‘Mavi Düş’ gerçek oldu, petrole Samsun-Ceyhan yolu da açıldı

Güncelleme Tarihi:

‘Mavi Düş’ gerçek oldu, petrole Samsun-Ceyhan yolu da açıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2005 00:00

Rusya doğalgazını Karadeniz’in altından taşıyan ve Samsun’dan Ankara’ya kadar ulaştıran Mavi Akım projesinin resmi açılışı, Samsun’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Üç lider, projenin ‘Mavi Düş’ olarak nitelendirildiğine dikkat çekerek, ‘Mavi Düş gerçek oldu’ mesajı verdi.

MAVİ Akım doğalgaz boru hattının resmi açılış töreni dün Samsun’da Başbakan Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin katılımı ile gerçekleştirildi. Üç ülke lideri, projenin ‘Mavi Düş’ olarak nitelendirildiğine dikkat çekerek, ‘Mavi Düş gerçek oldu’ mesajını verdiler. Samsun Enerji Zirvesi, Samsun’un Durusu Köyü’nde gerçekleştirildi. Törende konuşan Erdoğan, konuklarını, ‘Ülkemizin tarihinde çok özel bir yeri olan Samsun’a hoş geldiniz. İki yakın dostumu ağırlamaktan mutluluk duyuyorum’ diye karşıladı.

DÜŞLEYEBİLME CESARETİ:

Erdoğan, üç ülke arasındaki iyi ilişkilere yeni bir boyut eklendiği vurguladı ve şöyle devam etti: ‘Fikir olarak ilk gündeme getirildiğinde ‘mavi düş’ olarak adlandırılmıştı. Bazı işleri başarabilmek için düşleyebilecek cesarete sahip olmak gerekir. Hükümetimiz bu vizyon ve cesarete sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ülkemizin kararlı tutumu sayesinde hayata geçirilebildi. Birlikte çalışma ve güç birliğinin eseridir. AKP’den önceki siyasi iradelerin de projede emeği ve katkısı var. Mavi Akım’ın üç ülke arasındaki işbirliği zincirinin ilk halkası.’

SAMSUN-CEYHAN TAMAM:

Erdoğan, Samsun-Ceyhan hampetrol boru hattı anlaşmasının da sağlandığını açıkladı. Samsun-Ceyhan’ın 2010’lu yıllarda özellikle Karadeniz’e ulaşacak büyük hacimlerdeki Rus ve Kazak kaynaklı petrolün Akdeniz üzerinden tüketici pazarlarına ulaştırılmasını sağlayacağını anlatan Eroğan, ‘Samsun-Ceyhan by-pass boru hattını aynı işbirliği ruhu içinde inşa edebileceğimizi düşünüyorum. Halklarımızın ortak çıkarına olacaktır’ dedi.

BOĞAZLAR KURTULACAK:

Karadeniz’e ulaşacak petrolün, ekonomik ve güvenli şekilde Akdeniz’e aktarılmasının yanı sıra Türk Boğazları ve İstanbul’u tehdit eden tanker trafiğinin makul düzeye çekileceğini kaydeden Erdoğan, ‘Proje için hükümet olarak üzerimize düşeni yerine getirmeye hazırız’ dedi. Mavi Akım’ın Ceyhan’a uzatılmasıyla kuzey-güney ekseninde Türkiye’nin önemli bir enerji koridoru oluşturacağını belirten Erdoğan, Ceyhan’ı bir enerji ticaret merkezine dönüştürmeyi planladıklarını söyledi.

ARZ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYACAĞIZ:

Söz konusu projelerle Avrupa’nın enerji arz güveliğinin olumlu yönde etkileyeceğini anlatan Erdoğan, ‘Bölgesel barışa, dayanışmaya büyük katkılar sağlayacağı da düşünüyoruz’ diyerek Türkiye’nin enerji stratejisini şöyle açıkladı: ‘Türkiye’nin doğu-batı ve kuzey-güney ekseninde enerji koridoru ve transit ülke olmasını hedefliyoruz. Ceyhan terminali, petrol ve doğalgaz ticaret merkezi haline dönüştürülecek. Bakü-Tiflis-Erzurum ve Hazar geçişli petrol ile Türkiye, AB’nin dördüncü ana arteri haline gelecek. Ulusal enerji arz güvenliği sağlanacak ve enerji kaynakları çeşitlendirilecek. Yerel kaynakları etkin biçimde kullanılacak. Türkiye-Yunanistan-İtalya doğalgaz interkonnektörü, Hazar ve Ortadoğu petrolünün Avrupa’ya ulaştırılmasında önemli rol oynayacak. Tarihin akışını yeni bir sayfaya taşıyoruz. Bölgelerimiz, ülkelerimizin dostluğuyla çok şey kazanacaktır.’

Mavi Akım’dan bugüne kadar 9 milyar metreküp gaz aldık

RUSYA Federasyonu-Türkiye Doğalgaz İletim Hattı (Mavi Akım) Projesi’nin sözleşmesi Botaş ile Gazexport arasında 15 Aralık 1997’de imzalandı. 25 yıllık anlaşmaya göre, yıllık 16 milyar metreküplük doğalgaz satın alınacak. 2 milyar metreküplük miktarlarla başlayan alım 16 milyar metreküp ile sınır değerine ulaşacak. Bu koşullarla yaşama geçen projede ilk adımda sorun çıktı. Ekim 2002’de Samsun Durusu’daki istasyon tamamlandı. Şubat 2003’te gaz alımına ilişkin pazarlıklar başladı. F0-F1 tartışması olarak bilinen kriz patlak verdi. Bu kriz iki taraf arasındaki anlaşmayla çözüldü. Bugüne kadar 9 milyar metrekübü aşkın alım yapıldı.

Berlusconi: Bu irade ile AB’ye tam üye olursunuz

İTALYA
Başbakanı Silvio Berlusconi, Mavi Akım’ın ülkeler arasında işbirliği ve refah artışı için yapılması gerekenin örneği olduğunu vurguladı. 3 Ekim’den sonra ilk kez Türkiye’ye geldiğini ifade eden Berlusconi, Türkiye’yi kutlarken, Avrupa sınırlarının Türkiye’ye taşınmasının önemine işaret etti. ‘Türkiye bu irade ve inançla AB’nin tam üyesi olacaktır’ diyen Berlusconi, müzakereler çin başarı diledi. Avrupa’nın sınırlarının doğuya, hatta Rusya’yı içerecek şekilde genişlemesini ilk söyleyen kişi olduğunu ifade eden Berlusconi, ‘Düş gibi görünebilir ama kısa sürede gerçek olacağını düşünüyorum. Mavi Akım’da olağanüstü teknoloji kullanıldı. Eni şirketinin katkısı olmasından çok gurur duyuyorum. Karadeniz’de 2 bin 150 metre derinliğe inildi. Gerçekten mavi düş’ dedi. Teknolojik devrimin yanı sıra insanlığa refah ve güvenlik getirecek demokratik düzenlerin de önemli olduğu vurgulayan Berlusconi, Erdoğan ve Putin’e önadları ile seslendi.

Putin: Samsun, ulusal hareketinizin başşehri

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mavi Akım’ın, Avrupa’nın enerji güvenliğinin sağlanmasında önemli bir olay olduğunu, Türkiye’yi doğu-batı arası enerji köprüsü yaparak Avrupa’da yeni bir nitelik kazandıracağını vurguladı. Erdoğan’ın Atatürk’e atıfta bulunmadan Samsun Kenti’nin önemli olduğunu söylemesine karşın Putin’in bu vurguyu yapması dikkat çekti. Putin, ‘Samsun’un simgesel önemi var. Mustafa Kemal Atatürk’ün başı çektiği ulusal hareketin başı olan bir şehir. O zaman Rusya, Türkiye’ye çok önemli bir destekte bulunmuş. İşbirliğimizin başka parlak sayfaları da var’ dedi.

Rus şirketleri doğalgaz dağıtımına da gelecek

MAVİ
Akım projesinin Güney Avrupa’ya doğalgaz kazandırılmasına imkan sağlayacağını ifade eden Vladimir Putin, bu yıl 3.7 milyar metreküp sevkedilecek hattın kapasitesinin 30 milyar metreküpe çıkarılacağını açıkladı. Rus şirketlerinin Türkiye petrol ve doğalgaz pazarında çalışmaya hazır olduğunun altını çizen Putin, gaz dağıtım şebekesi ve araştırmaya da katılmak istediklerini bildirdi. Mavi Akım’ın üçüncü ülkelere transit için yeni imkanlar yarattığını söyleyen Putin, Karadeniz dibinde yeni petrol hattı kurmanın mümkün olduğunu bildirdi. Putin, projede eşi olmayan teknoloji ve mühendislik kararlarının bulunduğunu belirtti.

Dünyanın en derin boru hattı

MAVİ
Akım, dünyanın deniz altında en derine boru döşendiği proje ünvanını taşıyor. Karadeniz’de hat döşenmesi için 2 bin 150 metre derinliğe kadar inildi. Rusya topraklarında İzobilnoye-Djubga arasında 56 inç çapında 308 km ve 48 inç çapında 62 km olmak üzere 370 km uzunluğunda 24 inç çapında paralel iki hat bulunuyor. Karadeniz geçişi olarak Djubga-Samsun arasında her biri yaklaşık 390 km uzunluğunda 24 inç çapında paralel iki hat, Samsun-Ankara asında 48 inç çapında ve 501 km uzunluğundaki boru hattı olarak toplam üç ana bölümden oluştu.

3.3 milyar dolarlık proje

HATTIN
yapımı 3.3 milyar dolara maloldu. Rusya’da kalan kısım ile Karadeniz geçişinin finansmanı ve inşaatı Gazprom şirketinin, Türkiye bölümünün finansmanı ve inşaatı ise BOTAŞ’ın yükümlülüğünde gerçekleştirildi. Mavi Akım’ın Türkiye topraklarındaki kısmı, Samsun’dan başlayarak Amasya, Çorum, Kırıkkale üzerinden Ankara’ya ulaşıyor.

Töreni izleyemediler, ‘Durusu doğalaz istiyor’ pankartı astılar

SAMSUN
’un Durusu köyünde dün açılışı yapılan Mavi Akım doğalgaz boru hattında ilginç gelişmeler de yaşandı. Boru hattının bulunduğu alana yaklaşık iki kilometrelik mesafedeki Durusulular köyün girişine ‘Durusu doğalgaz istiyor’ diye pankart astı. Bu arada Durusu halkı, üç liderin katıldığı töreni izleyememekten yakındılar.

NOTLAR

Mozart’ın Türk Marşı ile şarap servisi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mavi Akım’ın açılışı için Samsun’a güvenlik ordusuyla geldi. Putin de dün Samsun’a 217 kişilik bir güvenlik ekibiyle geldi. Ekip içinde 80 kişilik de anti-terör timi yer aldı. Putin’in Samsun’da kullandığı iki zırhlı limuzin ve 3 eskort aracı da dev bir nakliye uçağıyla Rusya’dan getirildi.

Bir hafta önceden Samsun’da karargah kuran Rus güvenlik birimleri programda ciddi değişiklikler yaptırdılar. Üç liderin Büyük Samsun Oteli’ndeki yemeği, açılışın yapıldığı Botaş tesisine alındı. Putin, havaalanından tören alanına helikopter ile gelmeyi de kabul etmedi, karayolunu tercih etti. Et yemeyen Putin için menü de değiştirilip, balık ağırlıklı menü oluşturuldu.

Erdoğan, Putin ve Berlusconi’nin yemeğinde şarap servisi de yapıldı. Üç lider, tören salonuna Mozart’ın Türk marşı eşliğinde girdiler.
Hasan TÜFEKÇİ/DURUSU-SAMSUN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!