Güncelleme Tarihi:
Finansal işlem verilerinden yararlanılarak riskli mükellefleri tespit etmeye yönelik analiz ve değerlendirme çalışmaları yürütülürken, bu kapsamda bankacılık işlem kayıtları kullanılarak kişiler arasında gerçekleşen riskli finansal işlemleri tespit etmeye yönelik RADAR sisteminde model oluşturuldu.
RİSKLİ 264 MÜKELLEF
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2021 yılı faaliyet raporunda, risk bazlı analiz çalışmalarıyla vergi kayıp, kaçağı ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele hakkında detaylı bilgi verildi. Sektörel bazlı analiz çalışmalarına yönelik olarak akaryakıt sektöründeki bayiler özelinde risk analizi yapıldı. Yüksek riskli 264 mükellef ilgili kurumlarla paylaşıldı. Sektör oyuncularının tamamını skorlayarak risk haritası çıkartmaya olanak sağlayacak makine öğrenmesi sisteminin oluşturulması amacıyla risk kriterleri belirlendi ve risk senaryoları hazırlandı.
E-ticaret faaliyeti ile uğraşan mükelleflerin vergisel ödevlerini yerine getirip getirmediğine yönelik analiz çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda faaliyet gösterdiği halde mükellefiyeti olmayan kişilerin tespiti ve mükellefiyet tesis edilmesi, mükellef olan kişilerin ise beyan bilgilerinde oluşan matrah/vergi farklarının (eksik beyan) tespit edilerek işlem tesis edilmesi hedefleniyor. Gerçekleştirilen risk analiz ve değerlendirme çalışmaları sonucu tespit edilen, sosyal medya üzerinden gelir elden eden ve vergisel yükümlülüklerini kısmen veya tamamen yerine getirmeyen 3 bin 405 mükellef gereği için ilgili birimlere bildirildi. Sahte belge kullanma ve düzenlemeye yönelik de erken uyarı özelliğine sahip, proaktif bir yapıda, güncel gelişmeleri takip eden, paydaş kurumlarla koordineli, otomasyon sistemine dayalı, yeni ve tek analiz program oluşturuldu. Bu çerçevede yüksek riskli 941 mükellef ilgili birimlere bildirildi. Mükelleflerin, vergi kanunlarında yer alan istisna, muafiyet, indirim gibi hükümlerinden yararlanma şartlarının yerine getirip getirmediği, diğer vergisel yükümlülüklerine uyup uymadığına yönelik yapılan analiz çalışmalarında da 739 gerçek kişi ve 617 tüzel kişi gereği için ilgili kurumlara bildirim yapıldı.
İNCELEMEYE GÖNDERİLDİ
Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı Risk Analiz Sistemi çerçevesinde yürütülen risk analiz çalışmaları sonucunda toplam 19 bin 334 mükellef incelemeye sevk edildi. Risk analiz çalışmalarında bin 585 mükellef analize tabi tutuldu. Çalışmalarda 10 bin 975 risk unsuru değerlendirildi ve inceleme çalışmalarında kullanılmak üzere raporlandı. Daire Başkanlıklarından analiz talebi ile gelen 5 bin 123 mükellef sahte belge düzenleme yönünden analize tabi tutuldu. 2021 yılında 117 adet sahte belge düzenleme organizasyonu tespit edildi.
MASAK’A BİLDİRİMDE REKOR
MASAK’a 2021 yılında toplam 511 bin 26 kişi hakkında 515 bin 627 adet bildirim gönderildi. Bu rakamın 504 bin 995’ini şüpheli işlem bildirimleri, 9 bin 765’ini adli/kolluk araştırma talepleri, 867’sini ise diğer ihbarlar oluşturdu. 2017 yılında MASAK’a aklama ve bununla ilgili öncül suçlarla ilgili olarak 138 bin 774 adet bildirim gönderilmişken, 2021 yılında suç gelirlerinin aklanması konulu bildirimlerin beş yıl öncesine nazaran yaklaşık yüzde 264 artış göstererek yaklaşık 505 bin oldu. 2021 yılı içinde 16 bin 339 adet analiz dosyası sonuçlandırıldı, bu analizlerde 81 bin 561 kişi araştırıldı, 7 bin 338 adet rapor veya bilgi notu hazırlandı. Yasa dışı bahis oynatma suçu ile ilgili olarak da toplam 432 adet analiz dosyası sonuçlandırıldı ve bu dosyalar kapsamında 37 bin 54 kişi hakkında istihbarat toplama ve analiz çalışmaları yürütüldü.