Demet CENGİZ BİLGİN
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2006 00:00
Amerika’da 51.5 milyar dolar büyüklüğündeki private label (market markaları) pazarı Türkiye’de 700 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştı. 2001 ekonomik krizinin alım gücü indirdiği darbeyle rekor oranda büyüyen market markaları Eylül 2005-Ağustos 2006 döneminde yüzde 21.7 oranında büyüdü.
Market markalarının, hızlı tüketim malları içinde aldığı pay ise 2004-2005 döneminde yüzde 3.4 iken, bu yıl yüzde 3.9’a çıktı. En büyük artış, yüzde 25 ile kalite ve ambalajda üretici markalarla arayı kapatan gıda kategorisinde yaşandı. Önceki yıllarda çok büyüyen temizlik kategorisi ise, üretici markalarla aralarındaki fiyat farkı azaldığı için yüzde 3.6 oranında geriledi.
ARTIŞ GEÇEN YILIN GERİSİNDE:
Retailing Institute’nün Hane Tüketim Paneli’ne göre market markalı ürünler son 4 yıldır büyümesini sürdürüyor. Market markalı ürünler pazarının çok geliştiği ABD, Avrupa ülkelerinde ise büyüme oranları yüzde 1-2 oranında bulunuyor. Market markaların, Türkiye’deki kadar hızlı büyüdüğü ülkelerin başnıda Rusya ve Ukrayna gibi zincir mağazalar ile indirim marketlerle yeni tanışan ülkeler geliyor. Retailing Institute Başkanı Renan Burduroğlu, gıda kategorisinin daha fazla tüketicinin ürünleri alıp, denemeye başladığı için büyümesini sürdürdüğünü belirterek, "Gıda ürünleri daha çok haneye giriyor. Böyle olunca da bu kategori büyümesini sürdürüyor" dedi.
BİLİNİRLİK ARTIYOR:
Burduroğlu, Türkiye’de 2001 krizinin ardından rekor büyüyen ve bu yıl yüzde 22’ye yakın büyüme yakalayan market markalarını şöyle değerlendirdi: "Krizin ardından pazarın büyüme oranı çok yüksekti. Daha sonra büyüme trendi devam etti ancak eskisi kadar hızlı değil. Market markalarıyla ilgili tüketici bilinci sürekli artıyor. Aldıkları ürünün arkasını okuyorlar, bildikleri firmaların bu ürünleri ürettiğini görüyorlar. Güven duyuyorlar. Büyüme oranlarının enflasyon artışının yüzde 11 üzerinde olması dikkate değer."