Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2009 00:00
Türkiye, ticari gemilere saldırıları her geçen gün artan Somalili korsanlara müdahale etmek için Aden Körfezi’ne asker gönderme çalışmalarına başladı.
Hazırlanan teskerenin TBMM’ye ulaştığı bilgisini veren Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Erol Yücel, "İzin çıkarsa Türk kuvvetleri Aden Körfezi’nde gemilerin güvenliğini sağlayacak. Hem ticaret artacak hem de saldırılar yarıya düşecek. Ticaretin daha iyi koşullarda yapılması, can ve mal güvenliğinin sağlanması için her türlü desteğe hazırız" dedi.
Çin ve Hindistan’da varUluslararası anlaşmalardan doğan bir hakkın kullanılacağını anlatan Erol Yücel, şu bilgileri verdi: "Türkiye Aden Körfezi’nde ’bende varım’ dedi. Bölgedeki güvenlik güçlerinin sayısı da hızla artıyor. Çin, bugüne kadar hiç deniz kuvvetlerini, kendi karasuları dışına çıkartmamıştı. Hindistan bile gemilerini bu kara sularına gönderdi. Fransız gemileri ve Amerika filosu da görev alıyor. Artık Somalili korsanlar bu bölgede istediği gibi gemi kaçıramayacak. Saldırılar yarıya düşecek. 2009 yılında da bunun meyveleri toplanacaktır."
Güvenlik sağlanacakHazırlanan tezkerenin Türk ve dünya ticareti için son derece önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Vekili Halim Mete, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye’nin de bu konuda ağırlığını ortaya koyması çok önemli. Aden Körfezi Türk gemilerinin geçtiği bir yer. Dünyada deniz kuvvetlerinin kurulma amaçlarından birisi de ticaret yollarının güvenliğini sağlamaktır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı askerler bölgedeki güvenliği sağlamak adına önemli işlere imza atacaklardır. Türk gemilerinin yanı sıra yabancı gemilerinde güvenliğini sağlayacaklar. Türkiye’nin de bu konudaki çalışmalara destek vermesi çok önemli."
2 milyon dolar fidye isteniyorSOMALİLİ korsanların 2008 yılında 100’e yakın gemiye saldırdığını hatırlatan Halim Mete, şöyle konuştu: Bu gemilerin değeri 20 milyon dolarla 100 milyon
dolar arasında değişiyor. İçinde değeri yüksek mallar gemiler de bulunuyor. Korsanların rehin aldığı gemilerin içindeki mallarla birlikte değeri ölçülemez düzeyde. Gemileri kurtarmak için 2 milyon dolara yakın fidye ödeniyor. korsanlar bu parayı paylaşıyorlar. Tüm bu gelişmeler dünya ticaretini olumsuz etkiliyor. tüm bunların yanı sıra oradan geçmek de kolay olmuyor. Kimse can ve mal güvenliğini tehlikeye atmak istemiyor. Türkiye’nin aldığı bu kararın olumlu yansımalarını göreceğiz."
2008’de 100’den fazla gemiye saldırdılarSomalili korsanlar bu yıl 100’den fazla gemiye saldırdılar.
Somali açıklarında 2008’de 40 gemi kaçırıldı.
Bu gemilerin değeri 20-100 milyon dolar arasında değişiyor.
Gemileri kurtarmak için 40 milyon dolara yakın fidye ödendi.
3 Türk gemisi de 2008 yılında rehin alındı ve serbest bırakıldı.