Marketleri yasaklamayın şehirleri ışıklandırın

Güncelleme Tarihi:

Marketleri yasaklamayın şehirleri ışıklandırın
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2006 00:00

Avrupa Ticaret Örgütü Başkanı Peter Bernert, perakende sektörüne getirilmek istenen kısıtlayıcı yasalar yerine, şehir merkezinde alışveriş hayatının canlı tutulması gerektiğini söyledi. Bernert, "Şehir merkezleri aydınlatılarak, güvenlik sağlayarak canlandırılmalı. Bu, getirilmek istenen yasalardan çok daha önemli" dedi.

PERAKENDE Zirvesi 2006’da konuşan Eurocommerce (Avrupa Ticaret Örgütü) Başkanı Peter Bernert, perakende sektörüne getirilmek istenen yasal düzenlemelere işaret ederek, "Avrupa’da da kısıtlayıcı kanunlar konusunda çalışmalar var. Türkiye’de de benzer bir durum sözkonusu. Artık neyi nereden almak istediğine tüketici karar veriyor. Oyunun kurallarını ortaya koyan aktör tüketicidir" dedi. Kısıtlayıcı yasalar yerine, alışveriş hayatını şehir merkezinde canlı tutmanın daha önemli olduğunu belirterek, "Şehir merkezleri aydınlatılarak, güvenlik sağlanarak canlı tutulmalı. Bu perakende sektörüne getirilmek istenen yasalardan daha önemli" dedi.

TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ: Eurocommerce’in 450 milyon nüfuslu dünyanın en gelişmiş pazarı Avrupa’da 5.5 milyon şirketi temsil ettiğini ve sektörün 27 milyon kişiyi istihdam sağladığını kaydeden Bernert, Türkiye İle ilgili olarak şöyle konuştu: "Türkiye çok büyük ve çok önemli bir ülke. Türkiye’nin AB’ye katılımını diğer ülkelerin katılımIyla karşılaştıramayız. Hem gelişim ekonomisi hem de büyüklük açısıdan Türkiye farklı bir yere sahip. Türkiye, herkesin kuralları uyguladığını aklında tutmalı. Üretim belli markaları ihlal etmemeli. Bu AB’de çok önemli." AB’ye katılım sürecinde çok büyük beklentilere giren Macaristan’da insanların hayal kırıklığı yaşadığını da hatırlatan Bernert, AB’nin hiçbir zaman bir ödül olmadığını ve gelecekte de olmayacağını vurguladı.

SEKTÖRE DUR-KALK YAPTIRILMASIN: Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Yönetim Kurulu Başkanı Nuşin Oral da, Türkiye’de organize perakendeciliğin son yıllarda önemli gelişimler kaydettiğini belirterek "Perakendenin yeni başladığı dönemde gelişmenin çarkını tersine çevirmekten başka hiçbir işe yaramayacak yasa taslaklarıyla uğraşmak zaman kaybından, dur-kalk yapmaktan başka bir anlama gelmiyor" dedi. Türkiyede perakende sektörünün baş döndürücü bir şekilde geliştiğini ve 70 milyar dolarlık iş hacmine ulaştığına dikkat çeken Oral şunları söyledi:

KAYITDIŞI DARBE VURUYOR: "Yakaladığımız ivme son derece çarpıcı. Bu ivmenin yavaşlamasına tahammül edemeyiz. Bize göre perakendenin devinimine sekte vurmak ekonomiye sekte vurmak anlamına geliyor. İSO’nun bir araştırmasına göre kayıtdışı ekonominin yarattığı toplam vergi kaybı 12 milyar YTL. Bu büyüklüğün yaklaşık 4.5 milyar dolarlık bölümü KDV’deki kayıplardan, kalanın ise gelir vergisindeki kayıptan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Organize perakendeciler vergilerini eksiksiz ödüyor."

YASA İSTİHDAM KAYBI YARATIR: Perakende sektörünün şu anda 300 bin kişiyi istihdam ettiğini hatırlatan Oral "Biz sürekli büyüyelim, 7 gün 24 saat çalışalım diyoruz ama yasada çalışma günleri 7 günden 6’ya indiriliyor. Bu durum istihdama olumsuz yansıyacak. Yasa bu haliyle yürürlüğe girerse istihdamda yüzde 15 azalma olur" dedi. Perakende sektörünün enflasyonla mücadelede önemli katkıları olduğuna işaret eden Oral son 2 yılda organize perakendede fiyatların aynı kaldığını hatta bazı durumlarda gerilediğini söyledi.

PERAKENDE ENDEKSİ: Bugün bir çok ülkede perakende endeksinin önemli bir kıstas olduğunu kaydeden Oral "ABD’de perakende endeksi en önemli makro ekonomik parametrelerden biri olarak kabul ediliyor. Bu konuda Türkiye’de de bir çalışma yapmak istiyoruz. Altyapısı hazırlandı. Tüm sektörden destek sekliyoruz" dedi.

Bulgu: Vergi dairesi gibi çalışıyoruz

21 Mart’ta Sanayi Bakanı Ali Coşkun’la görüşeceklerini söyleyen AMPD Yönetim Kurulu Üyesi ve Migros Genel Müdürü Aziz Bulgu perakende sektörünün önündeki en büyük engel olan yasa taslağını görüşeceklerini belirtti. Bulgu şunları söyledi:"Türkiye şu anda çok iyi bir yere geldi. Kayıt dışıyla mücadele organize perakendeden geçiyor. Biz vergi dairesi gibi çalışıyoruz. Ancak bu yasa taslağındaki maddeler sektör açısından son derece olumsuz. Fakat ben belli bir diyalog içerisinde görüşmelerin yapılacağına inanıyorum. Özellikle yasa hiçbir taraftan oturmuyor. Saat sınırlaması getirmesi, ciro ve istihdam kaybına neden oluyor."

Bir başarı örneği: Ramstore

PERAKENDE Zirvesi 2006’da bir başarı örneği olarak Ramstore’a yer verildi. Ramstore enel Müdürü Özgür Tort Rusya’da 9 bölgede 51 mağaza ve 8 büyük alışveriş merkezine sahip olan Ramstore’un 2006 hedeflerini şöyle sıraladı: "Ramstore olarak 432 milyon dolar yatırım yaptık. 2006’da 800 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Bu rakam 2007’de 1.1 milyar dolara çıkacak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!