Maliye: Ya Deprem Vergisi gelecek ya KDV artacak

Güncelleme Tarihi:

Maliye: Ya Deprem Vergisi gelecek ya KDV artacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı, Deprem Vergisi olarak adlandırılan ek vergi konusunda ısrarlı. Bakanlık yetkilileri, ek vergi oranlarının iş dünyasının tepkisi nedeniyle düşük tutulması durumunda, bu açığın KDV artırımı ile kapatılacağını belirtiyorlar.

Maliye Bakanlığı, 2000 yılı bütçe hedeflerine ulaşılabilmesi ve deprem bölgesindeki yaraların bir an önce sarılabilmesi için, kamuoyunda deprem vergisi olarak nitelenen ek vergilerin kısa sürede uygulamaya sokulması gerektiğini belirtiyor.

A.A.'nın haberine göre, 2000 yılı bütçe tasarısının hazırlanarak TBMM'ye sevkedilmesinin ardından, tasarıda öngörülen gelir hedefine ulaşılabilmesine dönük arayışlara hız verildi. Bu çerçevede, depremin yol açtığı ekonomik kayıpları gidermek amacıyla TBMM'ye sevkedilen deprem vergilerine ilişkin yasa tasarısı yeniden güme geldi. Gelirler Genel Müdürlüğü yetkilileri, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile emlak, motorlu taşıtlar ve cep telefonu sahiplerinden ek vergi alınmasını öngören tasarı üzerinde yeniden çalışmaya başladı.

KDV ARTABİLİR

Bu çalışmalarda, tasarıda yer alan vergi oranlarının yeniden düzenlenmesi konusu da gündeme gelirken, bu konudaki kararın yapılacak üst düzey görüşmelerden sonra verileceği bildirildi.

Ancak yetkililer, yaklaşık 600 trilyon lira beklenen Deprem Vergisi'nde oranların çok fazla aşağı çekilmemesi gerektiğini, aksi halde istenen neticeye ulaşılmasının güçleşeceğine de dikkat çekti.

Maliyeciler, Deprem Vergisi oranlarının özellikle iş dünyasının talepleri doğrultusunda çok fazla aşağı çekilmesi durumunda, ortaya çıkacak gelir ihtiyacının karşılanması için, bu defa KDV oranlarında bir artışın gündeme gelebileceğini ifade ediyor.

Yetkililer, vergide öngörülen hedeflere ulaşılabilmesi için öncelikle deprem vergisinin uygulamaya koyulması gerektiğini, ancak burada atılacak geri adımların, KDV gibi başka alternatifleri de tartışılır hale getireceğini vurguluyor.

Maliyeciler, Deprem Vergisi'ndeki gelişmeye bağlı olarak yeni yılda KDV oranlarında bir düzenlemeye gidilmesi durumunda bunun yüzde 15'lik genel oran ya da genel oran ile yüzde 23'lük lüks tüketim malları grubundaki KDV'nin 1 veya 2 puan arttırılması şeklinde gerçekleştirilebileceğini belirtiyor.

Yapılan hesaplamalara göre, KDV oranlarındaki 1 puanlık artış, 2000 yılı bütçe tasarısındaki vergi hedeflerine göre, devlete yaklaşık 400 trilyon liralık bir katkı sağlıyor.

Yetkililer, ortaya çıkan ekonomik kayıpların deprem vergisi ile giderilmesi durumunda ise KDV artışına ihtiyaç kalmayacağını da ifade ediyor.

Makam otosu yerine taksi fişi geliyor

Maliye Bakanı Sümer Oral, ekonomik politikaları uygulamak için artık bütçelerin önemi kalmadığını söyledi. 2000 yılı bütçesi hakkında parti grubuna bilgi veren Oral, bürokratlara ‘makam otomobili yerine taksi fişi vermeye’ başlayacaklarını söyledi. Oral, önceki gün ANAP grubunun basına kapalı bölümünde yaptığı konuşmada, bütçelerin etkinliğinin kalmadığını ve tıkandığını söyledi. Oral, bütçe büyüklükleri ile ilgili milletvekillerine bilgi verirken, yüzde 15 olarak öngörülen memur zammına daha sonra ek yapabileceklerini bildirdi. Oral, gelirlerde meydana gelecek artışa bağlı olarak 2 veya 3 puanlık bir ilavenin sözkonusu olabileceğini söyledi.

ANAP'lı milletvekilleri, bütçe açığının sorumlusu olarak devletteki savunganlığı gösterdiler. Kamran İnan, özel olarak incelediği Dışişleri Bakanlığı'ndaki savunganlığın halen devam ettiğini ve bunun bütçeye yük getirdiğini söyledi. Oral ise bunun üzerine makam otomobillerinden örnek vererek, ‘‘Bu otomobillerin fazla yükü var. Hem bakım, hem benzin, hem şoför istihdamı açısından sıkıntı yaratıyor. Bunun yerine taksi fişi uygulaması getirmek istiyoruz. Böylece yeni makam otomobilleri alma durumunda da kalmayız’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!