Mandalina ihracatı başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Mandalina ihracatı başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2008 13:55

EGE Bölgesi'nin geleneksel ürünlerinden satsuma mandalinanın ihracatı 13 Ekim'de başlıyor.

Ege Bölgesi satsuma mandalina rekoltesindeki yüzde 30 artış, İspanya'nın rekoltesinin düşük olması ve döviz kurundaki artış Türk ihracatçılarını umutlandırdı.

Kabukları soyulurken tadından önce aromatik kokusu ile keyif veren ve sonbaharın habercisi olan satsuma mandalinde ihracat sezonunun 13 Ekim'de başladığı açıklandı. Bu sezon Ege Bölgesinde 201 bin 823 ton satsuma mandalin rekoltesi beklenirken rekoltenin geçen yıla göre yüzde 30 artış gösterdiği hesaplandı.

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, geçen sezon Türkiye geneli 71 milyon 676 bin dolarlık, Ege Bölgesi'nde ise 6 milyon 43 bin dolarlık satsuma ihracatı gerçekleştirildiğini belirterek, “Ege Bölgesi, mandalina rekoltesinde 2008 yılında yüzde 30'luk artış oldu. Önemli rakibimiz İspanya'nın rekoltesinde düşüş var. Kurlardaki kıpırdanma da bizleri umutlandırıyor. Türk ihracatçıları olarak kendi kendimize rekabete girmediğimiz takdirde 90-100 milyon dolar arası ihracat rakamına ulaşabiliriz. Türk ihracatçısı olarak birbirimizle rekabet etmediğimiz takdirde başarılı bir sezon geçirmek için her türlü şart hazır durumda” dedi.

Türkiye'nin satsuma ihracatında ülkeler bazında başı Rusya, Ukrayna ve İngiltere çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!