Memur, referandum sonrası ‘toplu sözleşme’ istedi, hükümet beğendi

Güncelleme Tarihi:

Memur, referandum sonrası ‘toplu sözleşme’ istedi, hükümet beğendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2010 00:00

Hükümet ile memur konfederasyonlarının 2.5 milyon memur adına dün başladığı 9’uncu dönem toplu görüşmeleri, KESK’in desteğiyle ortak hazırlanan “görüşmelere referandumdan sonra toplu sözleşme olarak devam edilmesi” önerisinin incelenmesi için ertelendi.

Haberin Devamı

Görüşmelerin 18 Ağustos çarşamba gününe ertelendiğini açıklayan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, önerinin incelenmeye değer olduğunu belirterek, “Bu konuyu karara bağlarsak bu mutabakat zaptı olacak” dedi. Memur konfederasyonları ise referandum sonucuna bağlı kalmaksızın toplu sözleşme kararı alınmasını istedi.
KESK toplantıdan çıktı
Hükümet ile memur konfederasyonları, 15 gün sürecek toplu görüşmelerin birinci turunda memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zammı belirlemek üzere dün bir araya geldi. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında gerçekleştirilen toplantının başlamasından 2 saat sonra KESK heyeti görüşmeler devam ederken dışarı çıktı. KESK Genel Başkanı Sami Evren, toplantıda artık toplu görüşme döneminin kapatılması gerektiğini ve toplu sözleşme yapma çağrısında bulunduklarını söyledi. Evren, 300 liralık seyyanen zam talebini görüşmek istediklerini, bunun da kabul edilmediğini, bu koşullarda gerçek bir toplu pazarlık yapmak mümkün olmadığı için görüşmeden ayrıldıklarını söyledi. KESK heyetinin dışarı çıkmasının ardından toplantıya ara verilirken, Bakan Hayati Yazıcı’nın tekrar görüşmek istemesi üzerine Sami Evren görüşmelere geri döndü. Aranın ardından görüşmelerin 18 Ağustos Çarşamba günü yapılması kararlaştırıldı.
Öneri incelemeye değer
Yazıcı, “Bu sene toplu görüşme değil toplu sözleşme olarak çalışanların mali ve sosyal haklarını belirleyelim, gerekirse bu konuyu ekim veya kasım ayında görüşelim” şeklindeki önerilerin olduğunu belirterek, “Bu öneri incelenmeye değer” dedi. Yazıcı, şunları söyledi: “Bu önerinin hukuksal olarak mümkün olup olmadığı, sendikaların yaklaşımları ve kamunun hukuksal işleyişi bakımından bir görüş istişaresinin zaruretini dikkate almak suretiyle memur sendikaları ve kamu işveren tarafının bu konuya ilişkin hukuksal görüşünü hazırlamak ve konuyu karara bağlamak üzere toplantıyı kapattık. Bu konuyu görüşmek üzere 18 Ağustos Çarşamba günü toplanarak karara bağlayacağız. Karara bağlarsak bu mutabakat zaptı olacak. Hukuki engel yoksa bu şekilde bir mutabakat zaptı imzalayacağız. Hukuki engel varsa 4688 sayılı yasanın içeriğine bağlı olarak devam edeceğiz.”
Oylaması yapılacak
Referanduma sunulacak anayasa değişiklik paketinde kamu çalışanlarının ücretlerinin belirlenmesine yönelik önemli düzenlemeler bulunduğunu belirten Yazıcı, toplu sözleşme hakkının bu şekilde anayasal kural haline getirilmek istendiğini ifade etti. Yazıcı, “Oylaması yapılacak. Kabul edilirse bundan sonra toplu sözleşme uygulama sürecine girilecektir” dedi.

Haberin Devamı

Bu hak süs olsun diye verilmiyor

Haberin Devamı

KAMU-SEN Genel Başkanı Bircan Akyıldız’ın toplu sözleşme hakkının referandum sonrasına bırakılmasının memurların baskı altına alınacağı yönündeki açıklamalarına da yanıt veren Hayati Yazıcı, “Memurlar toplu görüşmeden yana mı toplu sözleşmeden yana mı bakmak lazım. Toplu görüşme veya toplu sözleşme tercihinin başka şeylerle bağlantılı hale getirilmesi çok objektif değil. Hem niye öyle bir değerlendirme yapmış bilemiyorum. Memurlara bu hak veriliyorsa süs olsun diye verilmiyor” diye konuştu.

‘Hayır’ da çıksa şimdiden söz verin

KAMU-SEN Genel Başkanı Bircan Akyıldız, “Toplu sözleşme hakkının referanduma bağlı kalınarak gündeme taşınması kamu çalışanlarını referandumda baskı altına almak anlamına gelebilecek bir uygulamadır” dedi. Akyıldız, şunları söyledi: “12 Eylül’den sonra yapılacak bir toplu sözleşmeyle şu an yapılacak toplu sözleşme arasında ne fark var? Referandum sonucu ne olursa olsun mutabakatın toplu sözleşme niteliğinde olduğu kabul edilmeli. Bakan, ‘referandum hayır da çıksa, toplu sözleşme yapılacaktır’ sözü vermelidir.”

Haberin Devamı

KESK’in desteğiyle öneriyi oluşturduk

MEMUR-SEN Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu,  KESK’in de desteğiyle bu öneriyi ortaklaştırdıklarını kaydederek, “Çarşamba günü inşallah karar 12 Eylülden sonra toplu sözleşme yapmak üzere mutabakat metnine dönüşür. Pakette var olan bu hakka göre toplu sözleşmenin başlangıcının bu yıl yapılmasını istiyoruz” dedi.

Memur 310 lirada ısrar ediyor

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, geçmiş dönemdeki kayıpların karşılanması, açlık ve yoksulluk sınırları ile çalışanlara refah payı verilmesi gibi ilkeleri dikkate alarak maaşlara 200 lirası seyyanen olmak üzere yüzde 10 zamla birlikte toplam 310 lira artış talep ettiklerini belirtti.
300 lira müzakeresi
KESK Genel Başkanı Sami Evren, masada seyyanen 300 TL’lik zammın müzakere edilmesini isteyeceklerini söyledi. Evren, 657 sayılı kanunla ilgili değişiklik tasarısının, iş güvencesini ortadan kaldırdığını ileri sürerek, “Tasarının, geri çekilmesini talep edeceğiz. Bu bir kavga nedenidir” dedi.
İkramiye ve yiyecek yardımı 
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, maaşlara birinci ve ikinci altı aylarda yüzde 5’er zam yapılmasını ve en az 120 lira ek ödemede bulunulmasını istediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Karar alınırsa son nokta konulacak

KESK Genel Başkanı Sami Evren, ekim veya kasım ayında referandum sonucu ne olursa olsun toplu sözleşme yapma talebini Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’ya ilettiklerini, bu doğrultuda toplantının ikinci bölümüne dahil olduklarını söyledi. Evren, “Çarşamba günü hükümet bu konuda toplu sözleşme yapmak üzere karar alırsa toplu görüşme süreciyle ilgili son nokta konulacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!