Güncelleme Tarihi:
Salihli'de Demirköprü Barajı'nın kapasitesinin dolması nedeniyle kapaklarının açılması sonucu bölgedeki tarım arazileri su altında kaldı.
Yağış nedeniyle tam doluluğa ulaşan Demirköprü Barajı'ndaki suyun tahliye edildiği Gediz Nehri'nde taşkın oluştu. Taşkın sonucu, bölgedeki bazı tarım arazilerinin zarar gördüğü bildirildi.
Çiftçilerden Ercan Özgörmen, gazetecilere yaptığı açıklamada, sebze üretimi yaptıkları tarım arazilerinin su altında kaldığını belirtti. Özgörmen, bölgenin afet bölgesi ilan edilerek, zararlarının karşılanmasını istediklerini söyledi.
Bölgede arazisi bulunan Manisa Belediye Meclisi üyesi Ömer Bingöl de “Manisa'nın şu anda en önemli sorunu bağların sular altında kalmasıdır. Sebzelerin, üzümlerin hepsi gitti. En az 80 bin dönüm arazi su altında. Çiftçiler mağdur durumda” diye konuştu.
“Gediz Nehri ıslah edilmeli”
Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman da gazetecilere yaptığı açıklamada taşkının önlenmesi için Gediz Nehri'nin acilen ıslah edilmesi gerektiğini kaydetti.
Manisa'da çiftçilerin benzer afeti, 1981'de yaşadığını belirten Sorman, şöyle konuştu:
“Barajın kapaklarının ne zaman kapatılacağını bilmiyorum. Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak'tan gelecek suya göre hareket edileceğini biliyorum. Bu durum özellikle Turgutlu ve Menemen'e kadar uzanan Gediz havzası güzergahındaki tüm tarım alanlarını etkiliyor. Bu da binlerce dönümlük tarım alanı demektir.”
“Afet Yasası çiftçiyi koruyan bir yasa değil” diyen Sorman, ürünün yüzde 40'ının kaybedilmesi şartı arandığını kaydetti.
Sorman, “Yine de hükümetin çiftçiye yardım elini uzatması gerekir. Elektrik ve banka borçları sıfır faizle ertelenmeli ve yine sıfır faizle yaşam kredisi verilmeli. Sular çekilmediği takdirde çiftçimiz ilaçlama bile yapamaz” diye konuştu.
Öte yandan Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz'ün talimatıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve acil afet birimlerinin hasar tespit çalışması yapacağı öğrenildi.