Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, memur emeklisine yılın ilk yarısı için yüzde 7.9 zam yapıldığını açıkladı. Bir soru üzerine, bu oranı açıklayan Unakıtan, ikinci altı ayda yapılacak zam oranının daha sonra açıklanacağını söyledi.
Unakıtan, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlarken memur emeklilerine çalışanlara göre daha fazla zam verdiklerini söyledi. Unakıtan, ‘‘Ocak ayındaki yüzde 6 oranındaki zam sonucunda en düşük dereceli memurun maaşı 428.1 milyon liradan 454.2 milyon liraya yükselecek. Memur emeklilerinin maaşları ise çalışanlara göre daha fazla oranda olmak üzere yüzde 6.4 ile yüzde 7.9 arasında değişen oranlarda artmaktadır. Memur emeklilerinde alt sınır aylığı 448.5 milyon liradan 483.8 milyon liraya yükselmektedir’’ dedi.
Unakıtan, memurlar ve memur emeklilerine 75 ile 100 milyon lira arasında verilen farkların gelecek yıl için de verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine, ‘‘O zaman verildi, şimdi ne olur, o tamamen hükümetin politikasıdır’’ dedi.
Unakıtan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zamla ilgili soru üzerine de, bu gruba giren emeklilerin aylıklarına ilişkin prosedürün ayrı olduğunu belirterek, yapılacak zammın hükümette görüşülüp karara bağlanacağını bildirdi.
MEMUR AYLIKLARI
Unakıtan, memur maaşlarına uygulanacak artış oranında önceki yıllardan farklı olarak yılın ikinci yarısında uygulanacak katsayıların da bütçe kanunu ile belirlendiğini söyledi.
Bu kapsamda, memur aylıklarında 2004 yılının ilk yarısında yüzde 6, ikinci yarısında da yüzde 6 artış yapılmasının kararlaştırıldığını belirten Unakıtan, gelecek yıl memurların aylıklarının ortalama yüzde 13.8, kümülatif olarak da yüzde 12.4 oranında artacağını kaydetti. Unakıtan kamu görevlilerine ayrıca Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek tarihlerde ve tutarda iki bölüm halinde toplam 160 milyon lira ek ödeme yapılacağını hatırlattı.
Vergi kaçıranı zor günler bekliyor Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bütçede faiz baskısının giderek hafiflediğini ve faizlerdeki gerilemenin umut verici olduğunu söyledi. 2004 bütçesinde borç faizi için 66.2 katrilyon lira ayrıldı.
Unakıtan; kaynak baskısına, ulusal ve uluslararası piyasalardaki belirsizliklere, dış siyasi ve askeri gerginliklere rağmen, 2003’ün başarıyla tamamlanacağını belirtti. Maliye Bakanı, 2004 bütçesinde tasarruf sağlamak ve gelirleri arttırmak amacıyla 18 maddeden oluşan yeni önlemler paketi hazırladıklarını açıkladı. Unakıtan, vergi kaçırmanın artık hiçbir haklı nedeni kalmadığını söyleyerek, ‘‘2004 yılı, vergisin zamanında ve tam ödeyenler için huzurlu, vergi kaçıranları ise zor günlerin beklediği bir yıl olacaktır’’ dedi.
Vergi sisteminin yeterli güvenlik önlemine sahip olmadığını itiraf eden Bakan Unakıtan, gelecek yıl vergi sistemine yeni oto-kontrol yöntemleri yerleştireceklerini açıkladı. 2003 yılının bütün dünya için kritik bir yıl olduğunu, ancak dünyadaki ekonomik durgunluğa ve Irak savaşına karşın Türkiye'de ekonominin büyüdüğünü vurguladı. Bu yılın ilk dokuz ayında, bütçe giderlerinin 101.6 katrilyon lira, bütçe gelirleri 71.8 katrilyon lira oldu. Aynı dönemde bütçe açığı, 29.8 katrilyon liraya ulaşırken, faiz dışı fazla 16.7 katrilyon lira, IMF tanımlı faiz dışı bütçe fazlasının ise 16.3 katrilyon lira oldu. Bütçe gider ve gelirlerinin yüzde 72'si ilk dokuz ayda gerçekleşirken, IMF tanımlı faiz dışı fazlada, bütçe hedefinin yüzde 91'ine ulaşıldı.
Memur ve işçiye yüksek zam hedefleri saptırdı Bu yılın başında konulan hedeflere göre, yılsonunda bütçe harcamaları 4.9 katrilyon lira, bütçe gelirleri ise 500 trilyon lira daha az gerçekleşecek. Kemal Unakıtan, gelir ve harcama kalemlerinde ortaya çıkan sapmalara rağmen, IMF tanımlı yüzde 5'lik faiz dışı fazla hedefi olan 17 katrilyon 852 trilyon liralık hedefin aşılacağını kaydetti.
Unakıtan, bütçe hedeflerindeki sapmanın nedenleri, ‘memur ve işçilere bütçe hedeflerinin üzerinde maaş ve ücret artışı sağlanması, ihracatın öngörülenin üzerinde artması, vergi iadelerindeki büyük artış, sosyal güvenlik kurumlarının prim tahsilatında yeterli artışın sağlanamaması ve sağlık alanında bazı tedbirlerin zamanında uygulamaya konulamaması, ile çiftçilere yapılan mazot desteği ödemeleri' olarak sıraladı. Maliye Bakanı, okul yaptırmanın teşviki amacıyla, bu alandaki harcamaların gider yazılabilmesine yönelik düzenlemelerinden çok olumlu tepkiler aldıklarını belirtti.
Borç faizine 66.2 katrilyon gidecek 2004 Yılı Bütçesi'nde giderler 160.9 katrilyon, gelirler ise 114.5 katrilyon lira, bütçe açığı ise 46.4 katrilyon lira olarak hedeflendi. Faiz dışı fazlanın 19.8 katrilyon lira olarak tahmin edildiği bütçede IMF tanımlı faiz dışı fazla ise 21 katrilyon lira olarak belirlendi.
2003 yılsonu tahminleriyle kıyaslandığında, 2004 yılında harcamalarda yüzde 14.1, bütçe gelirleride yüzde 14.2, bütçe açığında ise yüzde 13.8 oranında artış ortaya çıkacak. GSMH'ye oranlandığında ise 2004 yılında 2003'e göre, bütçe giderlerinin oranı yüzde 39.5'ten yüzde 38.3'e, bütçe gelirlerinin oranı yüzde 28.1'den yüzde 27.3'e, vergi gelirlerinin oranı yüzde 24.3'ten yüzde 23.6'ya, bütçe açığının oranı ise yüzde 11.4'ten yüzde 11.1'e düşecek. 2004 bütçesinde, personel harcamaları için 35.3, diğer cari harcamalar için 9.9, yatırım harcamaları için 7.6, transferler için 108.2 katrilyon lira ödenek ayrıldı. Borç faizi ödemelerine 66.2, KİT'lere 1.5, vergi iadelerine 11.4, sosyal güvenlik kurumlarına 16, kuruluş transferlerine 3.7, tarımsal desteklemeye 3.8 katrilyon lira ayrılacak.
Kamu Yönetimi Reformu imzadaAdalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek Kamu Yönetimi Reformu Temel Kanun Tasarısı konusunda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşüldüğünü, telkin ve tavsiyelerinin değerlendirildiğini ve tasarının imzaya açıldığını söyledi. Çiçek, demokratikleşme ve mali konularda önemli adımlar attıklarını, ancak idari nitelikli olarak en temel yasanın bu kanun olduğunu belirtti. Çiçek, birçok hükümet ve partinin programında,
seçim beyannamesinde olmasına rağmen kaliteli kamu hizmetinin sunulabilmesi, şeffaf bir devlet yönetimi tesis edilebilmesi açısından bu reformun çok önemli olduğunu kaydetti.
Babacan: Ek Niyet Mektubu çantamdaDevlet Bakanı Ali Babacan, Uluslararası Para Fonu'na gönderilecek Niyet Mektubu'nun taslağını çantasında taşıdığını belirterek, Altıncı Gözden Geçirme ve IMF ilişkilerinde herhangi bir sorun bulunmadığını söyledi. G-20 toplantıları için bulunduğu Meksika'da konuşan Babacan, Niyet Mektubu'nun gönderilmesi için bazı adımlar atılması gerektiğini belirtti.
IMF İcra Direktörleri'nin Kasım ayında toplanarak, bu konuda karar vereceğini düşündüklerini söyleyen Babacan, IMF ile ilişkilerin bir konsensüse dayandığını vurguladı. Bakan Babacan, 2004 yılının, Türkiye'nin yakaladığı yeni atmosferin güçlendiği bir yıl olacağını ifade ederek, enflasyondaki düşüşün, enflasyon beklentilerinin ne kadar hızlı kırıldığı ile ilgili olduğunu söyledi. Beklentilerin ne kadar hızlı kırılırsa, enflasyonla mücadele de o kadar başarılı olunacağını belirten Babacan, enflasyon beklentisinin kırılmasında da en önemli faktöünr, kararlı tutum olacağını dile getirdi. Enflasyonun ekonominin en büyük düşmanı olduğunu vurgulayan Babacan, bunun mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini ifade etti.