Güncelleme Tarihi:
 TÜM BEL-SEN'in geçtiğimiz gün belediye çalışanlarına yönelik yaptığı 'tüm yerel yönetim ve emekçilerini bu baskıcı, otoriter ve hukuk tanımaz hükümete karşı mücadeleyi ortaklaştırmaya ve yükseltmeye çağırıyoruz' çağrısına Ankara'dan sert bir dilekçe ile yanıt geldi.
Â
Büyükşehir, ASKİ ve EGO'nun tüm birimlerine gönderilen Melih Gökçek imzalı genelgede, belediyede dağıtılan bildiride belediye önündeki eylem ve greve çağrı suçlarının fiilen işlendiğine ve devlet memurluğundan çıkarma cezası gerektiren 657 sayılı Devlet Memurları kanununun 125'inci maddesine birebir uyduğuna dikkat çekildi. Bu fiillere katılanlar hakkında yasal işlem başlatıldığı ifade edilen genelgede, "Ancak iş barışı ve demokratik anlayışımız gereği bu fiile ilk anda katılan kişiler 5 Haziran akşamına kadar pişmanlıklarını bildirmeleri halinde yasal işlem yapılmayacaktır. Fiile katılıp pişmanlık bildirmeyenler ile işe gelmeyerek iş barışını siyasi ve ideolojik olarak sabote eden memurlar hakkında 657 satılı kanunun 125/E maddesi gereğince yasal işlem yapılarak devlet memuriyetinden çıkartılacaklardır" denildi.
SENÄ° DE ATARIM
Öte yandan konu ile ilgili olarak Twitter'da Gökçek ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın arasında bir tartışma yaşandı. Gökçek'in uygulamalarını eleştiren Günaydın,  'Melih Gökçek Genelgesi: Ankara BŞB, ASKİ ve EGO'da eyleme katılanlar işten atılacak. Elinden gelse tüm "çapulcuları" kentten atacak' diye yazdı.
Gökçek de bunun üzerine önce 'Gökhan Bey 657 sayılı kanuna göre siyasi grev yasaktır. Ä°nsanları kanuna karşı gelmeye teÅŸvik ederek suç iÅŸliyorsunuz...' dedi. Ardından da 'Bilesin ki sen de BüyükÅŸehir'de çalışsan ve greve katılsan seni de atarım' diye tvit attı. Â
 |
HAKKI YOK, ATAMAZ |
Sincar Avukatlık ve Danışmanlık'tan İş Hukuku uzmanı Avukat Dağıstan Sincar ise söz konusu eylemler nedeniyle belediyenin memuriyetten çıkarma cezası veremeyeceğini savundu. hurriyet.com.tr'ye konuşan Sincar, "657 sayılı yasanın 125. Maddesi gereği, ideolojik veya siyasi bir amaç güdülmediğinden Devlet Memurluğundan Çıkarma cezası verilemez. Kaldı ki, normlar hiyerarşisi gereği Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasaya aykırı olan 657 sayılı yasanın 125. Maddesi hükmünün somut olayda uygulanması mümkün değildir. Zira, gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 11. Maddesi ile Anayasa’nın 34. Maddesi gösteri ve yürüyüş hakkını güvence altına almıştır" dedi. Sincar, "Önemle belirtmek gerekir ki, Sendikal faaliyetler kapsamında ve anayasal bir hak olarak kamu görevlilerinin, sendikalarının aldığı kararlar doğrultusunda iş bırakma eylemine katılarak göreve gitmemelerinin suç teşkil etmediği Danıştay Onikinci Dairesinin 27/12/2012 tarihli 2011/4920 Esas, 2012/12441 kararıyla da sabit görülmüştür" ifadesini kullandı. |
Ä°ÅžTE O TWÄ°TLER
Â
Â
BELEDÄ°YENÄ°N GENELGESÄ°