Güncelleme Tarihi:
Mavi Akım projesini gerçekleştirecek firma belli oldu. Rusya'nın açtığı ihalede Karadeniz'in denizin 2 bin 100 metre altına doğalgaz boru hattını İtalyan Saipem firması döşeyecek.
Karadeniz'in 2 bin 100 metre altına döşenecek boru hattıyla Türkiye'ye yılda 16 milyar metreküp metreküp doğalgaz taşınmasını öngören Mavi Akım projesi için, Rusya'nın açtığı ihaleyi İtalyan Saipem firması kazandı.
Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının önemli bölümün karşılamanın yanısıra, yeni kurulacak termik santrallara da kaynak sağlaması beklenen Mavi Akım projesindeki gelişmeler hızlandı. Saipem'in boru hattı için izleyeceği iş programı belli olurken, Rusya da projede kullanılacak bir 200 kilometrelik borunun sağlanması amacıyla üç üretici firma Mannesman, Sumitomo ve Siderca ile temaslara başladı. Rusya ayrıca kompresör istasyonu için de sipariş verecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, projenin en kritik kısmının boruların sağlanması olduğunu belirterek, bin 200 kilometrelik hattı oluşturan boruların 1999'un Mart ayında tamamlanmış olacağını söyledi. Mavi Akım'ın iş programına göre Saipem 1 Ağustos 1999 tarihinde deniz geçişi inşaatına başlayacak.
HEDEF 2000
Boru hattının döşenmesinin bir yılda tamamlanması bekleniyor. Planda bir aksaklık olmazsa, iki aylık test süresinin ardından 2000 yılının Ekim ayında Rus doğalgazının Karadeniz'in altından atışanibilir hale gelmesi bekleniyor. Daha önce, denizin altından Cebelitark-Fransa, Cezayir-İtalya arasındaki doğalgaz boru hatların gerçekleştiren Saipem'in, Karadeniz Boru Hattı için ISO-9000 toplam kalite sertifikası aldığı öğrenildi. Boruyu döşeyecek geminin adı ise Crancvessel-S-7000. Karadeniz'in altında yoğun olarak bulunan hidrojen sülfür çözeltisinin, döşenecek boruda yaratabileceği korozyon etkisine karşı, boruların özel bir maddeyle kaplanacağı öğrenildi. Proje kapsamındaki Samsun-Ankara boru hattının fizibilite çalışması ise Botaş tarafından TÜMAŞ'a yaptırıyor. İki ay içinde tamamlananacak fizibilite çalışması sürerken, Botaş, Gazprom yetkilileriyle teknik görüşmeler yapıyor.
Mavi Akım nedir?
ENTEGRE bir proje olan Karadeniz Boru Hattı'nın kara tesisleri, Rusya- İsobilnaye'den başlıyor. Djubga ise denize girdiği yer. İsobilnaye bölgesinden Djubga Limanı'na kadarki 396 kilometrelik bölüm, Gazprom'un inşaat şirketi Stroytransgaz ile Hazinedaroğlu-Öztaş ortaklığı tarafından yapılacak. Denizaltına döşenecek boru hattı için dünyada iki teknoloji olduğunu belirten uzmanlar, S ve J teknolojisi olarak bilinen yöntemlerden, J teknolojisinin derin denizlerde kullanıldığını belirtti. Yapımı tamamlanıp, tam kapasiteye ulaştığında, Rusya'dan Karadeniz yoluyla Türkiye'ye yılda 16 milyar metreküp doğalgaz taşınacak.