Güncelleme Tarihi:
Karaboran, yabancı sermayenin Türkiye'de en çok tercih ettiği bölgeler arasında yer alan Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nin büyük sanayi grupları için iyi bir üretim merkezi olduğunu kanıtladığını ifade etti.
Halen bölgede Finlandiya'dan Hindistan'a 10'nu aşkın ülkeden çok sayıda yatırımcının üretim tesisi bulunduğunu belirten Karaboran, gelen taleplere yanıt verebilmek amacıyla açılan 4. kısmın ilk etabının kısa sürede yüzde 70 doluluğa ulaştığını kaydetti.
Bölgede 128'i faaliyette olmak üzere 182 firmanın yer aldığını, 19 tesisin inşa aşamasında olduğunu, 28 tesisin de proje sürecinde bulunduğunu dile getiren Karaboran, şöyle konuştu:
“Manisa, uluslararası arenada aldığı ödüllerle dünyanın en iyi sanayi kentleri arasında yerini aldı. Son olarak Çin, Manisa OSB'yi en uygun yatırım bölgeleri arasında gösterdi. Tanınan bir sanayi bölgesi olmamız nedeniyle bölgemizi bir çok aracı kuruluş ziyaret ediyor. Son olarak Fransız Schnider Elektrik ve Hindistanlı TAFE Traktör, bölgede tesis kurma kararı aldı. Her iki tesisin de bu yıl sonunda tamamlanması bekleniyor.”
Karaboran, otomotiv yan sanayinde de iyi bir konumda olduklarını kaydederek, şunları söyledi:
“Artık bir otomobil fabrikası istiyoruz. Bu konuda birden fazla proje üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı ile iyi bir işbirliğimiz var. En büyük hedefimiz bir ana sanayi şirketini buraya getirmek. Altyapımız hazır, Bursa ve Kocaeli bölgesine göre avantajlarımız var. Yaptığımız çalışmalarda iyi noktadayız. Kriz sonrası süreçte mutlu haberi alacağımızı düşünüyoruz.”
“KRİZİN ETKİSİ GEÇİYOR”
Bölge Müdürü Karaboran, krizin Manisa OSB'deki firmaları önemli ölçüde etkilediğini, kapasitelerin daraldığını ve Aralık ayında enerji tüketiminin ciddi oranda düştüğünü söyledi.
Nisan ayıyla birlikte yeniden hareketliliğin gözlendiğini belirten Karaboran, Aralık ayına göre elektrik tüketiminin yüzde 33 arttığını, ancak 2007 yılındaki seviyesine henüz ulaşılamadığını kaydetti.
Krizin Manisa'yı Türkiye geneli kadar etkilemediğini, işsizlik oranlarının en fazla yüzde 12 olduğunu tahmin ettiklerini söyleyen Karaboran, “Bölge yavaş yavaş silkelenmeye ve krizden çıkmaya başlıyor. İstihdam kayıpları Türkiye geneliyle kıyaslanamayacak derecede iyi. Bazı fabrikaların tekrar eleman almaya başladığını gözlemliyoruz” dedi.