Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de güneş enerjisi sektöründe büyüme hedefine sahip olan şirketlerden biri de Zorlu. Özellikle çatı tipi güneş enerjisi santralleri pazarı ile ilgileniyorlar. Zorlu Enerji iştiraki Zorlu Solar’ın Direktörü Evren Evcit, güneş enerjisi sistemi kurma maliyetlerinin son beş yılda yarının altına indiğini vurgularken, yakında Vestel’in fabrikasına dünyanın en büyük solar çatısını kuracaklarını anlatıyor. Vestel’in Manisa tesislerinin dünyanın en büyük endüstri komplekslerinden biri olduğuna dikkat çeken Evcit, “Dünyanın en büyük beyaz eşya üretim tesislerinden ve orayı dünyanın en büyük solar çatılarından biri yapmak gibi bir gayemiz var. Toplamda 437 bin metrekare çatı alanı üzerine 80 megavat (MW) civarında bir kurulum yapabiliyoruz. Bu sene yönetimden onayını aldık, 80 MW büyük bir proje, adım adım yapıyoruz. Dünyanın en büyük solar çatıları arasında ilk üçe girer diye düşünüyorum. Avrupa’nın en büyüğü olur” diyor.
7 YILDA GERİ DÖNÜYOR
Geçtiğimiz aylarda çıkan son kaynak tedarik tarifesi düzenlemesi ile OSB’lerde enerji fiyatlarının arttığını dile getiren Evcit, “Elektrik fiyatlarındaki artışla Vestel’in çatısına kurduğumuz solar sistemin geri dönüşünü kabaca 7-7.5 yıllara getirebiliyoruz. Sanayi için çok uzun bir süre değil bu, zira kurduğunuz andan itibaren sistemin geri dönüşü başlıyor. Çünkü fatura ile dışarıya verdiğiniz parayı içerde tutuyorsunuz. 7.5 yıl geçtiğinde çatımızdaki sistem tamamen amortize olmuş, neredeyse sıfır maliyetle enerji üretimi yapacak bir sistem haline geliyor” şeklinde konuşuyor. Kurulan güneş sisteminin fabrikanın enerji ihtiyacının tamamını karşılayıp karşılamayacağını sorduğumuzda Evcit, “Yüzde 100’ünü karşılayamaz çünkü tesis çok büyük ama tüm çatıya panel kurabilirsek, elektrik maliyetinin yüzde 15-20’sini bu şekilde karşılayabilecek. Vestel’e rekabet açısından çok büyük bir avantaj sağlayacak çünkü enerji maliyeti aslında elektronik üretimindeki toplam maliyetin önemli kalemlerinden biri” diyor.
2 BİN DOLAR CİVARINDA
Son beş yılda çatılara güneş enerjisi sistemi kurma maliyetinin önemli ölçüde düştüğünü anlatan Evcit, “Kabaca yarının altına indi rakamlar. Dört kişilik ortalama bir evin tüketimini yaklaşık 2.5 kilovatlık bir sistem karşılayabiliyor. 2.5 kilovatlık bir sistemin de maliyeti 2 bin dolar civarında. Burada sistem maliyetinden bahsediyoruz, izinler ve o süreçteki maliyetler de cüzi bir yere gelirse aslında sistem maliyetiyle bu işi çözebiliriz demektir” yorumunu yapıyor.
ENERJİDEKİ CARİ AÇIĞI KAPATABİLİRİZ
ÇATIDER rakamlarına göre konutta toplam GES için kullanılabilir alanın 232 milyon 400 bin metrekare, ticari binalarda ise 214 milyon 600 bin metrekare olduğunu anlatan Evcit, şöyle konuşuyor: “Megavat olarak ise konutlarda GES kurulabilme potansiyeli 23 bin 240 MW, ticari binalarda da 21 bin 460 MW. Konut ve ticari çatıların toplamı Türkiye’nin mevcut kurulu gücünün yaklaşık yarısına karşılık geliyor. Bu çok ciddi bir potansiyel. Nasıl inşaat sektörü Türkiye’nin büyümesini son 10 yılda bir lokomotif görevi gördü, güneş sektörünün aslında böyle bir potansiyeli var. Aynı zamanda bu potansiyelin enerjideki cari açığı kapatmada da çok büyük bir faydası var. 40 GW’lık bir yatırımdan bahsediyoruz, aşağı yukarı 40 milyar dolarlık bir yatırım.”
BİZ ÇATIDAN DEĞİL SAHADAN BAŞLADIK
SOLAR pazarında, santraller ve çatı kurulumları olmak üzere iki ayrı segment olduğunu söyleyen Evcit, şunu söylüyor: “Avrupa’da yüzde 70’i çatı kurulumu, yüzde 30’u santraller. Türkiye’de biraz farklı başladık biz çünkü çok girişimci bir halkımız var. Aslında lisanssız enerji üretim yönetmeliği bir öztüketim modeliyle başladı ama tüketimle alakalı bir sınır koymadığımız için, bunu bir yatırım projesine döndürdük ve güneş santralleri oluştu. Türkiye’de 4 bin 600 MW’lık bir kurulum oldu. Kötü mü oldu? Hiç de kötü olmadı. Gelişimi biz çatıdan değil sahadan başlattık. Ama bunun şuna faydası oldu: Bir altyapı oluştu, insanlar soları öğrendi, yan sanayici oluştu, bir endüstri oluştu. Şimdi çatının önündeki engelleri kaldırıp, yolunu açarsak aslında tecrübeli bir ekosistem var Türkiye’de. Çatı sistemlerinde, tükettiğinizi çatınızda üretebiliyorsunuz. Kayıp-kaçak derdiniz yok, tarife derdiniz yok.”