Güncelleme Tarihi:
AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Akyüz, dünyadaki tüm katılım bankalarının merkez bankası olarak faaliyet göstermesi planlanan Megabank ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Türkiye'nin bankayı Endonezya ve İslam Kalkınma Bankası ile birlikte kuracağını, bankanın merkezinin İstanbul ya da Endonezya'da olacağını belirten Akyüz, bankanın Türkiye'deki faizsiz finans kuruluşlarına likidite sağlama yönünde faaliyette bulunacağını kaydetti.
Akyüz, şöyle devam etti:
"Bildiğim kadarıyla 1 milyar dolarlık bir kuruluş sermayesi olacak. Ortaklık dağılımı henüz belli değil. Takvimde bayağı ileri aşamaya gelindi. Prensip kararı verildi diye biliyorum. Bu uzun yıllardır çalışılan bir konuydu. En son Türkiye Cumhuriyeti'yle Endonezya, bu bankanın kuruluşuna öncülük etme kararı verdiler. İslam Kalkınma Bankası bunu ciddi anlamda destekliyor. Banka, sadece Türkiye'deki değil, dünyadaki tüm faizsiz bankalara üst bankacılık işi sağlayacak. Ana banka görevi görecek, onlara finansman sağlayacak, likidite temin edecek. Bir yerde üst şemsiye olacak."
"GİDECEK DAHA ÇOK YOLUMUZ VAR"
Osman Akyüz, Türkiye'de kamu kesiminin faizsiz bankacılığı desteklediğini ifade ederek, Türkiye'de katılım bankacılığının sektörün yüzde 5'ini oluşturduğunu, gelişiminin bugünden yarına olamayacağını, sermaye gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin 2025'e kadar katılım bankalarının bankacılık sektörü içindeki payını yüzde 15'e çıkarmayı hedeflediğini kaydeden Akyüz, "Strateji belgemizde bu hedefi koyduk ama inşallah o hedefe yaklaşırız." dedi.
Bu işin büyüklükle ilgili olduğunu vurgulayan Akyüz, "Bireysel emeklilikte mesela yüzde 5 kadar pay alabiliyoruz. Tekafül işi Türkiye'de daha yeni başlıyor. Dolayısıyla bizim gidecek daha çok yolumuz var. Daha işin başındayız. Bu işler 'bugünden yarına ol' dedin diye olmuyor." şeklinde konuştu.
"KREDİ KARTI İŞİNDE MALİYETLER ÖNEMLİ"
TKBB Genel Sekreteri Akyüz, katılım bankalarının ortak kredi kartı çalışmasının devam ettiğini, bu konudaki fizibilite çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, "Bu bir süreç, ne kadar sürer bilmiyorum. Belki bir şirket kurulacak, şirkete bankalar ortak olacak. Yani burada önemli olan kurulması için ortada irade var. Kart işinde maliyetler önemli. Maliyetleri azaltabilmek için şartlar bizi ortak karta zorluyor." ifadelerini kullandı.
Akyüz, katılım bankacılığının iş prensiplerini belirlemesi planlanan Danışma Kurulu çalışmalarının süratle devam ettiğini, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) bir kanun tasarısı hazırladığını bildirdi. TKBB'nin bugünlerde söz konusu kanun tasarısını çalıştığını ifade eden Akyüz, şöyle devam etti:
"O kanun tasarısı taslak tasarı haline gelirse hükümete sunulacak, Meclis'ten geçtiğinde Danışma Kurulu kurulmuş olacak. Danışma Kurulu, başlangıçta bizim birlik bünyesinde olacak, öyle düşünüyoruz. Birliğin günlük işlerinden bağımsız olacak ama birlik bünyesinde olacak. Oraya konumlanacak, Merkezi Danışma Kurulu diyoruz ona... Tüm sektör için işin kurallarını, genel prensiplerini belirleyecek."
Akyüz, katılım bankalarının KOBİ'lere reel finansman sağladığını, işletmelere makine, ham madde ve yardımcı madde temininde finansman kolaylığı sunduğunu ifade etti.
Akyüz, "KOBİ'lere yakın çalışıyoruz. Nasıl finansman sağlarızın gayreti içindeyiz. Bunu yaparken de, bizdeki para bedava para değil. Bu vatandaşın tasarrufu... Dolayısıyla o paraları batırmamak bizim esas görevimiz. Bu nedenle ince eleyip sık dokuruz. Koyduğumuz para geri gelir mi gelmez mi, onu çalışırız." şeklinde konuştu.