Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2006 00:00
Chicago’da yaşayan Bahtışen Tunca, Türkiye’de havayolu şirketi kurdu ve MNG’nin uçağını 3.2 milyon dolara aldı. 10 milyon dolarlık ilk yatırımla yola çıkan Best Air, 1 Mayıs’ta uçmayı hedefliyor. Tunca, "Mardin’de doğdum, ilk uçuşu da Mardin’e yapmak isterim" dedi.
MARDİN doğumlu Bahtışen Tunca, ABD’nin Chicago kentinde kocası Dr. Coşkun Tunca ile birlikte kazandığı paraları Türkiye’de yatırıma dönüştürüyor. Tunca’nın kurduğu Best Air, 10 milyon dolarlık ilk yatırımla yola çıktı ve MNG Grubu’na ait yolcu uçağını satın aldı. Daha önce Ataköy Marina ihalesine de giren Bahtışen Tunca, "Best Air olarak 1 Mayıs’ta ilk uçuşumuzu yapmayı hedefledik. Mardin’de doğdum ve ilk uçuşu da Mardin’e yapmak isterim" dedi.
KTHY’Yİ ALMAK İSTEDİM:
Özel havayolu şirketi kurma fikrinin, Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) özelleştirilmesi sırasında oluştuğunu belirten Bahtışen Tunca, şöyle konuştu: "Aslında KTHY’yi almak istedim. Ancak ihale sürecini inceleyince bunun pek mümkün olamayacağını gördüm. Bu dönemde sektörü inceledim. Türkiye’de özel havayolu sektörünün çok parlak bir geleceği olduğuna inanıyorum. Bu nedenle şirketimi kurdum ve gerekli izinler için başvurdum. MNG’nin uçağını da 3.2 milyon dolara satın aldım. Şimdilik 10 milyon dolarlık bir yatırım bütçemiz var. Daha çok Avrupa ile Türkiye arasında uçacağız."
UÇAĞA OĞLUNUN ADINI VERDİ: Bahtışen Tunca, MNG’den satın aldığı MD82 tipi uçağa oğlu ’Tamçelik’in adını verdi. Tunca şöyle konuştu: "ABD’de uçuşların yüzde 80’i bu uçaklarla oluyor. Tek uçakla uçmaya başlıyoruz. Haziran başında ikinci uçağı da kiralayabiliriz. Aslında Airbus 320-321 almak istedik ancak bu konuda ilginç bir gelişme yaşadık. Türkiye’de özel havayolu şirketlerine uçak firmaları pek sıcak bakmıyorlar. Daha önce kötü hadiseler olmuş. Airbus bana ’uçaklarımızı Türkiye’ye götürecekseniz olmaz’ dedi. ABD’deki yatırımlarımla ikna oldular ve iki Airbus kiralamak için iyi niyet mektubu imzaladık."
HOSTESLER JEAN GİYECEK:
Best Air’in patronu Bahtışen Tunca, eğitimci hostesleri işe aldıklarını, 25 civarında da hostes alacaklarını belirterek, "Bizim hostesler çok spor olacak. Jean pantolon giyecekler. Tasarımlarını en iyi jean firmalarına yaptıracağız" dedi. Üst yönetim için de sektörden çok iyi transferler yaptığını söyleyen Tunca, "Eski KTHY Genel Müdürü Sadettin Gezmek, genel müdürümüz oldu. MNG’nin ticaret başkanı Ersan Akyürekli, THY ABD ve Uzakdoğu Başkanı Hüsamettin Payat, THY Yer İşletme Başkanı Seyhun Uysaler, SAGA Havayolları Kalite Başkanı Hasan Keser, Yapı
Kredi’den Erol Peçenek, MNG’nin Uçuş İşletme Başkanı Kaptan Pilot Kemal Baykal yine MNG’nin Uçuş Eğitim Başkanı Kaptan Pilot Ufuk Oral ve ilknur Erdoğan artık bizimle çalışıyor. Best Air olarak İstanbul, Antalya, İzmir, Ankara’dan; Avrupa’ya uçacağız" dedi.
Rekabetten korkmuyorum
BAHTIŞEN Tunca, yoğun rekabete sahne olan sektör için de "Türkiye’de ciddi bir yatırımcı olarak iş kurmaya çalışıyorum. Rekabetten korkmuyorum, şu andaki özel havayolu şirketleri benim başlangıç noktamdan çok daha aşağıdan başlamışlar" dedi. Tunca girişimciliğe ABD’de 500 bin
dolar sermayeyle kurduğu şirketle başladığını belirtti ve eşinin dünyaca ünlü bir kanser cerrahı olması nedeniyle ticaretle ilgilenmenin kendisine kaldığını anlattı.
ABD’de dört şirketi varBAHTIŞEN Tunca’nın eşi Dr. Coşkun Tunca’nın bir kadın kanser kliniği var. Chicago genelinde 17 hastane ile anlaşması bulunan bu klinikte çok özel hastalara bakılıyor. Bahtışen Tunca ise aile birikimlerini değerlendirmek için bugüne kadar ABD’de 4 şirket kurdu. Bunlardan bir tanesi ABD geneline hem sanal, hem de marketler yoluyla Türk gıdaları pazarlıyor. Bu şirket www.bestturkishfood.com adlı web sitesiyle internetten satış yapıyor. Bahtışen Tunca’nın en büyük yatırımı ise Chicago’da 33 milyon dolara satın aldığı bir alışveriş merkezi. Tunca’nın diğer şirketleri ise Artun Travel ve Seven Hill. Artun Travel bir turizm şirketi olarak THY’nin en iyi müşterileri arasında yer alıyor. Seven Hill ise emlak ve kredi danışmanlığı yapıyor.
11 milyon yolcu taşıyıp, 2.5 milyar dolar ciro yaptılar
TÜRKİYE’de önümüzdeki 10 yılın en hızlı gelişecek sektörleri arasında görülen özel havayolu taşımacılığına birkaç yıl içinde çok ciddi yatırımlar yapıldı. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği’ne (TOSHİD) üye 15 özel havayolu şirketinin filosunda 20’si kargo, 125’i yolcu olmak üzere 145 uçak ve 25 bin 26 koltuk kapasitesi bulunuyor. 2005 yılında 4 milyonu iç hatlar, 7 milyonu dış hatlarda olmak üzere 11 milyon yolcu taşıyan özel havayolu şirketlerinin toplam ciroları 2.5 milyar dolara ulaştı.