Manisa’dan 1 milyonuncu buzdolabını da gönderdi 200 milyon Euro’yu buldu

Güncelleme Tarihi:

Manisa’dan 1 milyonuncu buzdolabını da gönderdi 200 milyon Euro’yu buldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2010 00:00

Indesit Company, Manisa’da bulunan fabrikasından 1 milyonuncu buzdolabı ihracatını gerçekleştirip 200 milyon Euro’luk gelire ulaştı. Indesit Company Türkiye Genel Müdürü Andrea Ojetti, Türkiye’de yüzde 10.4 pazar payına ulaştıklarını belirtti.

AVRUPA’nın önde gelen beyaz eşya üreticilerinden Indesit Company, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde (MOSB) bulunan fabrikasından 1 milyonuncu soğutucu ihracatını gerçekleştirdi. Manisa’dan bir milyonuncu soğutucuyu ihraç edilmek üzere TIR’a yükleyen Indesit Company Türkiye’nin Genel Müdürü Andrea Ojetti, “ Bu 200 milyon Euro’luk bir rakama tekabül ediyor. 1 milyon rakamı psikolojik bir bariyerdi” dedi.

Yüzde 80’i Avrupa’ya

Beş yıl önce Manisa’daki fabrikalarında 200-300 bin adet üretimle başladıklarını hatırlatan Ojetti, 1 milyonuncu ihracatın hikayesini şöyle anlattı: “Bunu nasıl başardık? Başka yerlerdeki üretimi buraya kaydırarak yapmadık. Manisa fabrikasında bu yılın sonuna kadar 1 milyon 300 bin adet üretim yapılacak. Bunun yüzde 80’ini Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, Uzak Doğu, Orta Asya ve Amerika’ya ihraç etmiş olacağız. Yaptığımız yatırımlar önemli olsa da bu başarıdaki en önemli unsur insan faktörü. 900 olan çalışan sayımız sezonda 1500’e çıkıyor. Gece gündüz vardiyalı çalışmayla üretim gerçekleştiriliyor.”

Pazar bizsiz olmaz

Türkiye’de ekim ayında yüzde 10.4 pazar payına ulaştıklarını ifade eden Ojetti, şöyle konuştu: “Bu rakam az görünebilir. Ama pazarda marjinal olmamak için yüzde 10 kritik bir seviye. Bunun üzerinde kalmak önemli. Yüzde 10 pazar payınız varsa, bu demektir ki pazar sizsiz yapamaz. Beş yıl önce geldiğimde pazar payımız yüzde 4 civarındaydı. Yüzde 10 önemli ama durmak yok, ileride ne yapabiliriz ona bakıyoruz. Bundan sonraki hedefimiz yüzde 15 ki bundan uzak değiliz. Örneğin buzdolabı kategorisinde yüzde 13 pazar payımız var.”

Fabrikaya ek yapılıyor

Indesit Fabrika Müdürü Turgay Dağ ise, Indesit Company’nin Manisa’nın en büyük yabancı yatırımı olduğunu belirterek, toplam 250 bin metrekare alana kurulu fabrikaya 10 bin metrekare daha ilave yaptıklarını söyledi. Dağ, firmanın dünyada 17 fabrikada üretim gerçekleştirdiğini, bunlardan Manisa fabrikasının yerinin ayrı olduğunu vurguladı.

Eskiden gösterileni üretirdik, şimdi biz dizayn yapıyoruz

INDESIT Fabrika Müdürü Turgay Dağ, Manisa fabrikasında üretimi gerçekleştirilen ödüllü buzdolabı Quadrio’nun kendileri için özel bir yerinin olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: “70 santimde 4 kapılı dolap sadece burada üretiliyor. Enerjiden yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Bu çerçevede iki senede kendi fiyatını amorti ediyor. Üst çekmecesi hem buzdolabı, hem derin dondurucu olabiliyor. Bu anlamda da tek. Quadrio 2009 yılında İtalya’da en iyi ürün seçildi. Burada üretmek gurur verici. Eskiden bize gösterilen ürünleri üretirdik şimdi dizayn yapıyoruz.”

Yatırımın üçte biri ürün geliştirmeye gidiyor

INDESIT Company Türkiye Genel Müdürü Andrea Ojetti, Capital500 listesinde ‘ihracatta en büyük atak yapan 3. şirket’ seçildiklerini söyledi. “Böylece kriz senesinde kendimizi ispat etmiş olmuştuk aslında” diyen Ojetti, şöyle devam etti: “Dünya çapında tüm fabrikalarımızda yeni ürün geliştirme konusunda ‘inanılmaz bir çaba’ harcıyoruz. Yaptığımız yatırımların üçte biri yeni ürün geliştirmeye gidiyor. Başarılı olmanın tek yolu da bu, zira beyaz eşya sektöründe inanılmaz bir rekabet var. Eğer yenilikçilik konusunda en iyi olmazsanız, fiyat-kalite dengesini iyi oturtamazsanız pazarda kalmanın imkanı yok. Dolayısıyla her 2-3 yılda bir fabrikadaki hatlar, ürün grupları yenileniyor.”

16 bin çalışanı var

Indesit Avrupa’nın önde gelen solo ve ankastre ev aletleri üreticisi.
İtalya, İngiltere ve Rusya gibi marketlerde lider.
1975’te kurulan ve 1987’den beri Milano Borsası’nda işlem gören Indesit Company 2009 yılında 2.6 milyar Euro satış rakamına ulaştı.
Indesit’in dünya çapında toplam 17 üretim tesisi ve 16 bin çalışanı bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!