Marmaray'ın trenlerini Hyundai yapacak

Güncelleme Tarihi:

Marmarayın trenlerini Hyundai yapacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2008 11:02

Asya ile Avrupa'yı denizin altından birleştirecek “rüya” proje Marmaray'da kullanılacak 440 adet demiryolu aracının temini ihalesini Güney Kore'den Hyundai ROTEM kazandı.

Haberin Devamı

Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğünün (DLH) yürüttüğü projede, Gebze-Halkalı arasında 77 kilometrelik hatta sefer yapacak 440 adet demiryolu aracının temini için açılan ihalenin sonuçları, geçtiğimiz günlerde projenin finansmanını sağlayan Avrupa Yatırım Bankasına uygunluk onayına gönderildi. Avrupa Yatırım Bankası, demiryolu araçlarının temini ihalesinde ortaya çıkan sonuçları değerlendirerek, “uygunluk onayı” verdi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Philippe de Fontaine Vive ile dün yaptığı görüşmede, Vive'nin ihalenin uygun bulunduğunu ilettiğini belirtti. İstanbul trafiğine nefes aldıracak projenin 3 etabında da çalışmaların hızlı şekilde sürdürüldüğünü vurgulayan Yıldırım, “Projenin önünde hiçbir engel kalmadı” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa Yatırım Bankasının onayının ardından, DLH Genel Müdürlüğünce ihale sonucunun duyurulmasına engel bir durum kalmadı. Demiryolu araçlarının temini ihalesinde yüzde 30 teknik değerlendirme puanı, yüzde 70 mali teklif puanı belirleyici olması, Hyundai ROTEM'in de yüzde 40 daha iyi fiyat vermesi nedeniyle ihaleyi Hyundai ROTEM kazandı. Bu ihaleyle, Marmaray'daki son ihale de tamamlanmış oldu.

DLH Genel Müdürlüğü, 440 adet çeken-çekilen aracın alımı ihalesinde 12 Martta teklifleri almıştı. Güney Kore'den Hyundai ROTEM, Fransa'dan ALSTOM, İspanya'dan CAF, Kanada'dan Bombardier ve Almanya'dan Siemens ile Türkiye'den Nurol'un oluşturduğu ortak girişimin teklif verdiği ihalede, teknik değerlendirmelerin ardından Fransa'dan ALSTOM ve İspanya'dan CAF'ın şartlı teklif vermesi ya da şartnamenin gereklerini karşılamadıklarından dolayı mali tekliflerinin açılmamasına karar verilmişti.

Güney Kore'den Hyundai ROTEM ile Kanada'dan Bombardier ve Almanya'dan Siemens ile Türkiye'den Nurol'un oluşturduğu ortak girişimin şartnameye uygun teklif vermesinden dolayı mali teklifleri açılmış, ihale komisyonu, değerlendirmelerin ardından sonucu Avrupa Yatırım Bankasına uygunluk onayına göndermişti.

TEKLİFLER

İhalede, 750 milyon avro yatırım bedeli öngörülmüştü ancak Hyundai ROTEM'in teklifiyle projenin bu aşamasının gerçekleşmesi yaklaşık 585 milyon avro tutarında kalacak. İhalenin teklifleri araçlar, sigorta, eğitimi kapsayan toplam sözleşme bedeli, araçların 5 yıllık bakımına ilişkin değişken fiyat, sözleşme döneminde ihtiyaç duyulabilecek harcamalarda idarenin kullanacağı yedek akçeler ve enerji tüketimi cinsinden teklif alındı. Firmaların teklifleri şöyle:

Haberin Devamı

Bombardier-Siemens-Nurol Ortak Girişiminin teklifi:
-Toplam Sözleşme Bedeli: 703 milyon 559 bin 967 avro
-Değişken fiyat: 183 milyon 395 bin avro
-Yedek akçeler: 52 milyon 195 bin 118 avro
-Enerji tüketimi: Kilometre başına 26,9 kilowatt/saat

Hyundai Rotem'in teklifi:
-Toplam Sözleşme Bedeli: 520 milyon 436 bin 909 avro
-Değişken fiyat: 22 milyon 979 bin 350 avro
-Yedek akçeler: 41 milyon 621 bin 845 avro
-Enerji tüketimi: Kilometre başına 23,14 kilowatt/saat

ARAÇLARIN ÖZELLİKLERİ

Projenin son ihalesiyle temin edilecek ve Gebze-Halkalı arasındaki 77 kilometrelik hatta sefer yapacak 440 adet demiryolu araçları, 22-23 metre uzunluğunda olacak. 5'li ya da 10'lu setler halinde temin edilecek araçlar, yolcunun yoğun olduğu saatlerde ya da gerektiğinde 5'li setler birbirine bağlanarak kullanılacak. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde daha sık sefer yapacak setler birbirine bağlanarak taşıma kapasitesi artırılacak.

Haberin Devamı

Proje tamamlandığında kesintisiz olarak Gebze'den Halkalı'ya 105 dakikada gidilebilecek. Saatte iki yönde 150 bin yolcu taşınacak. Metro hatlarının entegrasyonu sağlanmış olacak. Boğaz'da 2 dakikada bir çalışan trenlerle çok hızlı bir geçiş sağlanacak. Üsküdar'dan Sirkeci'ye 4 dakikada geçilecek.
Marmaray Projesi, “Demiryolu Boğaz Tüp Geçiş İnşaatı” ve “Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi ve Elektro-Mekanik İşler” ve “Demiryolu Araçlarının Temini” aşamalarından oluşuyor. Projenin denizin altından geçecek tüm tüp tünelleri 60 metre derinliğe yerleştirildi. Banliyö hatlarının iyileştirilmesi etabındaki çalışmalar da sürüyor. Projenin tümünün 2012 yılında bitirilerek işletmeye alınması hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!