Mega projeleri var ama kaçağı yıkacak araçları yok

Güncelleme Tarihi:

Mega projeleri var ama kaçağı yıkacak araçları yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2015 11:453dk okuma

ANTALYA’da yıl içinde belediyeler ilçelerindeki kaçak, ruhsata aykırı yapıların yıkılması için ihaleye çıktı, ancak hiçbir ihale sonuçlanmadı. Seçim döneminde ’mega projeler’ açıklayan belediyeler, hiçbir zaman katılımcının çıkmadığı ihalelerin, yeterli sayıda araçları bulunmadığı için  zorunluluk olarak açıkladı.

Haberin Devamı

Antalya’da yıl içinde belediyelerin ilçede tespit edilen kaçak ve ruhsatsız yapıların yıkımına ilişkin yaptıkları ihalelerden bir tanesi dahi sonuçlanmadı. Tüm ihaleler ’teklif veren istekli’ çıkmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

Serik Belediyesi 17 Kasım’da ilçede 64 ruhsatsız binanın yıkımı için ihaleye çıktı. Belediye yıkım için 2015 model, 20 ton kapasiteli ve en az 50 metre serbest yüksekliğe sahip 3 kule vinç istedi. Şartnameye göre yer tesliminin ardından 90 gün içinde Serik’te yıkımlar tamamlanacaktı ancak bu ihaleye de kimse katılmadı ve iptal edildi. 

 FİNİKE DE İPTAL ETTİ
 Finike Belediyesi ise 6 Kasım’da ilçedeki 13 ruhsatsız ve kaçak yapımının yıkılması için ihaleye çıktı. İhale tamamlansa 30 gün içinde ilçedeki kaçaklar temizlenecekti ancak bu ihaleye de teklif veren çıkmadı ve diğerleri gibi iptal oldu. Finike’de yıkılacak yapılar içinde Limyra Antik Kenti ve Sahilkent’te 1’inci derece sit alanında bulunan yapılar da yer alıyor.

Haberin Devamı


DAVETE KİMSE İLGİ DURMADI
Demre Belediye ise Kekova Adası ve Batıkşehir’e günübirlik tur neknelerinin kalkış noktası olan SİT alanı Üçağız Mahallesi’nde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve İmar Kanunu çerçevesinde yapılacak yıkımlar için ihaleye çıkıldı. Demre Belediyesi diğer ihalelerden farklı olarak 4 Kasım’da yapmak istediği ihaleyi, davet edilecek firmalar arasında pazarlık usulüyle yapılacağını ilan etti. Fakat sonucu diğer ihalelerle aynı oldu, istekli olmadığı için iptal edildi. 

 KAŞ’TA KATILIM OLMADI
 Kaş Belediyesi, 23 Temmuz’da 1263 kaçak yapının yıkımı için ihaleye çıktı. İhale şartnamesine göre sözleşmelerini imzalanmasının ardından 10 gün içinde yer teslimi yapılacak ve 350 gün içinde yıkım tamamlanacaktı. Ancak ihaleye katılım olmadığı için iptal edildi.

ALANYA’DA DA DURUM AYNI
Alanya Belediyesi de ilçedeki 150 bin metrekare kaçak, ruhsat ve eklerine aykırı yapılmış yapıların yıkımı için ihaleye çıktı. İhale 4 Mayıs’ta yapılacaktı. Ancak bu ihaleye de teklif veren olmadı ve 90 gün içinde tamamlanması planlanan yıkımlar gerçekleşmedi.

MANAVGAT’IN KAÇAKLARI YIKILAMADI
Manavgat Belediyesi ise 3 Mart’ta ilçede büyük bir temizliğin gerçekleşeceği ruhsatsız ve ruhsata aykırı 747 bin 333 metrekare alana sahip 2131 adet betonarme, demir profil, yığma, ahşap, PVC, prefabrik yapının yıkımı için ihaleye çıktı. İhale şartnamesine göre 245 gün sonra ilçe büyük oranda kaçaklardan temizlenmiş olacaktı ancak ihaleye teklif veren çıkmadığı için iptal oldu. 

MURATPAŞA’NIN İHALESİ DE YAPILAMADI
Muratpaşa Belediyesi ise 6 Şubat’ta Şirinyalı Mahallesi’ndeki bir otelin kaçak bölümlerinin yıkımı için ihaleye çıktı. İhale sonuçlanabilse 45 gün içinde yıkım tamamlanacaktı ancak bu ihaleye de katılımcı olmadığı için iptal edildi. 

AKSU VE KEPEZ İHALELERİNE KATILIM YOK
 Antalya’da belediyelerin kaçak, ruhsatsız ya da ruhsat eklerine aykırı yapıların yıkımı için yaptıkları ihalelerin seyri 2014 yılın da bir değişiklik göstermedi. 2014’te Aksu Belediyesi 1105 adet 183 bin 240 metrekare kaçak ve ruhsatsız, Kepez Belediyesi 473 kaçak yapının yıkımı için ihaleye çıktı ancak ihalelerle yine teklif veren çıkmadığı için iptal edildi. Manavgat Belediyesi ise 2014’te 680 kaçak yapının kaçak olan kısımlarının yıkımı için ekskavatör, damperli kamyon, teleskobik vinç ve yıkım aracı kiralanması için ihaleye çıktı ancak bu kez de ihale komisyonu belirtilen saatte toplanmadığı için ihale iptal oldu. 

Haberin Devamı

İŞ MAKİNELERİ ZARAR GÖRMESİN DİYE KATILMADILAR
 Belediyeler, yıkım için yeterli araca sahip olmadıkları gerekçesiyle bu ihaleleri yapmak durumunda olduklarını belirtirken yıkım sırasında yaşanabilecek olası olaylarda iş makinelerinin zarar görmesini istemeyen şirketlerin bu ihalelerden uzak durmayı tercih ettiği belirtildi. Ancak bu durum sonucu önceden belli bu ihalelerin yapılmasını engellemiyor. Yapılan ihaleler ilçesindeki kaçak binaları yıkmayan Belediye Başkanı’nı da görevi kötüye kullandığı iddiasıyla açılabilecek kamu davalarında savunma zemini oluşturuyor. Belediye Başkanı kaçak ve ruhsatsız binaları neden yıkmadığına ilişkin soru karşısında kendisini gerekli ekipmana sahip olmadığı ve bu nedenle açtığı yıkım ihalesine kimsenin katılmadığı gerçeğiyle savunuyor.  



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!