Mapfre: 3 milyar dolar sermayesi olan sektörüz, 150 milyon dolar zarar ediyoruz

Güncelleme Tarihi:

Mapfre: 3 milyar dolar sermayesi olan sektörüz, 150 milyon dolar zarar ediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2011 00:00

Mapfre Genel Sigorta Genel Müdürü Serdar Gül, sigorta sektörünün 3 milyar dolardan fazla özsermayesi olduğunu belirterek, “Bunun karşılığında da 150 milyon dolar zarar eden bir sektörüz. 3 milyar doları hangi sektöre yatırırsanız para kazanırsınız” dedi.

Haberin Devamı

MAPFRE Genel Sigorta Genel Müdürü Serdar Gül, sigorta sektörünün enflasyonun üzerinde büyümesine rağmen kar edemediğini söyledi. Serdar Gül, sektörün dışarıdan farklı algılandığını belirterek, “Baktığınız zaman sigortacılar primleri topluyor, büyük karlar ediyor, yabancılar da bu sektöre akın akın geliyor şeklinde algılanıyor. Oysa bizim tarafımızdan bakarsanız, herhalde son 50 yılın en kötü iki yılını geçiriyoruz” dedi.
Serdar Gül, sigortacılığın sancılı bir dönemden geçtiğini de ifade ederek, son yıllarda sektörde hem oyuncuların hem de sermayedarların kimliğinin değiştiğini ve her gelen sermayedarın bir şekilde pazar payı büyüklüğüne ulaşmaya çalıştığını kaydetti. Dönüşümün sancılı olmasının da bu nedenden kaynaklandığını vurgulayan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yoksa hiçbir sektörde hem büyüme hem teknolojik yatırım hem insan yatırımı varken sektörün zarar etmesinin başka izahı olamaz. Sanırım sektörümüz, bu yatırımların karşılığını almaya başladığı zaman zarar eder konumdan çıkacaktır. Yüzde 11-12 büyüyen ve 3 milyar dolardan fazla özsermayesi olan, ama bunun karşılığında da 150 milyon dolar civarında zarar eden bir sektörden bahsediyoruz. Bugün 3 milyar doları hangi sektöre yatırırsanız para kazınırsınız. En azından bu parayı faize yatırırsınız, hiç olmazsa zarar etmezsiniz.”
Faiz geliri kalmadı
Serdar Gül, sektörün zarar etmesinin nedenlerine de değinerek, bunun başında şirketler arasında yaşanan fiyat rekabetinin geldiğini kaydetti. Ayrıca sektöre çok fazla yatırım yapıldığını da belirten Gül, şunları söyledi: “Zararın bir diğer nedeni de yasal düzenlemelerdir. Yanlış anlaşılmasın, bu düzenlemeler doğrudur. Bunların üzerine bir de yabancı sermayenin, pazar payında yükselme hırsını koyarsanız ve hepsini de bir seneye sıkıştırırsanız, zarar kaçınılmaz hale geldi. Hem diğer şirketlerden daha iyi hizmet vereceksiniz, hem daha ucuza poliçe satacaksınız hem de pazar payını büyüteceksiniz. Bunların hepsini yapmaya kalktığınızda, bazen sigorta matematiğini tutturamayabiliyorsunuz. İşte, 2010 yılında olan da buydu. Bir de üstüne üstlük, sigorta sektörünün tüm dünyada önemli gelir kalemlerinden biri faiz gelirleridir. Türkiye’de bu konuda da değişim yaşandı. 2008 yılında ortalama yüzde 25 faiz geliri elde ederken şimdi yüzde 7’lere kadar düştü. Tüm bunları üst üste koyduğunuzda sektör zarar etti.”

Haberin Devamı

Sektörden çıkışlar başlayacak

Haberin Devamı

MAPFRE Genel Sigorta Genel Müdürü Serdar Gül, önümüzdeki dönemde kimi sermayedarların sektörden çekileceğini belirterek, şunları söyledi: “Bu zarar sürecine dayanabilecek şirketler, yoluna devam eder. Dayanamayacak olanlar da var. Bu yerli sermaye de olabilir, yabancı sermaye de. Ama bu sektörden çıkışlar yaşanacak. 2012 yılında sektörün oyuncularında değişiklikler olacak. Bana göre bu değişiklik de pazar payı küçük olan şirketlerde yaşanacak. Aslında sektörün büyük ya da küçük oyuncusu olmak çok da önemli değil. Önemli olan yöneticilerin genel trendleri.”

Zorunlu sigortadan bile zarar etmeyi başardık

SERDAR Gül, Avrupa’da zorunlu sigortalardan zarar eden tek ülkenin Türkiye olduğuna da değinerek, bu konuda şunları söyledi: “Trafik, deprem ve zorunlu sigortalar. Satmak zorundayız, vatandaş da almak zorunda. Fiyat baskısı olmaması gerekir.  Zorunlu sigortaların hepsinde zarar ediyoruz. Bu başarıyı gösteriyoruz. Komik ama gerçek. Bu konuda gerçekten çok başarılıyız. Bu da gösteriyor ki, Türk vatandaşları zorunlu sigortaları bile en iyi fiyata alıyor.”

Haberin Devamı

Emeklilik fonları yüzde 33 büyüdü

EMEKLİLİK Gözetim Merkezi (EGM) Başkanı ve AvivaSa CEO’su Meral Eredenk, bireysel emeklilik sisteminin 2010 yılını değerlendirdi. Bugün itibariyle sistemde fon büyüklüğünün 12.1 milyar TL’ye, toplam katılımcı sayısının ise 2 milyon 288 bin kişiye ulaştığını belirten Eredenk, şu açıklamaları yaptı: “2010 yılında fon tutarı 12.1 milyar TL’ye ulaştı ve bir önceki yıla göre fon toplamında yüzde 33.09’luk artış yaşandı. 2010 yılının başında 1 milyon 990 bin olan katılımcı sayısı ise yüzde 14.93 artışla 2 milyon 288 bine çıktı. Emekli sayımızda yüzde 50.18 artışla 2 bin 864 kişiye yükseldi.”
Meral Eredenk, 2011 yılının da 2010 gibi büyüme kaydedilen bir yıl olacağını ifade ederek, küresel kriz nedeniyle ara verilen kurumsal katılım hamlesinin 2011 yılında sistemin büyümesinde önemli bir yer tutacağını vurguladı. Eredenk, “2011’de 15 milyar TL’lik fon büyüklüğüne ve 2.7 milyon katılımcıya ulaşırız” dedi.

Haberin Devamı

Axa, prim üretiminde dünya lideri

FİNANSAL derecelendirme kuruluşlarından A.M Best’in 2008 ve 2009 yılı net prim üretimlerini dikkate alarak hazırladığı listede Axa, dünya çapında sigorta şirketleri arasında birinci sırada yer alarak, “Dünyanın En Büyük Sigorta Şirketi” oldu. Axa’nın 2009 yılında elde ettiği net prim 116 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2009 verilerine göre dünya üzerinde 47 ülkede 216 bin çalışanı ile 96 milyon müşteriye hizmet veren Axa, 2008 rakamlarına göre de dünyada sigorta şirketleri arasında ilk sırada yer alıyordu. Dünyanın en büyük 25 sigorta şirketinin yer aldığı listede Avrupa menşeili şirketlerin fazlalığı dikkat çekti. Listede Avrupa menşeili 13 şirket varken Asya ve Kuzey Amerika’dan altışar şirket yer aldı. ABD listeye giren dokuz şirket ile listede en çok yer alan ülke olurken onu sırasıyla beş şirketle Japonya, ikişer şirketle Fransa, Almanya ve İngiltere izledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!