Güncelleme Tarihi:
ayalp@hurriyet.com.tr
Meclis Sağlık Komisyonu’nda bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Öngören Yasa Tasarısı’nın, alt komisyon görüşmeleri tartışmalı geçiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de
Türk-İş temsilcisi Celal Tozan da “Ucu açık bir düzenleme. Evde çalışmayı yaygınlaştırır, işçi sağlığı ve güvenliği denetimini imkansız kılar, kayıtdışına neden olur ve örgütlenmeye darbe vurur” sözleriyle itiraz etti.
“PATRON FASONA DÖNER, TEKSTİL İŞÇİSİ EVE HAPSOLUR”
CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, zehirli ayakkabıları, tekstilde kullanılan kimyasalları anımsatarak, “Fabrikalarda bile kimyasalları denetleyemezken, bunları evlere taşıyıp hem işçi sağlığını hem de hanelerin sağlığını tehlikeye atıyorsunuz. Ayrıca patron düşük maliyet gerekçesiyle, işyerini kapatır fasona döner. Özellikle tekstil işçisini eve hapsedersiniz. Ücretleri reel olarak aşağı iner. Siz giderayak kölelik koşullarını hortlatıyorsunuz. Gaziantep, Şanlıurfa’da 12 saatten aşağı çalışma mı var? Yasa, kural, Anayasa, hukuk, nizam yok. Bakan uzaktan çalışma Avrupa’da var, dedi. Evet var, onun aynısını getirin kabul edelim” diye konuştu.
“ASGARİ ÜCRETE TÜM AİLE ÇALIŞIR”
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise bu düzenlemenin fiilen asgari ücretin düşmesi anlamına geldiğini belirterek, “Bu insanlar onca saat evde çalışacaklar, belki bir asgari ücret alacaklar. Ama bunu alabilmek için o işçinin yanı sıra evdeki 6 yaşındaki çocuk da eş de çalışacak. Kendi elektriğini, suyunu, ısınmasını kullanacak, yemeğini yiyecek. Asgari ücret fiilen düşecek” dedi.
“EVDE ÇALIŞAN KOMŞU İSTEMEM YA YANGIN ÇIKARSA”
CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı da Bakan Çelik’e, “Evde çalışanlar için bakanlıktan izin alınacak mı” diye sordu. Bakan Çelik, “Hayır izne gerek yok” yanıtını verince Atıcı, “Ben apartmanımda tekstil işi yapan komşu istemem. Pamuğu, kimyasalı ya yangın çıkarsa? Bunun için izin alınması gerekir” dedi.
O MADDE NE GETİRİYOR?
4857 Sayılı İş Kanununun 14.maddesine ‘Uzaktan Çalışma’ fıkrası ekleniyor. Buna göre;“Uzaktan çalışma: İşverenin belirlediği mal ve hizmeti üretmek amacıyla, işçinin iş yeri dışında, iş edimini yerine getirdiği yazılı sözleşmeye dayalı iş ilişkisidir” diyerek tanımlanıyor. ;Uzaktan çalışmada işçilerin, emsal işçilere göre farklı işleme tabi tutulamayacakları hükme bağlanırken;haftalık izin, yıllık ücretli izin, kıdem tazminatı gibi konuların düzenlemesi yönetmeliğe bırakılıyor.
Torba yasa tasarısı, alt komisyon görüşmeleri bittikten sonra Sağlık Komisyonu’nda esastan görüşülecek. Ardından da tasarı TBMM Genel Kurulu’na gidecek.
BAKAN ÇELİK: “EMEK SÖMÜRÜSÜ BİTECEK”
Uzaktan çalışmaya ilişkin eleştirilere Bakan Faruk Çelik şöyle yanıt verdi: ;“Ücretlerle ilgili emek sömürüsü olacak, deniyor. Tam tersine bundan sonra emeğin sömürüsü olmayacak. Şu anda uzaktan çalışma yaygın ve yoğun şekilde devam ediyor. Bu düzenleme sayesinde evde çalışma ücretleri, fabrikadaki emsal ücretten az olamayacak. Biz bununla iş kazalarını da evlere taşımıyoruz. Aksine şu anda bomba niteliğinde, nerede ne olduğu belirsiz yapılan işleri netleştirmiş olacağız. AB’de 7 milyon kişi bu şekilde kayıtlı çalışıyor. Burada bir hinlik yok, çalışanların haklarını koruma var. Gönül ferahlığı ile getirdik.”