Marble 2010 İzmir'de başladı

Güncelleme Tarihi:

Marble 2010 İzmirde başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2010 14:50

Doğaltaş sektörünün dünyadaki en büyük fuarları arasında yer alan MARBLE 2010 İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 16. kez kapılarını açtı.

Fuarın açılış töreni Kültürpark Fuar Alanı içindeki İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde yapıldı. 35 ülkeden temsilcinin katılımıyla düzenlenen törene TBMM Maden Araştırma Komisyonu Başkan Vekili Polat Türkmen ile komisyon üyesi milletvekilleri, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Muğla Valisi Ahmet Altıparmak ve Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci de katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, fuarın ilk kez düzenlendiği 2004 yılından bu yana sergileme alanlarının yetersiz kaldığını, sektörün her geçen yıl giderek artan ilgisi ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

Sektöre yanıt verebilecek modern fuar alanı için 337 dönümlük bir alanı kamulaştırdıklarını, bu konuda kentle kaderini bütünleştirmiş kurumlarla el birliği yapma çabalarında başarısız olduklarını anlatan Kocaoğlu, şunları kaydetti:

“Önemli değil ama zaman kaybettik. Şimdi bu fuar alanının projelerini yapıyoruz. İzmir mermer fuarını dünyanın 1 numaralı fuarı haline getirecek, kenti fuarcılık sektöründe büyütecek bir fuar merkezi için proje hazırladık. Finansla ilgili bir problemimiz yok. Bugünkü hollerimizi restore ederek Türkiye'nin en büyük en büyük kongre merkezi haline getireceğiz. Bu sektör bölge olarak bizim geleneksel sektörümüz. Mermer sektörünü bıkmadan, usanmadan, madden ve manen destekleyeceğiz. Bu sektörün kentimizin ve ülkemizin kalkınmasında lokomotif olacağına inanıyoruz.”

Kocaoğlu, MARBLE 2010 fuarının, iş bağlantıları ve fuar faaliyetlerinin yanında kent ekonomisine 70 milyon dolar nakit giriş sağlayacağını hesapladıklarını da kaydetti.

Türkiye'nin coğrafi olarak dünyanın en oynak siyasi arenasında yer aldığını, bu nedenle ekonomisini sağlam tutması gerektiğini de ifade eden Kocaoğlu, “Maalesef ürettiğimizden çok tüketiyoruz. Yaşamımızı borçlanarak sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Bakanları, parlamenterleri, herkes birlik ve beraberliği istiyor. Bu olmadan bu işlerin üstesinden gelemeyiz. Hep birlikte ülkenin birlik beraberliği için çalışıp, üretirsek ülkemiz ve insanımız daha mutlu olacaktır” dedi.

İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, mermerde markalaşmanın önemine dikkat çekerek, daha fazla katma değer için bunun çok önemli olduğuna işaret etti. Totuk, Türk müteahhitlerinin de kendi ülkesinin taşlarını kullanma konusunda hassas olması gerektiğini kaydetti.

LİDERLİK HEDEFİ

Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ziya Altunyaldız, sektörün yeni fuar alanları yaratılması talebine katıldığını, İzmir, İstanbul ve diğer illerin Türkiye'nin dış ticaret hedeflerini karşılayabilen fuarcılık yatırımları yapması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nın doğal kaynaklar itibarıyla zengin olmasa da doğal taşta dünya kaynaklarının üçte birine sahip olduğunu, bu potansiyelini kullanarak ihracatta Çin ve İtalya'yı geçip, liderliğe oynaması gerektiğini belirten Altunyaldız, “Sektör potansiyelini son yıllarda kullanmaya başladı. 2000'li yıllarda 300 milyon dolar olan ihracatı 2008 sonunda 1,5 milyar dolara taşıdı. 6-7 yılda yüzde 400 artış görüldü. Bu hızla devam edersek sektör kısa sürede Çin ve İtalya'nın önüne geçerek dünya birinciliğine oynayabilir. Yılın ilk iki ayında gerçekleşen 200 milyon dolarlık ihracat da bu yılın sektör için çok başarılı olarak geçeceğinin işaretidir” dedi.
Türkiye Mermer, Doğaltaş ve Makinacıları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur, MARBLE'ın dünyanın önde gelen fuarları arasına girdiğini, her yıl yüzde 25 oranında büyüdüğünü ancak mevcut fuar alanının yetersiz kaldığını belirtti.

Onur, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeni fuar alanıyla ilgili çalışmalarını bir an önce sonuçlandırması ve “sektörün başka arayışlara girmesinin önüne geçmesini” istediklerini ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın daha çok enerjiye odaklandığını söyleyen Onur, ülke şartlarını göz önüne alarak madencilik politikasını belirleyebilecek bir madencilik bakanlığının kurulması gerektiğini kaydetti.
Törene katılan TBMM Maden Komisyonu Üyesi milletvekillerine de seslenen Onur, meclis alt komisyonunda görüşülen maden kanununda sedir ve ardıç ağaçlarının bulunduğu bölgelerde madencilik faaliyetlerini yasaklayan maddenin kaldırılmasını talep ettiklerini ifade etti. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç ise krize rağmen dünyada doğal taşa olan talebin hızla arttığını belirtti.

“Sene başından bu yana sanki sihirli bir el değdi” diyen Erdinç, bunun ABD Başkanı Obama'nın verdiği teşviklerin de bir sonucu olduğuna işaret ederek, “Maden ihracatında yüzde 21 artış var. Bu yıl iyi bir sene yaşayacağız. Mermer sektörü yine Türkiye'nin parlayan sektörü olacak. Sektör olarak artık katma değeri yüksek ürünlere yönelmek istiyoruz” dedi. Erdinç, sektörün yaklaşık 750 bin kişiye iş sağladığını, bunun 500 bininin mermer sektöründe çalıştığını da sözlerine ekledi.

Konuşmalardan sonra fuarın açılış kurdelesi kesildi. Katılımcılar toplu olarak fuar hollerini ve firma stantlarını ziyaret etti. 35 ülkeden 262'si yabancı toplam bin 146 katılımcının geldiği fuar, 43 bin 635 metre kare alan üzerinde düzenleniyor. 27 Mart'a kadar açık olan fuarı sadece profesyonel ziyaretçiler gezebiliyor. Geçen yıl bin 112 firmanın katıldığı ve 76 ülkeden 51 bin 560 kişinin gezdiği fuara bu yıl 70 ülkeden ziyaretçi bekleniyor.

Öte yandan açılış töreni sırasında CHP İzmir İl Başkanı Ekrem Bulgun, protokolde kendisine yer ayrılmaması nedeniyle töreni terk etti. Belediye Başkanı Kocaoğlu, konuşmasında protokol konusunda belli hatalarının olduğunu, bundan dolayı herkesten af dilediğini belirterek, “Bu tür toplantılarda maalesef bu tür olumsuzluklar oluyor. Belediye başkanı ve İZFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı olarak hepinizden af diliyorum” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!