Hayri ÇETİNKAYA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2006 00:00
Yapı malzemeleri alanında dünyanın lider firmalarından Maxit’in CEO’su Cornelis Altena, Türkiye’nin kendileri için cazip bir pazar olduğunu belirterek, "Türkiye’yi para kazanmak ve öğrenmek için kullanıyoruz, AB üyesi olup olması bizim için fark etmez. AB üyesi olmayan ülkelerde de faaliyetteyiz" dedi.
İNŞAAT sektörüne yapı malzemeleri üreten dünyanın bir numaralı şirketi İsveçli Maxit’in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cornelis Altena, şirketin en önemli felsefesinin öğrenerek büyümek olduğunu, 20 yıldır faaliyet gösterdikleri Türkiye’yi de pazarı paylaşmak ve öğrenmek için kullandıklarını söyledi. Türkiye’den bugüne kadar pek çok şey öğrendiklerini belirten Altena, "Türkiye’den krizde nasıl hareket etmemiz gerektiğini ve krizlerle nasıl başa çıkılması gerektiğini öğrendik" dedi. Alman Heidelberg Cement’in bünyesinde bulunan Maxit Group’un CEO’su Altena ile gündüzlerin uzun, gecelerin ise en kısa olduğu bir dönem olması nedeniyle, bugünlerde "beyaz geceler"in hakim olduğu İsveç’in başkenti Stockholm’de görüştük.
AB ÜYELİĞİ FARK ETMEZ
Altena, 20 yıl önce 3.2 milyon
dolar ciro ile başladıkları Türkiye’de çok hızlı büyüdüklerini ve 15 milyon
Euro’luk cirolara ulaştıklarını belirterek şunları söyledi: "Türkiye çok büyük bir ülke. Sadece öğrenci sayısı İsveç’in 9 milyonluk nüfusundan fazla. Biz Türkiye’ye güveniyor ve inanıyoruz, son derece ilginç bir pazar. Önümüzdeki dönemde büyümesi kaçınılmaz. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliği konusunda uzman değilim. Ancak Türkiye’nin AB’ye üye olup olmaması bizim açımızdan çok önemli değil. Biz değerlendirmeyi kendimiz yaparız ve ona göre hareket ederiz. AB üyesi olmayan birçok ülkede de yatırımlarımız ve fabrikalarımız bulunuyor zaten."
DAHA FAZLA BÜYÜMEK İSTİYORUZ Türkiye’de çok hızlı büyüdüklerini kaydeden Altena sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çerçevede yeni yatırım kararları almak durumundayız. Bunun için de yerel yönetimin hazırladığı yeni planları bekliyoruz. Bizim işletim yapımızda ülke bazında yerel yönetimler önemlidir. Bu tür organizasyonlarda biz faaliyet gösterdiğimiz ülkelerden çok şey öğreniyoruz. Bize bugüne kadar hep hangi ülkede ne kadar yatırım yapacağımızı sordular. Ancak hangi ülkeden neyi, ne kadar öğrendiğimizi soran olmadı. Her bölgeden yeni ürünler, yeni yöntemler öğreniyoruz. Mesela akrilik boya teknolojisini Türkiye’den öğrendik. Diğer ülke yönetimleri ile paylaştık. Hem Avrupa’da hem Rusya dahil Doğu’da daha hızlı büyümek istiyoruz. Ama hiç bir zaman kıta olarak Amerika’ya gitmeyeceğiz."
KRİZİ YENMENİN YOLU Türkiye’nin istikrarı yakalamakta hep zorlandığı ve çok sık olarak krizlerle karşılaştığı hatırlatarak, İsveç’in krizleri nasıl aşıp kalıcı istikrarı yakaladığına ilişkin bir soruya Altena şu karşılığı verdi: "Zaman zaman İsveç de geçmişte ekonomik krizler atlattı. Ancak krizleri atlatmanın çok önemli bir reçetesi aslında yok. İsveç, son derece basit yöntemlerle krizi yendi. Harcamalarımız gelirlerimizden fazlaydı. Biz de harcamlarımızı gelirimize göre yapmaya başladık. Yani ülke olarak masrafları azaltıp gelirleri artırma yoluna gittik. Bunu herkes kendi yaşamında da uyguladı."
Orta Anadolu’ya 10 milyon Euro’luk fabrika
ALMAN Heidelberg Cement’in sahibi olduğu İsveçli Maxit, Türkiye’de 1986 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Yenilikçi çalışmalarıyla tanınan firma Türkiye’de Çerkezköy’de kurulu iki üretim tesisini kapasitesini artırmayı ve Orta Anadolu’da yeni bir fabrika için 8-10 milyon Euro yatırım yapmayı planlıyor. Özellikle ’premix’ adı verilen hazır yapı malzemeleri üretecek olan yeni fabrika sayesinde Türkiye’de hızla artmakta olan talebin karşılanması hedefleniyor. Maxit Türkiye Genel Müdürü Cem Baki Sinal, Maxit’in Türkiye’de son iki yıldır ortalama yüzde 35 -40 oranında büyüdüğünü, bundan sonra da satın almalar yoluyla daha hızlı büyümeyi planladıklarını kaydetti. Türkiye’de yapı kimyasaları ve premix alanında faaliyet gösteren iki ayrı firmayla görüşme halinde olduklarını belirten Sinal, Maxit’in dünyada da özellikle son 3 yılda satın almalar yoluyla büyüdüğünü ve 1 numaraya oturduğunu hatırlattı.
Sigara kokusu nano ile geçecekBOYA ve yapı malzemeleri alanında nano teknolojide büyük ilerleme sağladıklarını belirten Genel Müdür Sinal, Türkiye’da Lara Beach, Four Seasons gibi otellerde Airfresh adı altında ürettikleri kötü kokuları ve lekeleri ortadan kaldıran boyayı kullandıklarını belirti. Sinal, Güneş ışığı ya da ışıma olan yerlerde Airfresh isimli nano boyanın sarımsak, amonyak hatta sigara kokusunu yok ettiğini, bazı duvar lekelerini de çıkarmakta etkili olduğunu kaydetti. Özellikle otellerde bu boyanın tercih edildiğine dikkat çeken Sinal, henüz nano boyaların öneminin ülkemizde tam olarak anlaşılamadığını belirti.
Rakipleri merak ettik, 80 bin Euro harcadık
MAXIT Türkiye Genel Müdürü Cem Baki Sinal, pazarda kalıcı olmak ve dahası hızlı büyümek için rakiplerini de yakın takibe aldıklarını belirtti. Sinal, diğer markaların piyasada nasıl hareket ettiklerini ve çıkardıkları yeni ürünleri incelemek için geçen yıl 80 bin Euro para harcadıklarını kaydetti. Sinal, rakip firmaların ürünlerini satın alıp, denemek için kendi fabrikalarındaki özel hazırlanmış duvarlara sürüp test ettiklerini söyledi.
Bronşit ve astıma karşı boya MAXIT’in Serpo adı altında ürettiği boyanın, özellikle bronşit ve astımlıların hastalığını tetikleyen mantarımsı oluşumlara karşı, çözüm özelliği taşıdığı belirtiliyor. Zaman zaman binaların dış cephelerinde oluşan yeşil ve siyah renkli mantarların, hastaların bronşitini ve astımlarını azdırdığı veya tetikleyici bir işlev gördüğüne dikkat çeken Maxit Türkiye Genel Müdürü Cem Baki Sinal’in verdiği bilgilere göre, Maxit’in geliştirdiği boya, bu hastalıklara karşı etkili bir savunma oluşturuyor. Ayrıca geliştirdikleri Serpoflex isimli boyanın kendi kendini tamir edebilme özelliği taşıdığını kaydeden Sinal, 1 milimetreye kadar oluşan çatlakların boyanın altında kalan nemli bölge tarafından tamir edildiği ve kendini yenilediğini belirtti. Sinal, bu boyanın ayrıca nefes alıp veren bir boya olduğunu kaydetti.
Sıva ustasının yerini artık makineler alacakTÜRKİYE’ye boya, yapı kimyasalları ve ısı yalıtımı uygulama makineleri getireceklerini belirten Cem Baki Sinal, bunların arasında özellikle Maxit tarafından geliştirilen otomatik sıva yapma makinesi ve silo sisteminin inşaatlarda bu yıl sonuna kadar kullanılacağını söyledi. Bu sayede bina sıvalarının artık elle işçi ve ustalar yerine otomatik olarak makineler tarafından çok kaliteli bir biçimde yapılabileceğini belirtti. Sinal, bu makinelerin satış fiyatlarının ise 8 bin ile 35 bin Euro arasında değiştiğini kaydetti. Sinal ayrıca 8 bin Euro’luk bir makine ile 14 katlı binaların boya ve sıva yapılabileceğini ifade etti. Bu makineler sayesinde çok sayıda sıva işçisi ve ustasının işsiz kalabileceği ihtimalinin dile getirilmesi üzerine Sinal, bu sistemi hazır betonun uygulamasına benzetti. Sinal, 5-6 yıl öncesine kadar sıva olarak bilenen elle hazırlanan betonların yerine beton dökme sistemine bıraktığını hatırlatarak, "Bu durum işçilerin kalitesinin artmasına yarayacaktır, bugüne kadar sıva işçisi ve ustası olarak çalışanlar yeni sistemle birlikte otomatik sıva makinelerini kullanacaklar" diye konuştu.