Güncelleme Tarihi:
Konferansta dünyada ve Türkiye’de markalaşma ile ilgili gelişmeleri değerlendiren Georgia State Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tamer Çavuşgil, “Veriler gösteriyorki Türkiye’de en zengin sınıftan en fakir sınıfa kadar her kesimde harcama oranı yükseliyor. Aynı zamanda orta sınıf büyüyor. Tüm bunlar markalaşma için önemli altyapı sağlar” dedi.
KÜRESELLEŞME VE İNTERNET
Çavuşgil, markalaşma sürecinin en önemli iki etkeninin küreselleşme ve internet olduğunu belirterek, “Bu sürecin olumlu yanlarından birisi LG, Samsung ve Kia gibi bir çok yeni markanın ortaya çıkması. Hızlı büyüyen varlıklı orta sınıf ayrı bir etken olurken, Amazon, eBay ve Alibaba gibi platformlar ‘en düşük fiyat’ önceliği ile olumsuz etki ediyor” dedi. İtalya’nın Türkiye’ye kıyasla yüzde 41 oranında daha az ürün ihraç ettiğini ancak Türkiye’den 5 kat daha fazla katma değer elde ettiğini anlatan Çavuşgil, “Türkiye 1 üretip, 1 katma değer elde ederken, İspanya 6, İtalya 11 kat katma değer elde etmekte. İtalya’nın en değerli 10 markasının toplam marka değeri 60 milyar dolar. Aynı dönemde Türkiye’nin en değerli 10 markası ise sadece 16 milyar dolar” diye konuştu.
Her şirketin hikayesi olmalı
KONFERANS bölümünde bir konuşma yapan Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Türkiye’deki girişimcilik hikayelerine ekonomi sayfalarında yer vermek için özen gösterdiklerini belirterek, “Gazeteci olarak bize düşen en büyük görev önemli girişimcilik faaliyetlerini ve markalaşma süreçlerini sayfalarımıza taşıyarak okura ulaştırmak. Özellikle KOBİ sayfalarımızda Türkiye’nin yaratıcı yönünü sık sık ortaya koyuyoruz” dedi.
Marka sahibi olmak bir aşktır
Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, “Biz sadece mal üreterek ihracat rakamlarını arttırmamalıyız” dedi. İlgüner şöyle konuştu: “Giderimiz ile sattığımız bedel 7 yıldır eşit. Bizim mal satmadan ya da onun üzerine gözle görülmeyen elle tutulamayan bir şey koymalıyız. Küresel olma iştahımızı arttırmalıyız. Niye Türk Markaları iştahli değiller diye düşünüyorum bu sefer karşıma iç pazarın cazibesi çıkıyor. Marka sahibi olmak bir aşktır. Ticaret kaygısı ağır bastığı sürece marka olma iştahı da azalıyor. Bunu değiştirmeliyiz.”
Odaklanmak çok önemli
P&G Marka Operasyonları Direktörü Oya Canbaş ise konferansta yaptığı konuşmada, e-ticaret ile birlikte global olmanın eskiye oranla çok daha kolay olduğunu belirterek, “Eğer kaliteli bir ürününüz varsa onu e-ticaret ile birlikte tüm dünyaya kısa bir sürede sunabilirsiniz. Burada bence önemli olan nokta sürdürülebilirlik. Aynı zaman da farklılaşma da çok önemli. Tüm işletmelerin en büyük dikkatinin odaklanmak olması gerektiğini düşünüyorum. Başarı için odaklanmak ve değer yaratmak çok önemli” diye konuştu.