Güncelleme Tarihi:
TRAVESTİLERE yönelik eylemlerle gündeme gelen İstanbul Avcılar’da kargaşanın kaynağının ‘rant’ olduğu tartışılsa da aslında bu ilçede gayrimenkul fiyatları hâlâ çok düşük. Marmara depreminden sonra fiyatların dip yaptığı ve 2009 yılında metrobüsün hizmete girmesiyle yeniden değerlenen Avcılar’da fiyatlar şu anda metrekare başına bin-2 bin lira civarında. Son dönemde fiyatların yükselmesinde metrobüsün etkisi büyük olsa da, ilçede orta hasarlı binaları makyajlayıp değerini yükseltme yöntemine başvuranlar yüzünden fiyatlar hak ettiği kadar yükselemedi. Gayrimenkul fiyatları 5 yılda yüzde 20 yükseldi.
Değeri yükseltmek için
Avcılar’da bulunan binaların yaşı ağırlıklı olarak 30’u buluyor. Depremde bazı binaların yıkıldığı ve bir kısmının da hasar gördüğü bölgede son 10 yılda yeni binalar da inşa edilmeye başlandı. Ispartakule bölgesinde yeni konut bölgeleri kurulurken, Cihangir, Ambarlı, Denizköşkler gibi yerleşmenin yoğun olduğu semtlerde de boş arazilerde yeni konutlar inşa edilmeye başlandı. Yeni binalarda deprem yönetmeliğine dikkat edilirken, eski binalardaki tehlike devam ediyor. Deprem sonrası hasar gören bazı binalarda, ev sahipleri binanın dış cephesini düzelterek, yüksek fiyata satış yapmaya çalışıyor.
Fiyat sadece yüzde 4 arttı
Avcılar’da metrekare fiyatları yıldan yıla yükselmeye devam ediyor. 2007’de metrekare fiyatının 882 lira olduğu bölgede, 2010’da bin lira sınırına dayandı. Bundaki en büyük etken ise Eylül 2009’da metrobüsün devreye girmesi oldu. 2010’da metrobüsün devreye girmesinin etkisiyle bir önceki yıla göre yüzde 9 artış yaşandı. 2011’de yüzde 5 artışla bin lirayı aşan metrekare fiyatı, şu anda ortalama 1063 lira seviyesinde. Deniz manzaralı evlerde 1500-2 bin liraya kadar yükselebiliyor. 2012’de bir önceki yıla göre yaşanan artış ise yüzde 4.
Dönüşüm projesi yok
İstanbul’un 4 ilçesinde başlayan kentsel dönüşüm için Avcılar ile ilgili henüz net bir proje hazırlanmış değil. Kentsel dönüşümün başladığı ilçelerde dönüşüm ofisleri kurulurken, Avcılar’da böyle bir hazırlık da yok. Belediye, Bakanlıktan yetki aldıktan sonra İstanbul Üniversitesi ile çalışarak, bölgedeki yapıları tarayacak ve riskli yapı envanteri çıkaracak. Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, “Sadece yasa çıktı, belediyelere yetki verilmedi. Eğer vatandaşın rantı olacaksa dönüşümün sonuna kadar arkasındayız. Bakanımız Erdoğan Bayraktar’ın Avcılar hassasiyetini biliyorum” diye konuştu.
Kendi kendine dönüşüyor 250 bina yıkılıp yapıldı
TURYAP Avcılar temsilcisi Oğuz Çelebi, bölgede fiyatların olağanüstü yükselmediğini, rayiç değerler üzerinden artışların olduğunu belirterek, kentsel dönüşüm sebebiyle bölgede alım-satımların da bekleme aşamasında olduğunu ifade etti. Avcılar’da depremden sonra ağır hasarlı binaların yıkıldığını, orta hasarlı binalara da güçlendirme yapıldığını anlatan Çelebi, “Depremden bu yana 250 civarında bina yıkılıp yeniden yapıldı. Burada kendi kendine bir dönüşüm var. Bazı kişiler anlaşıp, binaları yeniden inşa ediyorlar. Denizköşkler’de, Merkez Mahallesi’nde, Ambarlı Mahallesi’nde dönüşüm var” diye konuştu. Avcılar’da ikinci el binalarda metrekare fiyatının 800-1000 lira arasında olduğunu, sıfır dairelerde 1500 liraya çıktığını söyleyen Çelebi, kiraların ise 600 liradan başladığını, deniz manzaralı dairelerde ise 2 bin liraya kadar çıktığını ifade etti. Bölgede satılık fiyatlar ise deniz manzaralı evlerde 150 bin liradan başlayıp, 500 bin liraya çıkıyor.
Öğrenciler için yeni konut projesi
AVCILAR, deprem riski nedeniyle gündeme gelse de, markalı konut projelerinin de tercihi olmaya başladı. Astay Gayrimenkul, Academia Apartments adı altında İstanbul Üniversitesi kampusunun çevresinde 334 konuttan oluşan bir proje inşa etti ve projede yaşam başladı. Projedeki kiraların şu anda 750 liradan başladığı belirtiliyor. Avcılar’daki bir diğer markalı proje de Toya Yapı ve Gül İnşaat işbirliğiyle hayata geçirilen Avcılar Park projesi oldu. 19 blok üzerinde 276 daire, 50 mağaza ve bir süpermarket olarak tasarlanan projede, teslim tarihi de yaklaşıyor.