MeÄŸer ÅŸeklini Türk hilalinden almış

Güncelleme Tarihi:

Meğer şeklini Türk hilalinden almış
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 17, 2011 11:21

Fransız mutfağının önemli temsilcisi Alain Artisan Boulanger, Fransız Fırın konseptini İstanbul’a taşıdı.

Haberin Devamı

İlk Şubesi Ataşehir’de açılan Alain Artisan Boulanger, İstanbulluları ödüllü Fransız şefler tarafından üretilen gerçek croissant (kruvasan) ile tanıştırdı.
Fransızların yemek kültürünün önemli bir parçası olan croissant’ın hilaline benzeyen şeklini de Türklere borçlu olduğu iddia ediliyor.

Bu görüşü destekleyen efsane anlatılar ise şöyle sıralanıyor:

1071 yıllarında Bizanslılar, Malazgirt savaşında Selçuklu imparatoru Alp Aslana yenilmiştir. O gün, İmparator savaş meydanında dolaşırken, bir kan gölünde, ayın ve bir yıldızın yansımasını görür. Bu görüntüyü bayrağı yapmaya karar vermiştir. Daha sonra, Bu hilal Osmanlı ve Türklerinin gücünün sembolü olacaktır.

Bir efsaneye göre ise, 1683 yılında Kolschitsky adında bir Viyanalı, Viyana’yı terk eden Osmanlıların giderken bıraktıkları kahveleri aldıktan sonra, işgalci güçlerin gitmesini kutlamak amacıyla bu kahveleri, ay şeklinde olan bir hamur işiyle birlikte müşterilerine sunmuştur.

Haberin Devamı

Diğer bir efsaneye göre ise Croissant, Fransa’ya, Viyana asıllı kraliçe Marie Antoinette tarafından girmiştir ve halka sevdirilmiştir.Fransa Ulusal mutfak sanatları defterlerinde, Kral 1. François ve Osmanlı imparatoru Muhteşem Süleymanın 10’uncu yıl ittifakının kutlamalarına hitaben yapılan şölende, 1549 yılında Paris’te, hilal şeklinde 40 çeşit pasta sunulmuştur. Fransızlar bu eşsiz croissant tadını Türklere borçludur.

Alain Artisan Boulanger’ın Fransız Şefi Alain Sanchez'e göre gerçek croissant tarifi ise şöyle:

Malzemeler

• 5 kg un
• 600 kg toz şeker
• 105 g tuz
• 600 g taze maya ( şeflerimizin özel işlemlerden geçirerek fermante ettiği maya)
• 80 gr kuru maya
• 2.300 cl su
• 1 kg özel croissant tereyağı (Fransa’dan gelen özel tereyağ)
• 1 yumurtaÂ

Tarif

Oklava yardımıyla tereyağının incelmesini sağlayın. Buzluğa kaldırın. Yoğurma kabına yumurta hariç tüm malzemeleri ekleyip, croissant hamurunu oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirip, mayalanmasını sağlayın. Tezgâhın üzerine un serpip merdaneyle çok inceltmeden hamuru açın. Açtığınız hamurun ortasına donmuş tereyağını yerleştirin. Hamuru kenarlarından tutup zarf gibi kapatın. Yeniden merdaneyle bir parmak kalığında açın. Hamuru tekrar zarf gibi katlayıp tekrar açın. Açtığınız hamuru tepsiye koyup buzdolabında 12 saat bekletin. Buzdolabından çıkardığınız hamuru üçgen şeklinde kesin. Uzun kısımdan başlayarak ve yuvarlayarak sarın. Fırın tepsisini yağlayıp croissant’ı dizin. Oda sıcaklığında 2 saat bekletin. Yumurtayı karıştırıp croissants üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!