Güncelleme Tarihi:
İtirazlar, ‘tecavüz’ diye tanımlanan patent hakkı ihlallerine getirilen cezalarda yoğunlaştı. Tartışmalar üzerine tasarının Meclis Sanayi Komisyonu’ndaki görüşmelerine, Türk Patent Enstitüsü’nün (TPE) dünya örnekleriyle birlikte yapacağı ayrıntılı bilgilendirmeye kadar ara verildi.
EKSTRA PARA CEZASI NİYE
Eski TOBB yöneticisi, sanayici kökenli AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, komisyon görüşmelerinde tasarının ceza maddesine itiraz ederek, patentin çalınmasına ilişkin TCK ve TTK’da cezai müeyyideler olmasına karşın neden ayrıca adli para cezası getirildiğini sordu. TPE hukukçuları, TCK ve TTK’da açıkça bir ceza öngörmediğini söylerken, TPE Yönetim Kurulu Başkanı Habip Asan ise Türkiye’de patent konusundaki hukuk davalarının, davayı açan kişi açısından pahalıya mal olduğunu ve kararların kısa sürede çıkmadığını savundu. Asan, bu düzenlemeyle sorunun ortadan kaldırılacağını ve caydırıcılığın sağlanacağını söyledi. Üzülmez, bu sözler üzerine “Bire bir taklite zaten bizde de yaptırım var. Bu belgelendiğinde ceza da tazminat davası da açılabiliyor. Komisyondaki Adalet Bakanlığı temsilcisi de, ‘patent davaları hakaret davalarına benzer, adam sana hakaret ettiğine inanıyorsan hem ceza hem tazminat davası açarsın, patentde de durum böyle’ dedi. Yani bu konuda bir sorun yok. Ancak getirilen yeni düzenleme konusunda bazı endişeler var. Bu konudaki sorular da yeterince cevaplandırılamadı” dedi.
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Ülkede mahkemelerin yavaş ilerlemesini telafi etmek için biz bu düzenlemeyi yapmış oluyoruz. TCK kararları yeterli, bunun dışında düzenlemeye gerek yok” derken, Üzülmez de patent davalarının yavaş ilerlediği eleştirilerinin haksız olduğunu savunarak, patentin ya da buluşun çalındığına ilişkin delillerin, belgelerin tam olması halinde kararın hızlı bir şekilde verilebildiğini vurguladı.
TARIMDA HİNDİSTAN GİBİ OLURUZ
CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, ise başka bir konuya dikkat çekerek, “Anadolu’da çiftçimiz ektiği üründen tohum alarak yeniden üretebiliyor. Söz konusu düzenleme bu tohumların patentlenmesine imkan tanıyacak ve çiftçiyi mağdur edecek” dedi. Bunun bir örneğinin Hindistan’da yaşandığını anımsatan Değirmendereli, çiftçinin tohum şirketlerinin egemenliği altına girdiğine dikkati çekerek, uluslararası tekellerin, çiftçinin kendi tohumunu üretmesine engel olacağını savundu. Tartışmalar üzerine görüşmelere, TPE’nin dünya örnekleriyle birlikte komisyonu ayrıntılı bir şekilde bilgilendirmesine kadar ara verildi