Elif DEMİRCİ/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2005 10:03
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), batık banka alacakları nedeniyle turizmden inşaata, bankadan sigortaya, tekstilden spor kulübüne, telekomünikasyondan medyaya değişik sektörlerden birçok şirketin sahibi ve iştirakçisi konumunda bulunuyor. Batık banka alacaklarının tahsilinde bugüne kadar çeşitli gruplardan haczedilen banka, sigorta ve faktoring şirketi, otomobil, otobüs, gayrimenkul, çimento fabrikası, otel, ev eşyası ve aksesuarları, şarap, tablo, antika, piyano, iş makinesi, puro, içki, radyo, televizyon, tekne, yat, spor aleti, helikopter, hava taşımacılık şirketi, film ve ada satan Fon, sahibi olduğu ve iştirak ettiği şirketlerle adeta ‘dev bir holding’ haline geldi.
TMSF, hisselerinin olduğu bazı holdinglerin de iştirakçisi konumunda bulunuyor.
ZORUNLULUKTAN:
TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Fon’a holding denebileceğini ifade ederek, ‘Zorunlu bir holding, mecburiyet holdingi. Bu durum zorunluluktan doğuyor. Bilinçli, iradi bir tercih değil. Hedefimiz, bu holdingin faaliyetlerini en kısa sürede tatil etmek, bu şirketleri en yüksek değerle satarak bundan çıkmak’ dedi. Ertürk, kendi dönemlerinden önce fazla sayıda olmamakla beraber bazı şirketlerin yönetimlerinin devralındığını hatırlatarak, şöyle devam etti: ‘Bizim dönemimizdeki özellik, daha faaliyet halinde olan, hatta kaynak yaratan şirketlerin yönetimlerinin Fon tarafından devralınması oldu. Önceki dönemde ise artık aktiviteleri kalmamış şirketler devralındığı için öyle piyasada etki yapmadı. Bizim dönemimizde, özellikle Uzan Grubu’yla başlayan süreçte, çok sayıda sektöre dağılmış büyük şirketlerin yönetimleri devralındı. Bu dönemde yapılan değişikliklerden biri de bu şirketlerin işleyen varlıklar olarak, faaliyetlerine devam eden şirketler olarak ve bütünlüklerinin korunarak satılması oldu. Daha önce ise Türkiye’de bu, şirketlerin varlıklarının parça parça icra yoluyla satılması şeklinde yürümüştü. Ancak faaliyetlerine devam eden şirketlere bunun uygulanması halinde bu şirketlerin değerinin çok büyük ölçüde düşmesine yol açacaktı.’
EL KONULANLAR:
TMSF, Uzan Grubu’ndan Telsim başta olmak üzere 247 şirkete, Balkaner Grubu’ndan 12 şirkete, Demirel Grubu’ndan da Göltaş’ın da aralarında bulunduğu 19 şirkete el koymuştu. Fon’un el konulan şirketlerin yanında iştirak yoluyla da çok sayıda şirketle bağlantısı bulunuyor.
İzmir TV ve FM İzmir 101’e yeni yönetim
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Ege Giyim Sanayicileri (EGS) Grubu’nun ortaklarına ait olduğu gerekçesiyle el koyduğu, İzmir’de yerel yayın yapan İzmir TV ve FM İzmir 101’in yönetim kurulu başkan vekilliğine eski gazeteci ve diş hekimi Abdülkadir Demirel resmen atandı. Demirel, iki aydır maaş alamayan personele ay başında birikmiş maaşlarının ödeneceğini açıkladı. TMSF, İzmir’de 1999’da EGS ortaklarınca satın alınan, 2002’de İşadamı Ali Büge’nin başını çektiği yapıya devredilen İzmir TV ve FM İzmir 101’e 27 Kasım Pazar günü ani bir baskınla el koydu.