Maliye ve Gümrükler'den "hayali"ye protokol

Güncelleme Tarihi:

Maliye ve Gümrüklerden hayaliye protokol
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2001 00:00


Maliye Bakanlığı ile Gümrük Müsteşarlığı, naylon fatura ve diğer yollarla hayali ihracat yaparak devletten haksız yere trilyonlarca KDV iadesi alanlarla mücadele için özel protokol imzaladı.

Protokol ile iki kuruluş arasında elektronik ağ kurulacak ve karşılıklı bilgi akışı sağlanacak.

Bu çerçevede, ihracat yapan mükelleflerin yaptıkları ihracat işlemlerine ilişkin bilgilerin doğru, sağlıklı ve kısa sürede takibi amacıyla gümrük çıkış beyannamesine ilişkin bilgiler Gümrük Müsteşarlığı tarafından Gelirler Genel Müdürlüğü'ne aktarılacak. Gümrük çıkış beyannamesi bilgilerindeki kimlik bilgilerinin doğru kullanımı için de Maliye merkezi mükellef sicil bilgilerini Gümrük Müsteşarlığı'na verecek.

KARŞILIKLI SERVİS

Protokole göre, Gümrük Müsteşarlığı, imza tarihinden önce kapanan,otomasyona geçen gümrük idarelerine ait gümrük çıkış beyannamelerine ilişkin bilgileri, bir defada manyetik ortamda Gelirler Genel Müdürlüğü'ne iletecek. Protokol tarihinden sonra kapanmış otomasyona geçen gümrük idarelerine ait gümrük çıkış beyanamelerine ilişkin bilgiler de haftalık olarak her Çarşamba günü bu kuruluşa gönderilecek.

Gümrük çıkış beyannamelerine ait bilgilerin kullanımında gerekli gümrük tarife istatistik pozisyonu, döviz kurları, banka kodları ve adları, gümrük kodları ve adları, ülke kodları ve adları, teslim şeklikodları ve adları gibi bilgiler de manyetik ortamda Gelirlere verilecek. Değişiklikler ise aylık olarak iletilecek.

Gelir idaresi de, gerek gerçek, gerek tüzel kişi olsun faal mükelleflere ait vergi kimlik bilgilerini (Adı-soyadı, vergi numarası,adresi, ortakların kimliği, iş kolu, iş kolu değişiklikleri v.b) yine manyetik ortamda Gümrük Müsteşarlığı'na verecek. Vergi kimlik numarasıbilgilerinde iş, işletme, adres ve unvan değişiklikleri ile iş bırakmagibi olaylar da günlük olarak Müsteşarlığa aktarılacak.

KİRALIK HAT KURULUYOR



Gümrük çıkış beyannamesi ve vergi numarası kimlik bilgilerinin karşılıklı aktarımı için Maliye Bakanlığı ile Gümrük Müsteşarlığı arasında bir kiralık hat kurulacak. Hat için gerekli network cihazlarını Gümrük idaresi temin edecek. Hattın tahsisi ile daimi aylık kira bedellerini ise Maliye karşılayacak.

Protokol hükümleri gereğince iki taraf da söz konusu bilgilerin mahremiyetini korumak için gerekli tedbirleri alacak ve bunların gizliliğini sağlayacak. Bu bilgiler, doğrudan veya dolaylı olarak üçüncü şahısların istifadesine sunulmayacak, açıklanmayacak ve hiçbir şekilde yayınlanmayacak.

HAKSIZ İADE SON BULACAK

Bu arada Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu, protokolün naylon faturacıların, hayali ihracatçıların önüne geçme, bunun için kurumlar arasında işbirliği yapma, gerçek, dürüst ihracatçının ise işlemlerini hızlandırma amacı güttüğünü bildirdi.

Bu doğrultuda 2 ayrı yöntemin uygulamaya konulacağını kaydeden Saygılıoğlu, İlk olarak her iki kuruluşun eldeki bilgileri, disket ortamında karşılıklı olarak birbirine aktaracağını, daha sonra da yenibir program geliştirileceğini ifade etti.

Saygılıoğlu, yeni sistem hakkında şu bilgileri verdi:

''Yeni sistem ile ihracata ilişkin çıkış beyannamesi bilgilerinin teyidi vergi dairelerince yazışmalara gerek duyulmaksızın çok kısa süre içinde yapılabilecek ve KDV iadeleri için geçen zaman kayıpları ortadan kalkacaktır. Sahte çıkış beyannamesi oluşturularak veya beyanname üzerinde rakam oynaması yapılarak, KDV iadesi almaya yönelikgirişimler de bertaraf edilecektir. Böylece dürüst ihracatçı iadesini zamanında alırken, sahtecilik suretiyle iadenin önüne geçilecektir.

Gelirlerin vergi kimlik numarası bilgilerini her gün eş zamanlı olarak bize bildirmesi sonucunda alınan firma ve ortaklarına ilişkin bilgilr, Müsteşarlığımızda risk analizleri çerçevesinde yapılan çalışmalarda kullanılacak ve gümrük rejimlerinin işleyisini suistimal eden ve sık sık firma değiştirerek kendilerini saklamaya çalışan kişiler daha etkin bir şekilde takip edilebilecektir.''

ÇAPRAZ KONTROL

Gümrük Müsteşarı, vergi daireleri ile gümrük idaresi arasında kurulan elektronik bağlantı ile birlikte kayıt dışı ekonominin de önüne geçileceğini belirtti. Saygılıoğlu, aynı şekilde Maliye'nin ''Kim ne kadar ihracat yapıyor, ne kadar vergi veriyor'' şeklindeki bilgilerle çapraz kontrol de yapabileceğini kaydetti.

Yeni sistem ile bir mal Kapıkule'den çıktığında, gümrükte malın çıkışı verildiği an, gelir ekranına da bu bilginin düşeceğini anlatan Gümrük Müsteşarı, ''Böylece teyide gerek kalmadan, KDV iadeleri de yapılabilecek ve gerçek, dürüst ihracatçı kısa sürede iadesini alabilecek. Diğer yandan bu yolla hayalicinin hep ensesinde olacağız''dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!