Güncelleme Tarihi:
SPREYLERDE itici gaz olarak kullanılan aerosol üreticilerine yönelik sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) satışlarının ÖTV’den muaf tutulması, yeni bir vurgun yönteminde dönüşünce Maliye Bakanlığı uygulamada değişikliğe gitti. Bundan böyle şirketler önce ÖTV’yi ödeyecek, sonra yaptıkları satışın belgesini göstererek, vergi iadesini alabilecek. Böylece tıpkı 10 numara yağ sorununda olduğu gibi, akaryakıt sektöründe yapılan vurgunların önüne geçilmesi hedefleniyor.
PARFÜM YERİNE OTOMOBİLE
Hürriyet’in de ağustos ayında “Parfümgaz” haberinde gündeme getirdiği, deodorant, köpük, tıraş kremi ve spreylerde kullanılan vergisiz LPG’nin bazı akaryakıt istasyonlarında otogaz olarak satılması Maliye Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Kozmetikte kullanılan LPG’den ÖTV alınmazken, istasyonlarda otogaz olarak satılan LPG’den ton başına yaklaşık bin 600 lira ÖTV alınması akaryakıtta yeni bir vurgun yöntemine dönüşmüştü. Tatlı kâr peşinde koşan bazı kişiler, tabela şirketler üzerinden kozmetikte kullanacakmış gibi aldıkları vergisiz LPG’yi, istasyonlarda otogaz olarak satıyor, böylece aradaki yüksek vergi farkını vurguna dönüştürüyordu.
RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI
17 Ekim Cuma günü Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile aerosol üretiminde kullanılmak üzere alınan LPG için artık önce vergi ödenecek, daha sonra ödenen ÖTV iade edilecek. ÖTV’nin iade edilmesi için imalatçıların LPG’yi aerosol üretiminde kullanmış olduğunu ispat etmesi gerekecek. Sektör yetkilileri, bu kararı “Kokusuz LPG, itici güç olarak kozmetik sektöründe kullanılıyor. Maliye Bakanlığı sektör gelişsin diye böyle bir imkan sağlamıştı. Ancak kolay kazanç peşinde koşanlar bunu istismar ediyordu. Kozmetikte LPG tüketimi son dört yılda 12 bin tondan 72 bin tona çıktı. Ancak sektörün büyümesi çok daha düşük kaldı. İşin boyutunun ne kadar ciddi olduğu ekonomi yönetimi tarafından da görülmüş olacak ki böyle bir karar aldılar” şeklinde yorumladı.
RAKAMLAR, ÖTV’siz LPG satışlarının 2010 yılından bu yana katlanarak arttığını gösteriyor. ÖTV’nin sıfırlandığı 2010 yılında 11.9 bin ton olan satışlar, 2011’de 32.7 bin tona fırladı. 2013 yılında ise yüzde 49’luk artış göstererek, 73 bin tona yükseldi. 2014’ün ilk altı ayında da yaklaşık 40 bin tonluk satış yapılarak, altı aylık dönemde neredeyse geçen yılın toplam satış miktarı yakalandı.
“Yılda 73 bin ton aerosol gazı nasıl tüketiliyor” diye soran sektör temsilcileri, “Aerosol gaz kullanımındaki artış ile kozmetik üretim ve ihracatındaki artış paralel gelişmediğine göre, bu tüketim mümkün değil. Genellikle istasyonlara giriyor, bazı yerlerde de tüp içine konuyor. Gerek organize sanayilerinde, gerekse üretim yapıldığı iddia edilen noktalarda bu gazlar toplanarak, otogaz bayilerine satılıyor. Otogaz’ın LPG’den tek farkı kokulandırma ürününün olmaması. Yanma bakımından diğer ürünlerden hiçbir farkı yok” diyor.
Maliye Bakanı Şimşek de AA’ya yaptığı açıklamada, şunları söylüyor: “2010 yılında aerosol üretiminde kullanılacak LPG teslimlerinde uygulanacak ÖTV’yi sıfıra indirmiştik. Biz sektöre destek vermek isterken, bazı kötü niyetli mükelleflerin bunu suiistimal ettiğini tespit ettik. Mükellefler bundan sonra ÖTV’yi önce ödeyecek, sonra LPG’yi imalatta kullandıklarını ispat ederlerse ödenen ÖTV iade edilecek. Bu sektörde ciddi bir sapma tespit ettik. Şimdi bunun gereğini yapıyoruz.”