Güncelleme Tarihi:
AKKUYU Nükleer AŞ’de ortaya çıkan finansman krizini aşmak için ortaklık formülünü gündemine alan Rusya’nın, yüzde 49 oranında hisse satışı için Cengiz İnşaat’la görüştüğü kulislere yansıdı. Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Türkiye’de elektrik üretim ve dağıtımında en büyük yatırımcılardan biri olduklarına dikkat çekerek, “Onlar da bizi çok sevdikleri için değil, kara kaşımıza değil, bu işte büyük tecrübemiz olduğu için geliyorlar. Hem bunun pazarlamasında çok büyük tecrübem var, hem de yapımında. E, böyle bir firmayı bırakmak ister mi? “ şeklinde konuştu.
Akkuyu Nükleer Santrali’nde yüzde 100 hissesi olan Ruslar, hükümetler arası anlaşmaya göre yüzde 49’a kadar hisse satışı yapabilecekler. Rusya’da yaşanan ekonomik krizin de etkisiyle Rus tarafı görüşmeleri hızlandırma kararı aldı. Bu görüşmelerden birisinin de Cengiz İnşaat ile yapıldığı kamuoyunun gündemine gelmişti.
Mehmet Cengiz, Akkuyu ile ortaklık sorularına, “Rusların bize teklif etmelerinin sebebi de kara kaşımız gözümüz değil, işi biliyoruz diye bize geliyorlar. Doğalgaz var, Türkiye’nin en büyük hidroliklerini yapıyorum, ithal kömür santrali yapıyorum, Türkiye’nin elektrik dağıtımında en büyük ortaklardan bir tanesiyim. Yaptıklarım ortada. Elektriği hem üretiyoruz, hem de pazarlamasını yapıyoruz, tüm dağıtımlarda ortağım. O bakımdan Ruslar beni bırakır mı? Çünkü bu enerjinin (Akkuyu’da üretilen) bir kısmını devlete veriyorsun, bir kısmını piyasaya satman lazım. Yani Ruslar bizi birkaç nedenden istiyorlar. Santral üretime geçtiği zaman ilk etapta yüzde 30’unu halka satması lazım, yüzde 70’i devlete, ikinci kısmının yüzde 50’sini satması lazım, 15 yıl sonra ise tamamını piyasaya satacak” yanıtını verdi. Rusların Fransız ve Çinli firmalarla görüştüklerini bildiğini dile getiren Cengiz, kendi planları ile ilgili olarak, “İlgiliyiz ama başka işlerimiz de var. Bizim önceliğimiz 3. havalimanı. Daha onu bitirmeliyiz” dedi.
“Sadece bizimle değil herkesle görüşüyorlar. Görüşmeler yerli yabancı herkesle sürüyor” diyen Mehmet Cengiz, Akkuyu’nun liman inşaatını yaptıklarını da hatırlatarak, “Paraya ihtiyaçları var, para arıyorlar. 800 milyon dolar yatırım yapmışlar, saha işlemleri için harcamışlar. 3 milyar dolar da sermaye konulmuş” dedi. Rus tarafının Türkiye’den çıkmak istemediğini dile getiren Cengiz, sadece ortak aradıklarını söyledi.
Devletin nükleer enerjiye verdiği 12.35 dolar/sent alım garantisinin yatırımcı açısından cazip olup olmadığını sorduğumuzda Cengiz, şöyle konuştu: “Üretilen elektriğin belli kısmına 12.35 sent alım garantisi var, belli bir kısmı da piyasaya verilecek. Hepsinin devlet alım garantisi yok. Nükleer çok teknoloji isteyen pahalı bir yatırım ama devletin buna ihtiyacı var. Bizim buraya girişimizdeki en büyük gaye bu teknolojiyi öğrenmek. Örneğin ilk köprüyü Japonlar yaptı ama şimdi Türkler Japonları taşeron olarak çalıştırıyor, öğrendiler. O bakımdan burada yerli firmanın olmasının Türkiye açısından faydası var. Rusların teklifi herkese açık, herkesle görüşüyorlar. Biz de alıcı teklif daha sunmadık ama işin içerisindeyiz zaten. Taahhüdümüz var, anlaşmalarımız var, şu anda orada kurulmuş şantiyemiz ve personelimiz var. Bu yılsonuna kadar artık bir netlik kazanacağını düşünüyorum devam edip etmeyeceği konusunda. Akkuyu’da bu yatırımın yapılacağını düşünüyorum. Çünkü büyük para harcadılar, bu parayı yakıp çıkmak istemezler.”
“Emekli olmayı planlıyorum”
“HAVAALANI projesi bitsin emekli olmayı planlıyorum” diyen Cengiz, daha sonra şaka yaptığını söyleyerek, “Şaka yapıyorum, ben çalışmadan yaşayamam. Motive oluyorum çalışarak. Böyle bir çalışma aşkı yok” dedi. Artvin Cerratepe’de tepkilere neden olan madenle ilgili ise Cengiz, “Cerattepe hakkında yazılanların hangisi doğru? Havalimanını da benzer şekilde eleştirdiler. ‘Ormanları kestiler’ dediler. Şimdi görüyorlar ki kesilmedi. Ülkeye ne kadar katkısı olan bir proje olduğunu gördüler. Bu ülkeye yapılan bu kadar önemli bir yatırım yok. Havalimanı yönetiminde tartışmalar olmuyor. Herkesin ayrı görüşü var, sürekli müzakere ediyoruz ama sonunda orta yolu buluyoruz. Yönetmeyi bilmek lazım. Sistemi kurduk çok güzel devam ediyor. 10 milyar Euro para harcıyorsun. Bunu iyi yönetmek lazım” şeklinde konuştu.