Maliye KKDF’de çark etti

Güncelleme Tarihi:

Maliye KKDF’de çark etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2015 17:22

MALİYE, bir yıl önce yurtdışından alınan daha sonra süresi uzatılan döviz kredilerinden vergi kesilmesi gerektiği yönündeki görüşünü değiştirdi.

Haberin Devamı

2009 yılından beri yurtdışından alınan döviz kredilerinde süre uzatımında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) alınmıyordu. Ancak 2013 yılında Maliye görüş değiştirdi ve alınan kredinin vadesinin uzatılması halinde KKDF ödenmesi gerektiğini bildirdi.

Özellikle döviz kurunun artması ve kredilerin ödenememesi durumlarında vadenin uzatılmasından KKDF alınması yeni zorluklar yarattı. Bankalar Birliği’nin devreye girmesi ile yapılan görüşmeler sonucunda Gelir İdaresi Başkanlığı 12 Ağustos 2015 tarihi itibariyle verdiği mukteza ile daha önce verdiği karardan vazgeçti.

2013’TE GÖRÜŞ DEĞİŞTİRDİ
Türkiye’de firmalar yurtdışından aldıkları döviz kredilerinde belli şartlarda KKDF ödemiyorlardı. Bu uygulamanın dayanağı Maliye’nin 2009 yılında Bankalar Birliği’ne verdiği bir görüşe dayanıyordu. Bu durumda yurtdışından alınan bir kredinin vade yapısı bozulmuyorsa yeni bir vergi doğmuyordu. Gelir İdaresi Başkanlığı, bu görüşünden 2013 yılında vazgeçti. 2013 yılında bir bankaya verilen görüşte, kredinin her bir temditinin (vade uzatımının) yeni bir kredi olarak değerlendirileceği bunun için de her bir uzatmada KKDF ödenmesi gerektiği belirtildi. Aynı yöndeki görüş 2014 Eylül ayında Bankalar Birliği’ne de verildi. Yurtdışından alınan döviz ve altın kredilerinde ortalama vadesi 1 yıla kadar olanlarda yüzde 3, 1-2 yıl arasında yüzde 1, 2-3 yıl arasında yüzde 0.5 KKDF alınıyor. 3 yıl ve üzeri olanlarda ise KKDF oranı yüzde 0 (sıfır) uygulanıyor. Bir firma 3 yıl vadeli bir kredi almış, bunu 6 ay uzatması halinde yeni bir KKDF doğuyordu. Ödeme güçlüğü ve yeniden yapılandırma için yapılan uzatma işlemlerinde ek maliyet çıkınca Bankalar Birliği ile Gelir İdaresi Başkanlığı arasında görüşmelere başlandı.

Haberin Devamı

YENİ GÖRÜŞTE KKDF’YE GEREK YOK
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 12 Ağustos tarihinde Bankalar Birliği’ne gönderdiği yazıda, yurtdışından alınan döviz kredisinde kredi sözleşmesinin aslına bağlı kalınarak temdit edilmesi (uzatılması-sürdürülmesi) uzayan vade yeni bir kredi olarak kabul edilmeyecek. Böylece KKDF de ödenmeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!