Güncelleme Tarihi:
Koç ise "Kimse kimseyi kandırmasın. Türkiye, yılda 3 milyon ton buğday ihraç etse, köylü çağ atlar. Nerede ihracat için alınan buğdayların ihracat belgeleri. Burada bir istismar olduğu kesin" dedi. Fatoğlu, yapılan yasal ticaretin, gayri meşru ve yasadışı gösterilmesinin haksızlık olduğunu savundu. Hürriyet’te geçen Cuma günü çıkan haberde Koç’un suçlamasına tepki gösteren Fatoğlu, özetle şu görüşleri dile getirdi:
AMAÇ DÖVİZ KAZANDIRMAK: Türkiye’de üretilen hammaddelerin neredeyse tamamı dünya piyasalarından daha pahalı olduğundan, yıllardır uygulanmakda olan DİİB (Dahilde İşleme İzin Belgesi) rejimi yürürlükte. Burada amaç dışarıdan ucuza sağlanan bir hammaddenin içeride katma değer kazandırarak üretip ihraç etmek ve ülkeye döviz kazandırmak. Bu yüzden, un sektörü buğday ithal edip un ihraç ediyordu. Ancak, buğday stokları talebi aşınca, TMO uluslararası ihale açarak dünya fiyatından ihracata başladı. Yabancı tüccar TMO’dan ihaleyle aldığı buğdayı coğrafi yakınlık avantajını da kullanarak un ihraç ettiğimiz komşu ülkelere sattılar ve ihracatımız bundan olumsuz etkilendi. Bunun üzerine sektör TMO’ya, ’madem ihtiyaç fazlası buğdayı ihraç ediyorsunuz, o zaman bunu ihraç karşılığı bize verin un olarak ihraç edelim, böylece atıl kapasite de değerlendirilsin" dedi.
TÖHMET ALTINDA KALDIK: TMO, DİİB belgelerine göre iç piyasaya un ihraç etmek koşuluyla buğday satmaya başladı. Bunda mal bedeli peşin alınsa da, iç piyasa ve dış piyasa fiyat farkı, KDV dahil teminat mektupları alınarak yapıldı. Burada TMO’nun Hazine’yi zarara uğratacak bir işe çanak tutuyor gibi gösterilmesi, sektörün de töhmet altında bırakılması doğru değil.
ÖNCE İHRAÇ ETTİK Fatoğlu grubu olarak bu zaman kadar TMO’dan hiç, önce buğday alıp sanra ihraç etmedik. Daima önce ihracatı yapıp ardından buğdayı aldık ve bu buğdaydan doğan yükümlülüğümüzü daha önce yerine getirdiğimiz için buğdayı dilediğimiz gibi tasarruf hakkına sahip olduk.
YASAL ENGEL YOK İhracatı yapınca ister tekrar ihraç ederiz, ister un olarak iç piyasaya satarız. İstersek de iç piyasaya buğday olarak satarız ve buna da yasal olarak bir engel yok. Ayrıca, bu satıştan aradaki fark kadar haksız kazanç edinimi söz konusu değil. Çünkü, biz o aradaki farkı daha önce iç piyasadan aldığımız buğdayda zaten ödedik.
GERÇEKDIŞI
Bu konuda CHP’li Koç’un gazetenize yaptığı açıklama tamamen gerçekdışı, firmamızın itibarına gölge düşürmeye yönelik. Sayın Koç, elinde bilgi-belge varsa yargıya versin. Bilgi-belge olmadan da soruşturma isteyebilir, ama bizden bilgi istemeden ismimizi zikretmesi düşündürücü.
İÇ PİYASA Koç’un firmamızın ismini ’Tespit’ ifadesi doğru değil. Gizlenen belge de yok, bizim ’beyanımız’ var. TMO’dan buğdayı aldık iç piyasaya sattık, muhasabemize kaydettik, faturasını kestik. Çünkü, ihracatını daha önce yaptık. Pahalı buğdayı içeriden aldık, dışarı ucuz maliyetliymiş gibi un olarak sattık, zararımızı kompanse ettik. Tümü yasal haksız kazanç yok.