, zam taleplerini ilettiklerini, birinci 6 ay için yüzde 15 artı yüzde 5 refah payı; ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için de enflasyon artı yüzde 5'er refah payı istediklerini bildirdi.
Taleplerinin, hükümet ve diğer kurullarda değerlendirileceğini belirten Kılıç, ikinci görüşmenin 30 Mayısta Türk-İş Genel Merkezi'nde yapılacağını söyledi. Geçici işçilerle ilgili uygulama yönetmeliğinde bir problem olduğunu ifade eden Kılıç, bu problemin de çözülmesi yönündeki taleplerini Şahin'e ilettiklerini kaydetti. Toplu sözleşmelerin seçimlerin öncesine gelmesinin kendileri için avantaj olup olmadığına ilişkin soru üzerine Kılıç, her müzakerenin avantajlı ve dezavantajlı yanları olduğunu ifade etti.
ŞAHİN: MEMUR TOPLU İŞ GÖRÜŞMELERİ SEÇİM SONRASINA KALACAK
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yetkili memur sendikalarıyla yürütülen ve kanunen 15 Ağustostan itibaren başlaması gereken toplu görüşmelerin milletvekili seçimleri dolayısıyla bu yıl ileri bir tarihe ertelenebileceğini söyledi.