Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2001 00:00
İstanbul'da geçen ayın zam rekortmeni, yüzde 39.1'lik artışla biber oldu.
Biberi, yüzde 35.5'lik artışla tüpgaz, yüzde 28.6'lık artışla da bilimsel edebi kitap izledi.
Yılın ilk 3 ayı itibariyle ise fiyatları en çok artan ürünler yüzde158.6'lik artışla taze fasulye, yüzde 76.5'lik artışla biber, yüzde 73.5'lik artışla da mandalina oldu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Mart ayı ve ilk 3 aylık dönemde İstanbul'da perakende fiyatları en fazla artan maddeleri açıkladı.
Açıklamaya göre, geçen ay en yüksek artış kilogram fiyatı 1 milyon 346 bin liranın üzerine çıkan biberde görüldü.
EN AZ FİYAT ARTIŞI BAFRA'DA
Geçen ay perakende fiyatı en fazla artış gösteren maddelerden 12 kilogramlık tüpgazın fiyatı 8 milyon 590 bin lira, bir adet bilimsel edebi kitabın fiyatı da 900 bin lira oldu.
Geçen ay yüzde 25.2'lik artışla 2 milyon 900 bin lira olan kaset fiyatlarını ise yüzde 25.0'lik artışla taksi fiyatları izledi.
Geçen ay yüzde 20'nin üzerinde fiyatları artan diğer maddeler arasında aluminyum mutfak eşyası, telefon ücreti, elektrik, badana boya işçiliği, odun ve kahve geliyor.
Fiyatı en az artan maddeler ise Bafra sigarası, kahvaltılık margarin ve erkek berberi. Bafra sigarası yüzde 8.1, kahvaltılık margarin yüzde 8.3 ve 1. sınıf erkek berberi yüzde 8.4 zam gördü.
3 AYLIK SONUÇLAR İTO'nun verilerine göre Ocak-Mart döneminde ortalama perakende fiyatı en fazla artan ürünler, yüzde 158.6 ile taze fasulye, yüzde 76.5'lik artışla biber, yüzde 73.5'lik artışla da mandalina oldu.
Diğer en yüksek artışlar ve maddeler şöyle sıralandı:
''Boğaz köprüsü geçiş ücreti yüzde 50, bilimsel edebi kitap yüzde 50,
yemek odası takımı yüzde 44.7, tüpgaz yüzde 43.2, telefon ücreti yüzde 38, elektrik yüzde 34.4, mektup yüzde 33.3, armut yüzde 29.5, soğan yüzde 27.3, akarsu yüzde 26.7, oturma odası takımı yüzde 26.7, alüminyum mutfak eşyası 25.9, taksi yüzde 25, linyit kömür yüzde 24.9,fuel oil yüzde 24.5, kaset yüzde 23.8, ayva yüzde 23.7, erkek berberi yüzde 23.4, elektrik süpürgesi yüzde 22.8, gazyağı yüzde 22.6, dışardayenen yemek yüzde 21.3, havlu yüzde 21.2, muz yüzde 20.4, kahve, badana boya işçiliği ve odun yüzde 20.''
(aa)