Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2006 00:00
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Yönetim Kurulu Başkanı Nuşin Oral, büyük mağazalara ilişkin yasa tasarısının, tüketici hakları ve ekonomiye vurulan bir darbe olduğunu savundu. Nuşin Oral, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu yasanın yürürlüğe girmesi halinde sadece perakende sektörünün değil, Türkiye’nin zarar göreceğini belirtti.
Oral, Türk perakende sektörünün, son yıllarda büyük bir atılım sergilediğini, mağazaların dünya standartlarında yönetildiğini, alışveriş merkezleri ve hipermarketlerin 10 binlerce insana istihdam yarattığını bildirerek, "Bu yasa tasarısı, aynen yürürlüğe girdiği takdirde işsizler ordusuna yeni üyeler katılacak ve kayıt dışı teşvik edilmiş olacaktır" dedi.
70 MİLYAR DOLAR: Perakende sektörünün Türkiye’deki toplam işgücünün yüzde 15’ini bünyesinde barındırdığını vurgulayan Oral, 70 milyar dolara yaklaşan bir iş hacmi ile gayri safi milli hasılanın (GSMH) neredeyse dörtte birini sektörün karşıladığını kaydetti. Sektörün, devletin vergi gelirlerinde de büyük payı olduğunu belirten Oral, "Büyük mağazaların da içinde yer aldığı organize perakende, yıllık gelirinin yüzde 30’unu vergi olarak vermektedir. Şimdi büyük mağazalar yasa tasarısı ile ilgili düşünmeden atılacak her adım bu verimli sürece sekte vurur. Ekonomimizi frenler, darbe vurur. Bakanlığımızla bu konuda yakın temas halindeyiz" dedi.
KİMSE KAZANAMAZ: Sektörün yarattığı ekonomik hacme dikkat çeken Oral, şunları kaydetti: "Bu yasa, yürürlüğe girdiği takdirde kazananı olmayan bir rekabet ortamı yaratır. Sadece büyük mağazalar değil, tüketiciler açısından da önemli kayıplara neden olur. Tüketicinin lehin e perakende mağazalarına AB standartlarının getirileceği savunuluyor. AB’nin hangi standartları diye soruyoruz."
Süper marketler vergi tahsildarıNUŞİN Oral, söz konusu yasa tasarısının hükümetin bugüne kadarki kayıt dışı mücadele yaklaşımı ile de örtüşmediğine inandıklarını belirterek, perakende sektörünün sadece yüzde 30’unun organize olduğunu, organize perakende mensubu kurumların tüm kanun ve düzenlemelere harfi harfine uyduğunu, vergilerini düzenli bir şekilde ödediğini bildirdi. Oral, şöyle dedi: "Mağazalarımız vergi tahsil daireleri gibi çalışıyor. Sektör, rekabet kanunu, tüketici yasaları ve imar yasaları ile düzenleniyor. Organize perakende bu yasalara zaten tamamıyla uyuyor. Yasa taslağının sonuçları da farklı olmayacak. Tam tersine kayıt dışına itebilecek nitelikleri endişe verici."