Güncelleme Tarihi:
Bütçe rakamları açıklandı
Maliye vergi indirimini son anda sildirdi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, para politikasına mutlaka daha güçlü destek vermeleri gerektiğini belirterek, “Bunun için gerekirse maliye politikası tedbirlerini de açıklarız” dedi. Şimşek’in sözleri, vergi artışı ve yeni vergi mi olacak, sorusunu gündeme getirdi.
Bakan Şimşek, Mart ayı ve 2011 yılı bütçesinin ilk çeyrek sonuçlarını bir basın toplantısıyla değerlendirdi. Şimşek, bundan sonraki dönemde para politikasına mutlaka daha güçlü destek vermeleri gerektiğini, bunun için de gerekirse yeni maliye politikası tedbirlerini açıklayabileceklerini söyledi. Şimşek, bu tedbirlerin gelir artırmak için değil tamamen makro ekonomide istikrarı sağlayacak ve cari açığı azaltacak tedbirler olacağını vurguladı. Maliye politikalara ilişkin yeni tedbirlerin şu an gerekmediğine dikkat çeken Şimşek, “Ancak gerekli olursa para politikasına destek amacıyla bazı tedbirler alabiliriz” dedi.
YENİ BAŞKANA DESTEK Mİ?
Bakan Şimşek’e bu tedbirlerin yeni Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya destek için mi alınacağı sorusu soruldu. Şimşek, “Bizim için kurumlar önemlidir. Ayrıca önceki başkana da teşekkür ediyorum çok başarılı bir yönetim sergiledi. Para ve maliye politikasında çok iyi bir koordinasyon sağlandı” dedi. Tedbirlerin neler olabileceği, hangi vergilerin artırılabileceği sorusuna ise Şimşek, spekülasyon olmaması için tedbirlerin neler olabileceği konsunda birşey söylemek istemediğini bildirdi.
TEDBİRLER SEÇİM SONRASI MI?
Tedbirlerin seçim sonrasında mı açıklanacağına ilişkin bir başka soruya ise Şimşek, hiçbir şekilde böyle düşünmediklerini vurguladı. Merkez Bankası’nın aldığı kararlarla bankaların 41 milyar liralık parasının sıfır faizle Merkez Bankasına park edildiğini anımsattı. Böylece kredi genişlemesinin engellendiğini belirten Şimşek, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu artışının da seçim öncesi yapıldığına işaret etti. AKP hükümetlerinin bu şekilde Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştirdiğini kaydeden Şimşek, seçime gidildiği bir ortamda partinin kısa vadeli çıkarlar yerine memleketin uzun vadeli çıkarlarını düşünerek ekonomiyi soğutucu tedbirler aldığını vurguladı.
Para politikasına ilişkin alınan kararların sonuçlarının 6 ila 18 ayda görüldüğünü belirten Şimşek, bu nedenle öncelikle alınan kararların sonuçlarını görmek istediklerini söyledi. Şimşek, “Tedbirleri seçim sonrasına bırakmayacağız” dedi.
Şimşek, makroekonomik gelişmeler, Mart ayı ve Ocak-Mart dönemi bütçe gerçekleşmelerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, bütçede hedefin ötesinde çok başarılı bir performans gerçekleştirildiğini ifade etti.
Vergi gelirlerinin faiz hariç giderleri karşılama oranının 2010 yılına göre yüzde 88,9'dan yüzde 97,6'ya çıktığını kaydeden Şimşek, bunun ve diğer rakamların 2011 yılı hedeflerinin gerçekçi olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.
2011 bütçe hedeflerine çok rahat şekilde ulaşacaklarını ifade eden Şimşek, bundan sonraki dönemde de mali disipline devam edeceklerini dile getirdi.
PETROL FİYATLARI BÜYÜK RİSK
Bakan Şimşek, toplantıda dünya ve Türk ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Bugün itibariyle dünya ekonomisinde küresel büyüme beklentilerinin zayıflamaya başladığını, buna karşılık küresel enflasyonist beklentilerin yükseldiğini kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:
“Bu da maliye politikalarının sıkılaştırılmasını gerektiriyor. Bu sıkılaştırmalar da başladı. Faizlerin yükseldiğini görüyoruz. Bu yılın ilk çeyreğinde ham petrol fiyatları yüzde 20 arttı. Ham petrolde 4 aydaki fiyat artışı ise yaklaşık yüzde 40 oldu. Bu büyüme ve enflasyonu olumsuz etkileyen önemli bir risktir. Petrol fiyatlarının geldiği nokta dünya ekonomisi için çok büyük bir risktir.”
AVRUPA’DA DURUM
Türkiye’nin en büyük ticari partneri Avrupa’da güçlü avro, yükselen bir faiz olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Avronun güçlenmesi, Türkiye'nin dış dengesi için, turizm için olumlu ama bu durum AB'yi olumsuz etkiliyor, büyümeyi olumsuz etkiliyor. Kamu borçlarının sürdürülebilirliğine ilişkin endişeler de devam ediyor. Bunlar da çıkışı zorlaştırıyor. Bu endişeler 880 milyar avroluk pakete rağmen giderilemedi” dedi.
Dış ekonomiyi etkileyen diğer bir faktörün de Japonya'daki büyük deprem olduğuna dikkat çeken Şimşek, küresel ekonominin ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Bu durumun ‘büyüme beklentilerini aşağı, enflasyon beklentilerini ise yukarı çektiğini’ vurguladı.
TÜRKİYE’NİN DURUMU İYİ
Şimşek, dünya ekonomisindeki bu duruma karşın Türkiye ekonomisinin 2010 yılında güçlü bir çıkış yaptığını, yüzde 3,5'luk hedefine karşılık yaklaşık yüzde 9 büyüme gösterdiğini söyledi.
Kriz dönemi GSYİH 100 olarak alınırsa, bugün ekonomide 105,4'lük bir rakama ulaşıldığını kaydeden Şimşek, “Türkiye kriz öncesine göre çok daha iyi bir duruma geçti” dedi.
Enflasyonun da yüzde 7,5'luk hedefin altında gerçekleştiğini ve 2010 yılının yüzde 6,4'lük enflasyonla kapatıldığını kaydeden Şimşek, faizlerdeki düşüşün de devam ettiğini, aynı şekilde Türkiye'nin risk priminin aşağı indiğini vurguladı.
Geçen yıl 1,3 milyon vatandaşa iş ve aş bulunduğunu ifade eden Maliye Bakanı, buna karşılık 2010 yılının cari açığın arttığı bir yıl olduğunu da belirtti. Bunun petrol fiyatları ile iç talepteki artıştan kaynaklandığını ifade eden Şimşek, “Ancak, biz geleceğe ümitle bakıyoruz. Türkiye'nin geleceğine ilişkin makroekonomik görünüm pozitif” diye konuştu.
ZAYIF YANIMIZ PETROL
Türkiye’nin güçlü yanlarının yanı sıra zayıf yanları da bulunduğunu belirten Şimşek, “Petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle ciddi bir enerji faturasıyla karşı karşıyayız. Bu cari açıkta artış olarak bize yansıyor. Bunun için para politikalarında sıkılaştırmaya gittik. Maliye politikasını da sıkılaştırıyoruz. Ben bazı yorumlara şaşırıyorum, maliye politikalarında gevşeme varmış. Bütçe açığı geçen seneye göre yüzde 64 düşmüş. Bu nasıl gevşeme” diye sordu. FTAN 14 MİLYAR TAHSİL EDİLEBİLECEK
Bakan Şimşek, yeniden yapılandırmadan yararlanmak için son iki haftaya girildiğine dikkat çekerek, vatandaşları bu fırsattan yararlanmaya çağırdı. Pazartesiden itibaren vergi dairelerine gitmeden internet üzerinden yapılandırmaya başvurulacağı müjdesi verdi. Şimşek, bugün itibariyle sadece vergi alanında 2 milyon 457 bin dosyanın yeniden yapılandığını, bunun 2 milyon 172 bin mükellef anlamına geldiğini söyledi. Bu sayede 14.3 milyarlık tahsilat yapılabileceğini açıkladı.