Meksika’da ilaç şirketi kurdu ‘En güçlü 100 kadın’ arasına girdi

Güncelleme Tarihi:

Meksika’da ilaç şirketi kurdu ‘En güçlü 100 kadın’ arasına girdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2012 00:00

Yıllarca yurtdışında uluslararası şirketlerde çalıştıktan sonra Meksika’da bir ilaç şirketi kuran Ayşe Koçak, 3 yıl içinde 100 milyon dolarlık satış rakamına ulaşınca, Meksikalıların dikkatini çekti. Meksika’da yayınlanan CNN Expansion adlı dergi, Ayşe Koçak’ı ülkenin “en güçlü 100 kadını” arasında gösterdi.

Haberin Devamı

Riskli işlere atıldım
Geçen hafta yapılan Türk-Meksika İş Konseyi’ne konuşmacı olarak davet edilen Ayşe Koçak, hikayesini şöyle anlattı: “Bundan 18 yıl önce Türkiye’de üniversite eğitimimi tamamladıktan sonra uluslararası bir ilaç şirketinin Türkiye ofisinde çalışmaya başladım. 2000 yılına kadar şirketin Avrupa, Afrika ve Ortadoğu birimlerinin sorumlusu olarak çeşitli ülkelerde görev yaptım. 2000 yılında New York’taki merkez ofiste çalışmaya başladım. 2007 yılında şirketten ayrılıp, daha riskli ve girişimcilik gerektiren işlere atıldım.” San Francisco’da biyoteknoloji üzerine çalışan bir şirkete katıldığını belirten Koçak, şöyle konuştu: “Klinik araştırmalar yapan bu şirkette amacımız hisseleri piyasaya açmaktı. 2 yıl burada çalıştım. Bu sırada birçok yatırımcıyla tanıştım. Benim tecrübelerimle yatırımcıların ihtiyaçları örtüştü. Bunun üzerine ben bu yatırımcılara katıldım ve ilk olarak 2009’da Meksika’ya gelerek şirketi kurdum.”
Sektöründe ilk kadın müdür
Meksika’da sıfırdan 100 milyon dolarlık satış rakamına ulaştıklarını söyleyen Koçak, “Meksika’da faaliyet gösteren birçok dev uluslararası şirketin kadın başkanları ve yöneticilerinin yer aldığı listeye girdim. Ülkenin ilk kadın ilaç şirketi genel müdürü oldum” dedi.  ? (A.A.)

Haberin Devamı

Kadınları destekleyen projeler yürütüyor

KENDİ şirketinde de kadınları desteklemek için projeler yürüttüklerini anlatan Ayşe Koçak, şu bilgileri verdi: “Çalışanlarımızın kız çocuklarını bir çatı altında toplayıp, onlara da rol model olmak gibi bir projemiz var. Çünkü Meksika’da iş dünyasında çok fazla kadın yok. Mesela Türkiye’ye göre kadınlar çok daha geri planda kalıyorlar. Belki eğitimlerini alıyorlar, iş hayatına da başlıyorlar ama aile kurduktan sonra çok fazla devam etmiyorlar. Bu anlamda Türkiye’ye de benziyor Meksika. Ama kadınlar burada Türkiye’den daha geri plandalar. O anlamda belki bizim 20 sene gerimizdeler bana göre. İşe birini alırken de kadın olmasını istiyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!