Meclis esnek çalışma modelini kabul etti

Güncelleme Tarihi:

Meclis esnek çalışma modelini kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2016 14:55

TBMM Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edilen esnek çalışma modeliyle ilgili açıklamalar yapan Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cem Kılıç, "Onaylanan tasarı ile özel istihdam bürosunun faaliyet alanı genişletilerek, geçici iş ilişkisi kurma görevi bu bürolara verilecek" dedi.

Haberin Devamı

TBMM Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu esnek çalışma modelini öngören tasarıyı kabul etti. Buna göre esnek çalışma modeli AB standartları ve ILO normlarına uygun olarak yeniden düzenlenecek.

Konuya ilişkin önemli açıklamalar yapan Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cem Kılıç, "Geçici iş ilişkisi dediğimiz yani vatandaşlar arasında kiralık işçi olarak da bilinen konuyla ilgili bir düzenleme söz konusu. Bu düzenlemeyle geçici iş ilişkisinde özel istihdam büroları yetkili kılınacak. İşletmeler ihtiyaç halinde özel istihdam bürolarından geçici süreyle işçi temin edebilecekler. Örnek vermek gerekirse askere giden veya doğum iznine ayrılan kişiler için özel istihdam bürolarına başvurulup, oradan geçici işçi alınabilecek. Aynı zamanda onaylanan bu tasarıda, dönemsel olarak yaşanan iş artışlarında bu bürolar aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurabilecekler. Bunların dışında uzaktan çalışma konusu da en çok konuşulanlardan bir tanesi. Uzaktan çalışma, aslında birçok gelişmiş Batı ülkesinde uygulanan bir sistem. Yine onaylanan bu tasarı uzaktan çalışan kişilerin haklarını da güvence altına alacak" açıklamalarında bulundu.

ESNEK ÇALIŞMA MODELİ'NDEN KİMLER FAYDALANACAK?

Onaylanan tasarıdan kimlerin faydalanacağını belirten Prof. Dr. Cem Kılıç, "Mobil olarak çalışanlar, parça başı iş yapanlar, teknolojiyi daha yoğun kullanan kişiler bundan faydalanacaklar. Yani açıklık getirmek gerekirse, iş görme ediniminin teknolojik araçlarla iş yeri dışında da yerine getirilmesi, bu tasarı ile söz konusu olacak. Çalışanlar yasal olarak sanki iş yerindeymiş gibi korunacak ve bu konu iş hukukunun kapsamı içerisine girmiş olacak. Evden çalışan kişiler ise kıdem-ihbar tazminatı düzenlenmemişti. Tasarıda, evden çalışma yaptıracak iş yerlerinin, kişilerin haklarını korumakla yükümlü olacağı ifade ediliyor" ifadelerini kullandı.

AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
Esnek çalışan kişiler için onaylanan bu tasarının avantajlarının yanı sıra dezavantajları da olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cem Kılıç, "Bu tasarı çalışma yaşamında esnekleşmeyi sağlayacak. İşletmeler açısından ise yeni teknolojik koşullara adaptasyonu kolaylaştıracak. Rekabet açısından da yararlı olacaktır. Ama bunlar yapılırken çalışanların hakkı iyi korunmalı. İş kanununun ilgili maddeleri bu kişiler için iyi bir şekilde uygulanmalıdır. Bir de geçici iş ilişkisinde sendikalaşmanın etkisinin ne olacağı merak konusu. Sendikalaşmayı olumlu etkileyecek yasal düzenlemeyi almak lazım. Aksi halde sendikalaşma oranını düşürecektir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

BAKMADAN GEÇME!