Güncelleme Tarihi:
Enflasyon martta taze meyve ve sebze fiyatlarındaki artışın da etkisiyle aylık yüzde 1.03 ile beklentilerin üzerinde artarken yıllık enflasyon şubattaki yüzde 19.67’ye göre neredeyse yatay kaldı ve yüzde 19.71 oldu. Analistlerin aylık enflasyon beklentisi yüzde 0.8-0.95 arasında değişiyordu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici enflasyonu için takip edilen 12 ana gruptan haberleşme hariç tüm gruplarda martta fiyat artışları yaşandı. En dikkat çekici ve enflasyonu en fazla etkileyen artış ise gıda grubunda yaşandı. TÜİK verilerine göre gıda ve içecek grubunda martta enflasyon yüzde 2.44 arttı ve bunun aylık enflasyona etkisi 0.60 puan oldu.
SEBZE MEYVE VURDU
Gıdada ise en fazla artış taze meyve ve sebzede yaşandı. Taze sebze ve meyvelerde aylık artış yüzde 9.1 olarak gerçekleşirken mart ayı zam şampiyonları da çarliston biber, patlıcan, karnabahar, muz gibi sebze ve meyveler oldu. Çarliston biber yüzde 43.8, patlıcan yüzde 19.9, karnabahar yüzde 19.1, beyaz lahana yüzde 15.5, domates yüzde 8.4, patates yüzde 8.04 yükseldi. Martta et fiyatlarında da yükseliş gözlendi. Dana etinde yüzde 2.5, kuzu ve tavuk etinde yüzde 1.5 civarında fiyat artışı yaşandı. Nisan ayında yeni sezon mahsullerin çıkışıyla fiyatların düşebileceği belirtiliyor.
Giyim ve ayakkabı grubunda martta enflasyon yüzde 0.46 arttı. Bu artışın aylık enflasyona etkisi 0.03 puanla sınırlı kaldı. Nisanda yeni sezonun devam etmesiyle birlikte giyim ve ayakkabı grubunda yükselişin sürebileceğine dikkat çekiliyor. Konut grubunda tüp gazdaki yüzde 3.8’lik artış grubu etkiledi. Konutta yüzde 0.27’lik artış mart ayı genel enflasyonunu sadece 0.04 puan arttırdı.
Beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimlerinin sürmesi enflasyon üzerindeki baskıyı biraz hafifletti. Ev eşyası grubunda fiyat artışı yüzde 0.30 ile sınırlı kaldı. Bunun aylık enflasyona etkisi 0.02 puan. Önümüzdeki aylarda en azından haziran sonuna kadar vergi indirimleri devam edecek ve bu da fiyat artışını sınırlandıracak. İlaçtaki yeni kur hesabı sağlık grubunda enflasyonu arttırdı. Bu grupta aylık artış yüzde 3.48 ve bunun aylık enflasyona etkisi 0.09 puan.
FAİZ HAREKETİ HAZİRANA KALDI
TÜM bu enflasyon gelişmeleri zaten son haftalarda kurdaki dalgalanma nedeniyle baskı altında olan Merkez Bankası’nın nisan toplantısında zaten az olan faiz indirimi beklentilerini yok etti. Analistler haziran toplantısına kadar indirim beklemiyor, yıl sonu enflasyon beklentileri ise yüzde 16 seviyelerinde. Sonbahar aylarında ise yüzde 10 seviyelerine düşüş gözlenebilir. Merkez Bankası’nın takip ettiği çekirdek enflasyon verilerinden B çekirdek enflasyonu marttı aylık yüzde 0.28 arttı ve B endeksindeki yıllık enflasyon yüzde 17.72 oldu. C çekirdek enflasyonu da martta yüzde 0.28 arttı, yıllık enflasyon ise yüzde 17.53’e geriledi. Öte yandan üretici enflasyonu (Yİ-ÜFE) yüzde 1.58 artarken, yıllık olarak Şubat’taki yüzde 29.59’un ardından Mart’ta yüzde 29.64 arttı.