Maslak’ta 600 milyon dolara 10 kulelik ‘Mashattan’ kuruyor

Güncelleme Tarihi:

Maslak’ta 600 milyon dolara 10 kulelik ‘Mashattan’ kuruyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2005 02:26

Rize İkizdere’den Emrullah Turanlı, 1977’de 14 yaşındayken Almanya’ya gitme hayaliyle geldiği İstanbul’da ‘taşı toprağı altın’ yapmayı başardı. Turanlı’nın şirketi Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. Maslak’ta 3 bin 184 lüks konutlu ‘Mashattan’ projesinin temelini atmaya hazırlanıyor.

KARADENİZ insanının gurbetçiliği bir başkadır. İçinde geçim derdi kadar maceracılığı da barındırır. İşte Emrullah Turanlı’nın hikayesi de böyle. Almanya’da çalışan gurbetçi bir babanın oğlu olarak İstanbul’da gurbetçiliğe 14 yaşında inşaatlarda çalışarak başlamış. Karadeniz uşağı Emrullah Turanlı’nın şirketi Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. şu anda İstanbul’un en lüks semtlerinde 5 bin lüks konutluk arsayı elinde tutuyor ve en büyük projesi olan Maslak’taki 3 bin 184 konutluk 600 milyon dolarlık ‘Mashattan’ projesinin temelini atmaya hazırlanıyor.

14’ÜNDE KAÇTIM, GELDİM:

Emrullah Turanlı şöyle başlıyor anlatmaya: ‘Demirkapı Köyü’ndenim, Allah’ın haritadan sildiği ama tabiatla donattığı bir Karadeniz köyünde yani. 1977 Haziran’ına kadar Rize’de kaldım. 14 yaşında kaçıp İstanbul’a geldim. Elimde keser, inşaatlarda çalışmaya başladım. Amacım Almanya’ya gitmekti. Çünkü babam Almanya’da işçiydi ama babam karşı çıktı. ‘Tahsilini yap, zaten buralarda ahlakın da bozulur’ dedi. Ben de İstanbul’da karar kıldım. 1979’un sonuna kadar inşaat işçisi olarak çalıştım. Bir fabrika inşaatını yaparken, inşaatın sahibiyle tanıştım. Sivaslı Veysel adında biriydi. Tahtakale’de mağazası vardı. ‘Gel benim yanıma çalış’ dedi. Tahtakale’de getir götür işleri, tahsilat, mal teslimatları, 1980 sonuna kadar böyle sürdü.’

KENDİ DÜKANINI AÇMAK:

Emrullah Turanlı memlekette 12 Eylül 1980 ihtilali olduğu günlerde kendi işini kurmaya karar verir. Turanlı şöyle devam ediyor: ‘Çevremin desteği de eklendi. Veysel Bey’e ‘ben kendim dükkan açmak istiyorum’ dedim. Önce karşı çıktı, ama ben kararlıydım. Birkaç gün sonra ‘hakkını helal et ağabey ben gidiyorum’ dedim. Bana; 500 bin liralık çek çıkardı ve ‘eğer kendi başına iş yapacaksan ortağız’ dedi.

TAHTAKALE’DE TİCARET:

Patronunun bu desteğiyle morali daha da yükselen Emrullah Turanlı, 2 gün sonra da o patronu sayesinde tanıdığı birinden dükkan kiralar ve plastik eşya, leğen, Paşabahçe mamulleri, zücaciye, radyo, ütü gibi şeyler satmaya başlar Tahtakale’de. 40 metrekarelik dükkanı olur ve çantasını alıp Anadolu’ya çıkar. İlk turdan sonra kendisi de şaşkındır. Çünkü, 1 milyon marklık sipariş toplamıştır.

MASLAK’taki son büyük arsaya kurulacak proje için Büyükdere Caddesi’nden Sarıyer’e kadarki bölgenin holding, banka ve İMKB yerleşimlerinden dolayı, ABD’nin finans ve ticaret merkezi Manhattan’dan esinlererek ‘Mashattan’ adı takıldı.

İnşaata Dumankaya’yla 20 yaşındayken döndü

EMRULLAH
Turanlı, Tahtakale’de öğrendiği ve yaptığı ticaretle devam ederken bir anda tekrar inşaat işine döner. Turanlı, şöyle devam ediyor: ‘Bizim Tahtakale’deki ticaret büyüdü, çevremiz de genişliyor artık Tahtakale’de tanındık. 1983’e kadar böyle gitti. O sene yıllar önce yanında inşaatta çalıştığım Mehmet Emin Dumankaya bana bir teklifle geldi. Ben 20 yaşındayım. Bana ‘senin elinde imkanlar, para var. Gel şu inşaatı bitirelim’ dedi. Benim inşaata yatkınlığımı da biliyor. Mehmet’in o işine ortak oldum ve o zamanın parasıyla ne sermaye gerekiyorsa verdim.’

Temeli nisanda

TAŞYAPI
, Maslak Projesi’nin temelini nisanda atacak. Arazi kendi içinde 25 metrelik kot farkına sahip olduğu için binalar birbirinin manzarasını kesmeyecek. Projede, herbiri 33 katlı toplam 10 blok olacak. Konutlar 75, 150 ve 225 metrekareden oluşan üç ayrı tipte hazırlanacak. Projede; 15 bin metrekarelik sosyal tesis ve alışveriş merkezi, yürüyüş parkurları, gölet, 3 adet açık yüzme havuzu, çocuk bahçeleri, güzellik salonları, fitness-aerobik ve kondisyon salonları, açık spor sahaları, restoranlar, 3 adet 100’er kişilik sinema salonu, hobi ve el sanatları merkezi olacak. Hedef 7 yıldızlı otel kalitesinde konut sitesi yapmak. 140 dönüm arazinin 130 dönümünün yaşam alanı olarak bırakılacak.

Rantın tam ortasına düştüm, Tahtakale müşterim oldu

EMRULLAH
Turanlı devam ediyor: ‘1983’teyiz ve bana göre Türkiye’nin yıldız yılları başlamış taa ki 1987’ye kadar. Allah öyle bir rast getirdi ki o arkadaş da vesile oldu ve biz inşaata tam girdik. O projeye daha başlamadan üçüncü ve dördüncü kattaki bütün daireleri sattık. Mehmet’e (Dumankaya) ‘birkaç yer daha bul, inşaatı başlatalım’ dedim. İki tane daha inşaat bulduk onlar da yarım kalmış. 36 aylık sözleşmesiyle başladık 14 ayda inşaatları bitirdik. Yine binalar bitmeden daireler satıldı. Bu böyle bir yürüdü ki 1986’ya kadar 3 yılda 36 tane şantiyeye çıktık. Bu satış başarısının altında Tahtakale vardı. Çünkü ‘İnşaat yapıyoruz, elinde çek senet ne varsa ver daire al’ diyordum. Onlar da hem bu 5-6 ay vadeli senetlerden, kurtuluyorlar hem de çok kárlı bir yatırım yapmış oluyorlardı. Sonra yazlıklara başladık. Bayrampaşa’da da 2000 dükkan yaptık. Mesela bir defasında 15 milyon dolarlık yeri 2 haftada sattık.’

Emrullah Turanlı bu ‘saadet devri’nin bitiş miladını ‘Zekeriya Temizel’in ‘Mali Milat’ projesi olarak görüyor ve ‘Zekeriya Temizel dönemi gelince bizim yap-sat işi genel olarak da inşaat işi bıçak gibi kesildi’ diyor. Turanlı bu durgunlukta makina yatırımı yapıp devlet ihalelerine girer ve 2004’e kadar da böyle devam eder.

Konutta ikinci büyük çıkış başladı, hazırız

EMRULLAH
Turanlı 1983-87 arasındaki konuttaki altın devrin yeniden 2004’te başladığını söylüyor. Turanlı bu konudaki görüşünü şöyle açıklıyor: 2004 yılının başına kadar konut satışında tık yoktu. Faiz ve kurlar durunca para yeniden konuta dönmeye başladı. 2004’te elimizde kalmış daireler satılmaya başladı. Biz de imkanları hemen arsaya çevirdik. 5 bin konutluk arazi almışız. Acıbadem’de 600, Altunizade STFA’nın merkezinin bulunduğu alanda 300 konutluk projelerimiz var. Bağdat Caddesi’nde 5-6 parsel aldık. İkinci büyük çıkışı yakaladık’

TOBB, IMF’yi KDV indirimine ikna edecek

TEKSTİLDE
14 aydır gündemde olan katma değer vergisi indiriminde, IMF’yi ikna işini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üstlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2003 yılının son aylarında açıkladığı tekstil ürünlerindeki KDV oranının yüzde 18’den 8’e çekilmesi için Maliye Bakanlığı’nda yürütülen çalışmalarda, IMF engeli bir türlü aşılamıyor.

Özel sektörün sürekli dile getirdiği KDV indiriminde IMF engelinin aşılamaması üzerine ekonomi yönetimi, Odalar Birliği’nden tekstil sektöründeki vergi uygulamaları konusunda kapsamlı bir rapor hazırlamasını istedi. TOBB da bu talep çerçevesinde tekstil sektörünün mevcut durumu, sektörün görüş ve önerileri ile vergi indirimi sonucu ortaya çıkabilecek mali tablo konusunda bir rapor hazırlamaya başladı. Odalar Birliği’nin tekstil raporunun IMF’ye de sunulacağı ve KDV indiriminin gerekliliğinin bu raporla ortaya konulacağı belirtildi.

ÇORUMSİAD’dan ekonomi ödülleri

ÇORUM
Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇORUMSİAD) tarafından, bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Yılın Başarılıları’ değerlendirmesinde dereceye girenlerin ödülleri düzenlenen törenle verildi. Kültür Düğün Salonu’nda düzenlenen ödül töreninde ÇORUMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, derneğin 2004 yılındaki faaliyetlerini anlattı. Çenesiz, ‘Sadece işveren değil, iş görenlerin de ödüllendirilmesini istiyoruz. Şehrin ekonomisine katkıda bulunanları alkışlamak gerekir’ dedi. ÇORUMSİAD’dan ödül alanlar şöyle: Yılın İşletmeleri; Görkem Tekstil, Çağıl Makina ve Baktat Şirketler Grubu. Yılın Girişimcileri; Alkım Dersanesi, Çorumgaz A.Ş ve Yetsan Oto Radyatör. Yılın Personeli; Rıfat Dilekçi (Ece Banyo), Ümit Esen (Ece Banyo), Leyla Atay (Ar Elektrik). Yılın Profesyonel Yöneticileri; İsmail Gümüşdere (Yibitaş Lafarge), Fatih Çicek, Serhat Sığırcı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!