Mart'ta bütçe 5.5 milyar açık verdi

Güncelleme Tarihi:

Martta bütçe 5.5 milyar açık verdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2012 10:44

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mart ayında bütçe açığının 5.5 milyar lira olduğunu, Ocak-Mart'ta ise 6,4 milyar TL olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mart ayında bütçe açığının 5.5 milyar lira olduğunu, Ocak-Mart'ta ise 6,4 milyar TL olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,  2012 yılı 1.  çeyreği itibarıyla bütçe gelirlerinin, geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde  12,6 artışla 77,4 milyar liraya çıktığını, bütçe giderlerinin ise bütçe  giderlerinin yüzde 15,1 artarak 83,8 milyar lira olarak gerçekleştiğini  bildirdi.

Şimşek, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, 2012 yılı Ocak-Mart  dönemindeki bütçe gerçekleşmelerini açıkladı.

İlk üç ay itibarıyla bütçe gelirlerinin, geçen senenin aynı dönemine  oranla yüzde 12,6 artışla 77,4 milyar liraya çıktığını belirten Şimşek, aynı  dönemde bütçe giderlerinin ise yüzde 15,1 artarak 83,8 milyar lira olarak  gerçekleştiğini bildirdi. Bütçe açığının Mart ayında 5,5 milyar lira, Ocak-Mart  döneminde 6,5 milyar lira olduğunu belirten Şimşek, ilk çeyrekte faiz dışı  dengenin de 10,9 milyar lira fazla verdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı, birinci çeyrekte vergi gelirlerinin yüzde 12,2 artışla  64,5 milyar lira olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ikinci  çeyreğinde mevsimsel etkilerden kaynaklı olarak petrol fiyatlarının daha fazla  yükselmeyeceğini, belki bir miktar gevşeyeceğini belirterek, “Yılın üçüncü  çeyreğinden itibaren tekrar artış eğilimi söz konusu olabilir, eğer küresel  ekonomideki bu iyimserlik devam ederse” dedi.

Bakan Şimşek, bakanlık toplantı salonunda, 2012 yılının ilk çeyreğine  ilişkin bütçe gerçekleşmelerini açıkladığı basın toplantısında, Avrupa Merkez  Bankası'nın Avrupa'daki bankalara aralık ayında verdiği para ile birlikte  yaklaşık 1 trilyon avroluk kaynak sağlandığını ifade ederek, bu kaynağın yangını  en azından kontrol altına almaya yettiğini, bunun ötesinde de Avrupa'daki  siyasilere zaman kazandırdığını, bu açıdan “şu anda nisbi bir iyimserlik var”  demenin doğru olacağını söyledi.

Son günlerde özellikle İspanya'ya ilişkin borç sorunu yaşayan ülkelere  ilişkin kaygıların arttığına dikkati çeken Şimşek, kaygıların geçen senenin  ikinci yarısındaki kadar yüksek dozda olmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

İkinci olarak Amerika'dan gelen verilerin olumlu olduğunu, özellikle  istihdama, konut piyasasına, kredi genişlemesine ilişkin verilerin bu iyimserliği  beslediğini belirten Şimşek, “Birkaç tane risk var küresel ekonomi açıdan, bu  risklerin başında petrol fiyatlarındaki hızlı artış geliyor. Petrol fiyatlarında  hızlı artış sadece Türkiye'yi etkilemiyor. Petrol üreticileri dışındaki hemen  hemen bütün ülkeleri olumsuz etkiliyor. Geçenlerde şöyle bir baktık, petrol  fiyatlarında 1 dolarlık artış, Amerika'da hane halkının harcanabilir gelirini 10  milyar dolar yanlış hatırlamıyorsam azaltıyor. Çok ciddi etkilere sahip” dedi.

Yılın ikinci çeyreğinde mevsimsel etkilerden kaynaklı olarak petrol  fiyatlarının daha fazla yükselmeyeceğini, belki bir miktar gevşeyeceğini ifade  eden Şimşek, “Yılın üçüncü çeyreğinden itibaren tekrar artış eğilimi söz konusu  olabilir, eğer küresel ekonomideki bu iyimserlik devam ederse” diye konuştu.

Haberin Devamı

Son bir iki haftadır özellikle İspanya'ya ve Avro Bölgesinin bazı  üyelerine yönelik kaygıların arttığını bildiren Şimşek, “Çünkü ekonomide daralma  devam ediyor ve hedeflere ulaşıp ulaşılamayacağı konusunda ciddi kaygılar söz  konusu. Bu çerçevede baktığınız zaman tabii ki tekrar bu ülkelerin borç  dinamiklerine ilişkin beklentilerin kötüleşmesi dünya ekonomisi için risk  oluşturabilir” dedi.

Piyasalarda Çin'de sert iniş riski kaygısının olduğunu anlatan Şimşek,  son açıklanan büyüme rakamlarının Çin'de beklenenin biraz altında olduğunu, bir  önceki çeyreğe göre de düşüş arz ettiğini, bu yönde de Çin'de bir sert düşüş  riskini düşük olarak gördüklerini, genel çerçevede bakılınca bunların temel  riskler olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

“Türkiye ekonomisi, kriz öncesi seviyesinin üstüne çıktı”

Türkiye ekonomisine bakılınca büyüme performansın, küresel kriz sonrası  dönemde çok güçlü bir şekilde 2010-2011 yılında devam ettiğini, 2010 yılındaki  yüzde 9,2'lik artıştan sonra geçen sene Türkiye ekonomisinin, reel yüzde 8,5  büyüdüğünü kaydetti.

Şimşek, şöyle devam etti:

“Bu şu anlama geliyor, Türkiye ekonomisi, kriz öncesi seviyesinin epey  üstüne çıktı. Kriz öncesi seviye sabit fiyatlarla 100 ise şu anda Türkiye  ekonomisi, 2011 sonu itibariyle 110'un üzerine 111,1'e kadar çıkmış durumda. Bu  da aslında Türkiye'nin temellerinin sağlam olduğunu, küresel kriz sonrasında çok  güçlü bir çıkış yaptığını göstermektedir. Fakat bence büyümeyle ilgili en önemli  analizin şu olması gerekir, diye düşünüyorum, 2011 yılının ilk yarısına  baktığınız zaman iç talebin yüzde 15,1 büyüdüğünü görüyorsunuz yani büyüme  tamamen iç talep kaynaklı.

Haberin Devamı

Net ihracatın etkisi ise puan olarak -5,2. Yani geçen  senenin ilk yarısında net ihracat büyümeyi, 5,2 puan aşağı çekti. İç talep yüzde  15'in üzerinde büyüdüğü için Türkiye ekonomisi, geçen sene ilk yarısında yaklaşık  10 civarında büyüdü. Bu çok sağlıksız bir yapıydı. Bundan dolayıda ciddi  tedbirler aldık. Bu tedbirler sayesinde, yılın ikinci yarısında Türkiye  ekonomisinin, büyümenin kompozisyonu çok daha sağlıklı hale geldi. Nasıl? İç  talep, yılın ikinci yarısında yüzde 4,8'e geriledi, yüzde 15,1'den. İhracatın  etkisi ise yılın ikinci yarısında pozitife döndü ve yüzde 1,9'luk bir katı söz  konusu. Bu çerçevede baktığınız zaman Türkiye ekonomisi şu anda çok daha  sağlıklı, çok daha sürdürülebilir, çok daha dengeli bir şekilde büyüyor.”

Akaryakıtta vergi düzenlemesi yok

Bakan Şimşek, şu anda akaryakıt  ürünleri için, herhangi bir vergi düzenlemesi üzerinde çalışmadıklarını  bildirdi. Şimşek, 2012 yılının ilk çeyreğine ilişkin bütçe gerçekleşmelerini  açıkladığı basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Şimşek, “petrol ürünleri için vergi düzenlemesi yapmayı düşünüyor  musunuz” şeklindeki soru üzerine, Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi  indiriminin iki hafta önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını  söyledi.

Yeni Teşvik Sistemiyle, yatırımı, üretimi, ihracatı desteklemek için en  büyük vergi indirimine gittiklerinin altını çizen Şimşek, şöyle devam etti:

“Biz tercihimizi açık ve net şekilde yaptık. Tercihimizi, üreticiden,  yatırımcıdan ve ihracatçıdan yana kullandık. Çünkü Türkiye'nin geleceği burada.  Türkiye üretecek, Türkiye yatırım yapacak, istihdam sağlayacak ve refah  seviyesini bu şekilde yükseltecek. En büyük vergi indirimi yapıldı bu sene ve  yakın dönem için. Dolayısıyla, akaryakıt ürünleri üzerine herhangi bir vergi  düzenlemesi konusunda şu an itibariyle çalışmıyoruz.”

“Akaryakıt ürünlerinde, vergi yükü artmadı”

Bakan Şimşek, akaryakıt ürünleri üzerinde 2009'un sonundan bu yana özel  tüketim vergisinde 1 kuruşluk artış olmadığını belirterek, KDV oranında da zerre  kadar bir yükseliş olmadığını söyledi.

Benzin üzerindeki vergi yükünün 2002 yılının sonunda yüzde 70 iken, Nisan  ayı başı itibariyle yüzde 55 olduğunu, mazot için ise yüzde 60 iken, şu anda  yüzde 47 civarında olduğunu kaydetti.

Ak Parti hükümetleri döneminde, akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi  yükünün artmadığını, ciddi şekilde azaldığını belirten Şimşek, 'Vergi yükü yüksek  mi, düşük mü? Ben her zaman kabul ettim, vergi yükü yüksektir. Fakat, biz vergi  indirimlerini yaptık. Nerede yaptık? İstihdam için yaptık, vatandaşımıza iş, aş  için yaptık. Bu bizim önceliğimizdir. Dolayısıyla bu çerçevede, bu konunun  değerlendirilmesinde ben büyük fayda görüyorum” diye konuştu.

2002 yılında Türkiye'nin ithal ettiği ortalama petrol fiyatının 24-25  dolar civarındayken, bugün petrol fiyatının uluslararası piyasalarda 120 doları  aşmış durumda olduğuna işaret eden Şimşek, petrol fiyatları 5 kat, benzinin  litresinin de 3 kat arttığını söyledi.

Teşvik Sistemi

Bakan Şimşek, Teşvik Sistemi'nin uygulama tarihine ilişkin soru üzerine  de  EKK üyeleri olarak, geçen senenin ikinci yarısından itibaren
 başlayabileceğine dair birtakım sinyaller verdiklerini, fakat daha sonraki  değerlendirmeler sonucunda bunun, bu sene başı itibariyle geçerli olmasına karar  verildiği hatırlattı.

 “Şu an itibariyle yeni bir değerlendirme söz konusu değil” diyen  Şimşek, 2009'dan sonra yapılan yatırımların nispeten güçlü bir teşvik sistemi ile  desteklendiğini, bu teşvik sisteminin biraz daha güçlü bir takım destekleri  içerdiğini söyledi.

4 4 4

Bakan Şimşek, 4 4 4'ün maliyetine ilişkin soruya karşılık olarak, bunun  hedefe bağlı olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

“Yani biz mevcut okullaşma oranlarını örnek olarak, derslik  ihtiyaçlarını, öğretmen ihtiyaçlarını tüm bunların değerlendirmesini tabii ki  yapıyoruz. OECD ortalamalarına varmak için, ihtiyaç nedir ona bakıyoruz.  Türkiye'nin eğitimine, alt yapısına ve ar-gesine yapılan harcamaları gerekirse  borçlanarak bile yaparız. Bu konuda, Maliye olarak ilave imkanları biz her zaman  bu alanlara tahsis ederiz.

Benim hakikaten bu dönemde üzerinde hassasiyetle durduğum konu, biz  bütçeyi hazırlıyoruz, ilgili kurumlara, kuruluşlara, bakanlıklara ödenek  veriyoruz. Özellikle cari yani üretken kapasiteyi artırmayan harcamalara ilişkin  istisnai durumlar dışında ilave talepleri karşılamayacağımızı yine tekrar buradan  ifade etmek istiyorum.”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl bütçe  hedefini çok rahat bir şekilde tutturabileceklerine inandıklarını belirterek,  “Memur maaşlarındaki artışın da makul bir çerçevede olacağını ve dolayısıyla  bütçede ilave bir tedbire gerek görmeyeceğiz kanısındayız” dedi.

Şimşek, 2012 yılının ilk çeyreğine ilişkin bütçe gerçekleşmelerini  açıkladığı basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Memur maaşlarına yapılacak zam oranlarına ilişkin bir soru üzerine  Şimşek, kamu harcamalarında bir artış olması halinde bunun ya borçlanmayla ya da  ilave tedbirlerle karşılanacağını belirterek, “Ama bu toplu sözleşme sürecidir.  Kıt kaynaklarımız var, o kıt kaynaklar çerçevesinde toplu sözleşme sürecinin  yönetilmesi konusunda gereğini yapacağız” dedi.

Şimşek, memur maaşları, emekli maaşları ve asgari ücretlilerin  maaşlarını, 2002 yılından bu yana enflasyonun üzerinde artırdıklarını kaydetti.

Şu anda gündemlerinde ilave bir tedbir olmadığını ifade eden Şimşek,  “Biz bu yıl bütçe hedeflerimizi çok rahat bir şekilde tutturabileceğimize  inanıyoruz. Dolayısıyla şu an itibariyle ilave tedbir öngörmüyoruz ama ekonomi  canlı organizma gibidir, zaman zaman değerlendirmeler değişebilir. Biz memur  maaşlarındaki artışın da makul bir çerçevede olacağını ve dolayısıyla inşallah  bütçede ilave bir tedbire gerek görmeyeceğiz kanısındayız.

Bakan Şimşek, iç tasarrufların artırılmasına ilişkin soruyu yanıtlarken  de bugün bu konuyla ilgili Bakanlar Kuruluna bir tasarı sunacaklarını belirtti.
         “Net hata noksanda sistematik bir problem var” eleştirileri üzerine de  Şimşek, şu anda TÜİK'in bu yönde bir çalışma yaptığını, varsa bir eksiklik  giderileceğini söyledi.

 “GSM'lerde vergi indirimi gündemde mi?” sorusu üzerine de Şimşek, bugün  Bakanlar Kuruluna sunacakları tasarıda makineden makineye iletişimi sağlayan sim  kartların üzerindeki vergiyi kaldırmayı öngördüklerini anlattı. Şimşek, “Yani  bir başlangıç ücreti var biliyorsunuz, abonelik tesisi için. Biz onu sadece  makinelerin birbirleriyle haberleşmesi çerçevesinde bunu kaldırmayı öngörüyoruz”  dedi.
     

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!