Güncelleme Tarihi:
MUĞLA Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği ve Marmaris Esnaf Odası İlçe Başkanı Şükrü Ayyıldız, il genelinde en fazla kepenk kapatan esnafın Marmaris'te olduğunu bildirdi. Ocak- Temmuz arası 7 aylık sürede Marmaris'te ekonomik krizden etkilenen 879 esnafın kepenk kapattığını kaydeden Ayyıldız, “Muğla genelinde de 2 bin 632 esnaf kepenk kapattı. Herşey dahil sistemi oteller olduğu sürece kapanma sayıları yıl sonuna kadar artacaktır” dedi.
Muğla İl Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği ve Marmaris İlçe Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız, herşey dahil sistemine kota getirilmediği takdirde kepenk kapatma sayısında yıl sonuna kadar ciddi artışlar olacağını savundu. 500 yatak kapasitenin altındaki otellerde herşey dahil sisteminin uygulanmaması için hazırladıkları bilgilendirme dosyalarını Başbakanlık, Kültür ve Turizm ile Çalışma Bakanlıklarına sunduklarını hatırlatan Ayyıldız şöyle konuştu:
“Yedi aylık verilerimizde Marmaris'te 879 esnaf kepenk kapattı. İl bazında değerlendirme yaptığımızda en fazla kepenk kapatan turistik yer Marmaris. Dünyada herşey dahil sistemi ile turizm yapan ülkelere baktığınızda 70 euro altında konaklama verilmez iken, Muğla'nın turistik yerlerinde 3 ile 10 euro arasında fiyat uygulanıyor. Bu fiyatlara da ‘son dakika’ tabir edilen kalitesi düşük turist gelmekte. Bedavaya gelen turistler otelden dışarı çıkmayınca hem ülkemize döviz girdisi sağlanamıyor, hem de esnafımız kazanamıyor. Esnaf da, kazanamayınca kepenk kapatmak zorunda kalıyor.”
‘ACİL ÖNMEL ALINMALI’
Birlik Başkanı Ayyıldız, merkezde birliklerine bağlı 220, Bodrum’da 180, Dalaman’da 100, Datça’da 45, Fethiye’de 423, Kavaklıdere’de 61, Köyceğiz’de 108, Marmaris’te 879, Milas’ta 250, Ortaca’da 170, Ula’da 87 ve Yatağan’da 109 olmak üzere toplam 2 bin 632 işyerinin faaliyetine son verdiğini açıkladı. Çeşme, Didim, Kuşadası, Ayvalık gibi turistik yerler ile kıyaslama yapıldığında en fazla kepenk kapatma sayısının Marmaris’te olduğunu vurgulayan Ayyıldız, acilen önlem alınması gerektiğini söyledi.
Bakanlıklara sunulan dosyalarda ‘öneriler’ başlığı altında şu ifadeler yer aldı:
-500 yatak kapasitenin altındaki otellere herşey dahil sistemine izin verilmesin, kota konulsun.
-Marmaris merkezde 5 bin iş yeri mevcut. Acil iş yeri azaltılması için TSE'nin belirlediği metrekare ve standartlar uygulanarak denetimler yapılmalı, gerektiğinde yasalara uymayan işyerlerinin ruhsatları iptal edilmeli.
-Herkes bilmediği iş kolunda dükkan açmamalı, dükkan açacak olan kişilerde yeterlilik belgesi verilmeli.
-Turizmde faaliyet halinde olan işletmelerde, alanında uzman ve belgeli personel çalıştırmak için eğitim ile kurs verilmeli. Ne olursa yaparım diyerek turizmde personel çalıştırılmayarak denetimler yapılmalı.
-Dükkan açmak için belediyelerden istenen belgelerin içeriği genişletilmeli ve sıkı kontrole tabii tutularak ruhsat alımı zorlaştırılmalı.
-Konut alanlarında ticari faliyeletlere izin verilmemeli
-Büyük market zincirlerine sahip olan alışveriş merkezleri şehrin dışına taşınmalı.”